enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5878
EURO
34,8455
ALTIN
2.503,43
BIST
9.678,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’daki STK ve İş camiasından şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Amedspor’a destekler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yeşil-kırmızılı takıma destek için Amed storeye giderek forma alan iş ve STK temsilcilerine hergun birileri ekleniyor. Diyarbakır’da faaliyet yürüten Özdemir İnşaat sahibi Yusuf Özdemir de Amedspor’a destek için Amed Storeyi Ziyaret...
19.04.2024
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024

Doğu Pediatri Derneği: “Deprem en çok çocukları vurdu!”

Doğu Pediatri Derneği: “Deprem en çok çocukları vurdu!”
REKLAM ALANI

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte yoğun bir mesai harcayan Doğu Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen, Depremde en çok çocukların etkilendiğini ifade ederek, “Depremden etkilenen 10 ilde 5 milyon civarında çocuk yaşıyor. Depremde çocukların yoğun bulunduğu ortamlarda çocuk hekimi, psikolog, çocuk psikyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanının bulunduğu ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ oluşturulmalıdır” dedi.

DİYARBAKIRGAZETE- 2020 yılında Diyarbakır’da kurulan Doğu Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen, Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammet Asena ve yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

“DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN ACILARI HAFİFLETMEK İÇİN YOĞUN ÇABA HARCADIK”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğu Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şen, Coğrafyanın gördüğü en büyük felaket olan 6 Şubat depremi tüm ülkede olduğu gibi özellikle Güneydoğu Anadolu’da 11 ili çok derin bir üzüntüye boğduğunu ifade ederek, “Peş peşe 2 büyük depremin ardından tüm ülkemiz afetzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber oldu. Devlet millet el ele insanlık tarihinin en büyük afetlerinden biri olan bu depremin ardında bıraktığı acıları hafifletmek, maddi manevi sonuçlarını iyileştirmek için Doğu Pediatri Derneği olarak ilk günden itibaren mesafe olarak başta ilimize daha yakın olan Adıyaman ve Maraş başta olmak üzere, afetten etkilenen kardeşlerimize ve çocuklarımıza ulaşmaya çalıştık” diye konuştu.

“DEPREM BÖLGESİNE İLK ETAPTA 27 TIR ACİL İHTİYAÇ DESTEĞİNDE BULUNDUK”

Şen, En zorlu süreçlerin yaşandığı ilk saatlerde bölgeye yönetim kurulu ve üyeleriyle hem kişisel, hem de dernek çatısı altında organize bir şekilde ekmek ve su gibi temel ihtiyaçlara destek olduklarına değinerek, “İlk 48 saatlik süreç sonrası temizlik, kişisel bakım, ısınma ve kıyafet ihtiyaçları gibi diğer acil ihtiyaçların karşılanması için en hızlı şekilde bölgeye ulaşacak toplamda 27 adet tır ve kamyonları yola çıkardık. Adıyaman ilimize 3 defa ziyaret gerçekleştirip sorunları ve ihtiyaçları yerinde tespit edip ihtiyaçlara yetişmeye çalıştık. Adıyaman ve Diyarbakır da çadır kentlerimizi ziyaret edip çocuklarımızın bir nebze olsun mutlu olması için çaba sarf ettik” dedi.

6 ŞUBAT TARİHİNDEN BUGÜNE KADAR DEPREM BÖLGELERİNDE 20 BİN BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Depremin en çok çocukları etkilediğinin altını çizen Şen, “Güvenli dünya ile temas kurdukları pek çok alanda kayıp yaşadılar. Depremden etkilenen 10 ilde 5 milyon civarında çocuk yaşıyor. 50 bini aşkın çocuğumuz eğitime devam için kendi ili dışında bir ile nakli gerçekleşti. 6 şubat tarihinden bugüne kadar 20.000 bebeğimiz dünyaya geldi” dedi.

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ HİÇ BİR HASTANIN SEVKİNDE SORUN YAŞANMADI”

Deprem bölgesindeki hiç bir hastanın sevkinde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirten Şen, “Çünkü çok ciddi bir organizasyon vardı. Hekim kuruluşları olmak üzere whatsapp grupları hastaların sevki için neler yapılabilinir diye çok hızlı bir iş bölümü yapıldı. Örneğin Adıyaman’daki bir hasta arandığında anında alındı. Burada yer olayına hiç bakılmadı. Hastanelerde yer yok hiç denilmedi. Hasta sevklerinde şimdiye kadar bir sorun yok” dedi.

“DEPREMİN ONARIMI ÇOK ÖNEMLİDİR”

Prof. Dr. Şen, Bundan sonra Depremin onarımının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu deprem beynimizdeki deprem algılarını da çok değiştirdi. Önce deprem olunur sallanır, kayıplarımız olur ama hemen onarılabilir diye düşünülürdü. Ama deprem gerçekten geniş bir bölgede olduğu için bizlerde olayı halen tam anlamıyla kavrayamadık. Hafta için Hatay, Maraş ve Adıyaman’dan hastalarımız geldi. Onları dinlerken tüylerim diken diken oldu. Rabbim bir daha böyle bir acılar yaşatmasın. Buradan çıkaracağımız bireysel, toplum ve ülke olarak çok dersimiz olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUK REHABİLİTASYON DESTEK BİRİMLERİ” OLUŞTURULMALI

Prof. Dr. Şen, Depremden etkilenen ve tedavisi sürmekte olan çocuklarla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

“Her çocuk için olduğu gibi, depremden etkilenen ve sağlık tedavileri devam etmekte olan çocuklarımıza ‘çocukluğuna ve onuruna’ saygı ilkesine özenle uyulmalıdır.

Depremde çocukların yoğun bulunduğu ortamlarda çocuk hekimi, psikolog, çocuk psikyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanının bulunduğu ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ oluşturulmalıdır.

Tedavi süresince çocukların yanında kalan yakınlarına veya yakını yoksa refakatçilerine mutlaka davranış psikolojisi açısından eğitim ve psikolojik destek verilmelidir.

Hastane ve yurt gibi ortamlarda depremzede çocuklara protokol vb. ziyaretler kısıtlanmalıdır.

Çocuklara hediye seçimi konusunda uzman görüşleri alınarak kısıtlamalar getirilmelidir.

Çocukların hastaneden taburculuğu sonrasında psikolojik destek önem arz etmektedir. Bu konuda yeterli psikolog istihdamı sağlanmalıdır.

“DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ ACİL OLARAK GÖZLEM VE ÖN İNCELEME ÇALIŞMASI YAPILMALIDIR”

Depremden etkilenmeyen çocuklarımız ile ilgili acil olarak gözlem ve ön inceleme çalışması yapılmalıdır.

Okulda depremzede çocuklarla iletişimde bulunacak depremden etkilenmeyen çocuklara ‘davranış eğitimleri’ verilmelidir

Çocukların medya ve sosyal medya teşhirini önleyici tedbirler alınmalıdır.

Yaşanan tecrübeler göz önüne alınarak bundan sonraki afetlerde kullanılmak üzere ‘acil destek yol haritası’ oluşturulmalıdır.

Doğu Pediatri Derneği olarak depremin meydana geldiği ilk dakikalardan bu yana çocuklarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için sahada olmak ile birlikte bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın rehabilitasyonu için çalışmalarımız sürecektir”

ASENA: “DERNEK OLARAK ELİMİZDEN GELDİĞİNCE BÖLGEYE ULAŞMAYA ÇALIŞTIK”

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena ise, ellerinden geldikçe bütün bölgeye ulaşmaya çalıştıklarına değinerek, “Bu minvalde bundan sonraki süreçte de çocuklarımıza rehabilitasyon ile ilgili izleyeceğimiz yol haritamız olacak. Yine çadırkentler, depremden etkilenen yerlerde ve özellikle Diyarbakır’da ciddi travma yaşayan çocuklarımızla ilgili çalışmalarımız olacak. Bu süreçte biz bin adet odun sobası ve yüz bin ton odun kendi bireysel çalışmalarımızla gönderdik. Depremzedelere dokunmak onların ısınma problemini gidermenin maneviyatı o kadar büyük ki ve biz özellikle çevre illerden her ne kadar deprem bölgesi olsak da en hızı bir şekilde ulaşabileceğimiz özellikle Adıyaman, Maraş, ilçeleri ve Malatya’ya ulaşmaya çalıştık. Ve aslında diğer illerden de bunu bekledik. İnşaallah onlarda ilgili yerlere ulaşmışlardır. Biz sahada kendi yakın ve okul arkadaşlarımızla iletişime geçtikten sonra mülki idare amirleriyle görüştük evet biz sahaya ulaştık ama sonuçta koordinasyon sizde ne yapabiliriz diye bayağı koşturmaya çalıştık. Yine gönüllü arkadaşlarımızla mümkün mertebe kendi çabalarımız ve arkadaşlarımızın desteği ile elimizden geldikçe bu yardımları gıda noktasında ve tabi ki de psikososyal destek noktasındaki yardımlarımızı da mutlaka sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme