enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4052
EURO
34,5773
ALTIN
2.388,30
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
25°C
Diyarbakır
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Amed Emek Demokrasi Platformu, Yarın Batman’da düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingi öncesi Dağkapı meydanında kitlesel bir açıklama yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- Platform bileşenleri sendika temsilcilerinin katıldığı açıklamayı Platform Sözcüsü DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut yaptı. “Onurlu halkımızı Mücadele ve Dayanışma gününde dayanışmaya çağırıyoruz” Barut, Bu kentin...
30.04.2024
DİSKİ Genel Müdür V. Mehmet Şerifoğlu, DİSKİ personelinin 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’nü kutladı. DİYARBAKIR GAZETE– DİSKİ Genel Müdür Vekili Mehmet Şerifoğlu, personelin 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’nü kutladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür V. Mehmet Şerifoğlu, vatandaşlara kesintisiz hizmet veren...
30.04.2024
DİSK Genel-İş Sendikası 2 Nolu şube başkanı Beçet Barut, yarın Batman’da yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingi için çağrıda bulunarak; “Yarın sabah halaylarla Batman’a hareket edeceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE– DİSK Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Beçet Barut, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Batman ve Van’da düzenlenecek mitinglere çağrıda bulundu. Barut,...
30.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ı ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, Diyarbakır...
30.04.2024

DOGÜNSİFED Başkanı Türk: “Gelişen dünyadan pay almamız gerekiyor”

DOGÜNSİFED Başkanı Türk: “Gelişen dünyadan pay almamız gerekiyor”
REKLAM ALANI

Geçtiğimiz günlerde Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Devrim Türk, Diyarbakır’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Türk, Mersin’den Antep’e kadar yapımı başlatılan hızlı tren projesinin Diyarbakır’a kadar alınması için çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi.

DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın havayollarında 6-7 yıl öncesine göre gerilemiş durumda olduğunu belirten Türk, “Sanayi gelişiyor, nüfussa artıyor ama maalesef uçak sayısında düşüş oluyor.” Dedi. Türk, “Diyarbakır’ın her ne kadar düşük görünse de 1 milyar dolara yakın bir potansiyeli ve ihracatı olduğunu ama çeşitli sebeplerle bunun çeşitli iller üzerinden gidiyor, bahsettiğim sorunlar çözülürse bunun çok iyi artacağını düşünüyoruz. En büyük dezavantajımız lojistik. Pazarlara uzak olmamız, maliyeti artırıyor rekabet şartlarımızı zorlaştırıyor. Bunu aşmamız lazım.” Dedi.

Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk’ün açıklamaları şöyle:

DİYARBAKIR VE URFA’YA HIZLI TREN SÖZÜ

“Son 20 yılda karayollarında ülkemizde ciddi yatırımlar oldu ve biz de bölge olarak bundan ciddi yararlanıyoruz. Artık karayolları hem gelişen petrol fiyatları, gerek yurt içi ve yurt dışında ama tek başına yetmiyor. Bizim demir yollarına ciddi anlamda bir yatırım yapmamız gerekiyor. Biliyoruz ki Ulaştırma Bakanlığının son dönemlerde demiryollarını geliştirme projesi var. Biz DOGUNSİFED olarak bölgemizin bu konuda öncelikli alınmasını talep ediyoruz. Dezavantajlı, pazara uzak bir bölgenin böyle bir destek ve teşvikle daha fazla sanayisinin, ticaretinin ve üretiminin gelişeceğine inanıyoruz. Yine aynı şekilde bölgemiz turizm anlamında çok potansiyel teşkil ediyor. Hızlı tren keza böyle bir katkı sunacaktır. Mersin’den Antep’e kadar bir proje başladı 2024’te bitiyor. Biz bu projenin Diyarbakır ve Urfa’ya ulaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Sözlü olarak bir destek var. Bunun bir an önce projeye alınması için biz de çalışmalar yürüteceğiz.

“SON 10 YILDA GELİŞMİŞ SANAYİDE YOL ALDIK AMA YETMİYOR”

“Türkiye’nin ekonomisi ağırlıklı olarak Marmara bölgesinde konumlanmak üzere kümelenmiş bir durumdadır. Bunun bence dağılması gerekiyor. Türkiye’nin bütün ekonomisinin bir arada olması deprem korkusuyla da konuşulan bir konu. Ayrıca ülkenin sağlıklı gelişimi açısından da çok doğru değil. Bunun için bölgeler arası gelişmişlik farkının kaldırılması gerekiyor. Bu bölgeler arası gelişmişlik farkı dünyanın her tarafında var ve farklı ülkeler farklı çözümler arıyor. Dezavantajlı geri kalmış bölgelerin gelişmesi için teşvikler geliştiriyor. Ülkemizde de bu teşvikler çok uzun zamandır uygulanıyor. Bölgemize yönelik ciddi teşvikler yapıldı. Ve bunun sonuçlarını da aldık. Diyarbakır’da, Urfa’da son 10 yılda gelişmiş sanayiye baktığımızda bu teşviklerin bir katkısının olduğunu çok rahatlıkla görüyoruz. Ama bunlar yetmiyor. Bizler yükte ağır, pahada hafif ürünler üreten bir bölgeyiz. Biz de teknolojiyi daha fazla üretmek isteriz. Bunun oluşması için çaba sarf edeceğiz. Bu yükte ağır, pahada hafif ürünleri pazara ulaştırmamız gerekiyor. Deniz limanlara ulaştırmamız gerekiyor.

“DİYARBAKIR HAVAYOLLARINDA GERİLEMİŞ DURUMDA”

Havayollarında maalesef 6-7 yıl öncesine göre gerilemiş durumdayız. Diyarbakır’a Urfa’ya inen uçak sayısı bugünkünden daha fazlaydı. Sanayi gelişiyor, nüfussa artıyor ama maalesef uçak sayısında düşüş oluyor. Bunun da yine Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde ele alınıp bizim lojistik ve altyapı sorunlarımıza yönelik bir çalışma, teşvik programının uygulanmasını bekliyoruz. Bu konuda görüşmeler yapacağız. Gündem ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıdan dolayı sanayicinin, yatırımcının finansa erişim konusunda sıkıntıları var. Bu konularda da pozitif bir ayrımcılık bekliyoruz. Bu konudaki gelişmelerle ilgili önümüzdeki süreçte bazı görüşmeler yapmayı planlıyoruz. DOGUNSİFED olarak üzerinde durduğumuz, önem verdiğimiz girişimcilik. Biz girişimci insanları yeni fikirleri desteklemek için kendi bünyemizde çalışma yürütmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımı olacak. Sanayinin, üretimin, yatırımın gelişmesi için mutlaka girişimciliğin desteklenmesi gerekiyor. Adil bir rekabetçi ortamın oluşturması gerekiyor. Bu konuda da ilgili kurumlarla görüşüp, çalışmalar yürüteceğiz.

“DİYARBAKIR İHRACATTA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

İhracatta Diyarbakır şu anda istenen seviyede değil. Diyarbakır’ın her ne kadar düşük görünse de 1 milyar dolara yakın bir potansiyeli ve ihracatı olduğunu ama çeşitli sebeplerle bunun çeşitli iller üzerinden gittiğini söylüyor. Urfa’nın da bir gelişim var. Bahsettiğim sorunlar çözülürse bunun çok iyi artacağını düşünüyoruz. En büyük dezavantajımız lojistik. Pazarlara uzak olmamız, maliyeti artırıyor rekabet şartlarımızı zorlaştırıyor. Bunu aşmamız lazım.

DİYARBAKIR’DA İŞSİZLİK

Diyarbakır işsizlik olarak en büyük Türkiye’nin en yüksek işsizlik oranı olan illerden biridir. Ama sanayide bir gelişme var. Biz bunların iş ortamının oluşması için hem özel hem de kamu olarak çalışmalar yapılması gerekiyor. Sanayicilerimizin bu yatırımları ekonomik olarak yapıp para kazanması gerekiyor ki, iş imkanı yaratılsın. Bu teşvikler sağlanırsa buradaki gençlerin yerinde çalışarak, buraya katkı sunarak istihdamı için ciddi bir ortam sağlanacak. Biz de bu konuda elimizden gelen desteği sunacağız. İnşallah kısa sürede bir yol alırız. Ama ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu da göz ardı edemiyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme