enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5994
EURO
34,8008
ALTIN
2.504,12
BIST
9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

DTSO Başkanı Kaya: “Bu kent için birlikte olmak zorundayız”

DTSO Başkanı Kaya: “Bu kent için birlikte olmak zorundayız”
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Valilik ile Ticaret ve Sanayi Odası arasında yaşanan krize değinerek, “Bizimle ilgili hiçbir sorun yok. Birbirimizi sevmek, aynı siyasi duruşma bulunmaya zorunlu değiliz, ama bu kent için birlikte olmak zorundayız” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte DTSO seçimlerinden sonra ilk kez basın toplantısı düzenlendi.

“DİYARBAKIR’A YAKIŞAN BİR SÜREÇ GEÇİRDİK”

Basın Toplantısında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, 2022 yılında Diyarbakır’a yakışan bir süreç geçirdiklerine değinerek, “Adaylar arasındaki söylemler anlamında Diyarbakır’a yakışan bir seçim oldu. Birçok ilde kenttin gündemlerini olumsuz yansıtan seçimler oldu. Ekonomik aklı ve kentin aklını da tutarak, yeni genç hedefi olan kadını önceleyen bir ekip ile önümüzdeki 4 yılı Diyarbakır için ne yapabiliriz çalışmaları üzerinden yürütmek istiyoruz” diye konuştu.

“2022 YILI İHRACAT RAKAMLARI TAM İSTEDİĞİMİZ DEĞİLDİ”

Diyarbakır için 2022 yılını ihracat rakamlarına baktıklarında tam istedikleri rakam olmasa da yüzde 27’lik bir artış ile hedeflenen olmasa da iyi bir rakam ile bitirdiklerine işaret eden Kaya, şunları söyledi: “Irak ve Irak Kürdistan bölgesi ile tam anlamıyla istenilen bir seviyede bir iyi ilişki sağlanmaması en çok Diyarbakır’ı etkiliyor.

DTSO 140 YAŞINDA!

2023 yılında bizimde Odamızın 140. Yıl dönümüdür. Türkiye’de ilk kurulan odalardan bir tanesidir. Bir çalışma başlattık. Bu yıl içinde 140. Yıl ile ilgili birçok çalışmamız olacaktır. Hem kentin kültür ve müziği ile ilgili çalışma olduğu kadar, 140 yılda ticarette nereden nereye geldiğimiz ile ilgili önemli paneller, medya buluşmalarımız gibi çalışmalar yapacağız.

“KENTİMİZİN SANAYİ ALT YAPISINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARI DAHA DA HIZLANDIRACAĞIZ”

Kentimizin geçmişten gelen, sanayi alt yapısının güçlendirilmesi çalışmasını daha da hızlandıracağız. Her ne kadar son dönemlerde OSB’lerin yapımında önemli mesafe kat etsek bile halen yeterli değildir. Türkiye’de OSB’lerin dağılımına baktığımızda iki kıstasa bakmamız lazımdır. OSB’deki istihdam sayısını kent nüfusunun yüzde 5’ine getirdik. Temel hedefimiz ise yüzde 10’dur. Yüzde 10 getirirsek kentteki kalıcı istihdam ile ilgili önemli bir aşamaya gelmiş olur. Nüfusun yüzde 10’unun istihdam edildiği bir kentte yaşam kalitesi artacaktır ve Turizm ve fındık göçü gibi göçlerin önünde geçmiş olacağız. Alt yapı ile fabrikaları birlikte hayata geçiriyoruz. Silvan OSB’yi de bu yıl bitirip arsa dağıtımına başlayacağız. Silvan’daki OSB Sadece Diyarbakır’ın değil, havalimanına yakın olması nedeniyle Batmanlı yatırımcıları da oraya çekecektir.

“3 KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNİ BAŞKA YERE TAŞIYACAĞIZ”

3 küçük sanayi sitemizi bir yere taşıyacak çalışmasını başlatacağız. Sanayi geliştirirken, küçük sanayiyi de kenttin içinden çıkarılmasını sağlamak önemli çalışmalarımızdan biridir. Sadece OSB’leri açmak tek başına yeterli değil, beşeri sermayemizi (gençleri Sanayi mektebinde) eğitim geçirerek çalışacak bilecek eğitimi vermek zorundayız. 1020 gencimizin çalışacağı Fransız yatırımcının çağrı merkezi ile hayata geçireceğiz.

“YENİ HEDEFİMİZ AYDA BİR DİYARBAKIR’DA FUARLAR DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”

Tescil ettiğimiz ürünlerin her beri bugüne kadar farklı medeniyetlerin ürünüdür. Sayısını artırmak kadar Avrupa’ya taşımak kadar de önemlidir. Eski hizmet binamız olan Gastroinivasyon merkezi olarak alt yapısını bitirdik, Mart ayında birlikte coğrafi işaretli ürünleri orada tadacağız. Orada eğitimde verilecektir. Yine hedefimiz ayda bir Diyarbakır’da fuarlar düzenlemek istiyoruz.

“TEMEL HEDEFİMİZ KENTİN YÖNETİM AKLINI VE YÖNETİMİ SAĞLAMAK OLACAK”

Kent aklı ve ekonomik akıl oluşturmak kayyum uygulamalarından kaynaklanan bir türlü bu oluşturulamadı. Bizler için önemli bir sorundur. Kalıcı aklını oluşturmak için kent paydaşlarının orada yaşananlardan kentin yönetiminde görüşlerinin alınması ve birlikte yönetim oluşması için çok önemlidir. Biz geçen yılın sonunda 81 STK ve sendika ile birlikte böyle bir yapının kurulması çalışması başlattık. Geçici yürütme kurulu oluşturduk. Temel hedefimiz kenttin yönetim aklını ve yönetişimi sağlamak, siyasi görüşüne bakılmaksızın, sivil toplum, sendika iş camiası ve kamu ile yerel ile birlikte kenttin daha iyi yönetimi için neler yapılabileceğini söyleyeceğiz”

“BU KENT İÇİN BİRLİKTE OLMAK ZORUNDAYIZ”

Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ile DTSO arasında yaşanan kriz ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Kaya, “Bizimle ilgili hiçbir sorun yok. Tüm çalışmalarımızda yaptığımız işlerde Valilik ve belediyeye davet ederek çalışma yürütmek istiyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Bu konuda konuşmamın tek sebebi biraz önce ifade ettiğimiz ortak hâkim kılmazsanız, ne sanayi alt yapısı ne yaşam koşullarının iyileştirmesinde gelişebiliriz. Hizmet bir kentler yarışına dönüştü. Son iki yılı çıkarırsak böyle bir akıl oluşturmuştuk. Bugün benim 5’inci dönemin. Hep kenttin sanayi alt yapısı yetersizliği diyordum. İlk defa kentte yeterli ve hızla giden bir yol aldı. Meyveyi sürekli yemek için ağaç dikmek gerekiyor. Ağaç dikmeye ara verirsek, bugünlerde ağaç dikmemeye başladık. Sorununuz budur. Bir hafıza oluşturamazsak, yatırımları yanlış yönlendirirsiniz ve yanış kararlar alırız. Birbirimizi sevmek, aynı siyasi duruşma bulunmaya zorunlu değiliz, ama bu kent için birlikte olmak zorundayız. Kentin hızla gelişmesi ve Türkiye’nin ekonomisine katkı sunması için bir zorunluluktur. Bugünkü rakamlara aldanıp her şey yolunda demeyelim” diye konuştu.

“TEKSTİL SEKTÖRÜNDE İŞÇİ ÇIKARMA SÜRECİ VAR”

Kaya, Tekstilde işten çıkarmalara da değinerek, şöyle dedi:

“İşçi çıkarma sayaları ile ilgili rakamlara bir işçi çıkarma süreci var. Onu bilmemizde fayda var, asgari ücretin hak edilen bir ücret bu tür adımları atarken hedefe koyduğunuz sektörlerle ilgili özel çalışma yapmak lazımdır. Bölgedeki yarıdan gazla yurt dışı bağlantı ürünler üzerine yürüyen bir sektördür. Yerli firmaların bile üretimlerini Pakistan, Hindistan,  Bangladeş, Mısır gibi ülkelere kaydırdığını biliyoruz. Üretim maliyeti, devletin teşvik sistemini hızlı gözden geçirmesi gerekiyor. Biz emek yoğun söktürün bölgeye gelmesini söylerken, asgari ücretlerde muafiyetler getirmesek, sektörün başka ülkelere kaymasını sağlarız, ikincisi de bu kadar vergi yükü ve maliyet yükü yüklenerek asgari ücretin altında çalıştırmak riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Hükümetin bu konuda hızlı kararlar alması gerekir Üretim maliyetini düşürecek, bir sınırlama ve muafiyetler getirecek ve enerjide de teşvikler getirecek bazı adımlar atılması gerekiyor. Genel bir teşvik değil, hangi illerde ihtiyaç varsa bu illere yönelik getirilmesi gerekir. Radyo ve reklam çalışmaya hazırız.

“OSB’LERDE KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Kadın istihdamı, organize sanayi bölgelerinde çalışma sayılarını artırmak istiyoruz.  Artırma amaçlarımızdan biri de bu. OSB’de çalışan sayısı arttırdıkça orada işçilerin güçlenmesini aranır hale gelmesini sağlıyorsunuz. Asgari ücret ve sosyal haklar konusunda nitelikli eleman hemen gidiliyor. Tekstilde yüzde 80 kadın çalışıyor. Nitelikli eleman kendi emeğini sömürtmüyor. Asgari ücret altında çalışmamasını önemsiyoruz.

“SINIR KAPISI GİRİŞLERİNDE SORUNLAR BÜYÜK”

Sınır kapasında girişler büyük sorundur. Birincisi genel sorun Habur yetersizdir, potansiyel çok, kapı yetersizdir. Bu genel sorundur. Şu anda 4 bine varan günlük geçiş vardır, 4 binin üstüne çıkma olasılığı yoktur. 11.5 milyar dolarlık bir ihracat, önce onun çözülmesi gerekiyor. Kapının genel kapasının ya ikinci kapı ya kapı elden geçirilerek, toplum araç geçişinin 10.15 binlere ulaşması gerekiyor. Aynı zamanda şu an yaşanan rutin sorunlar vardır. Her iki tarafın valileri bir araya gelip o sorunları minimize ettiler. Ticaret hacmini bu kapı ile ne kadar bağırsak bağıralım artıramayız. Irak ve Irak Kürdistan bölgesi ile Avrupa ülkelerini geçecek ticaret hacmimizin oluşması lazımdır”

“ANA DİL TEMEL HAKKIMIZ VE HÜKÜMETTTEN TEMEL BEKLENTİMİZDİR”

Anadilde eğitime de değinen Kaya, “Bizlerin temel hakkımız ve hükümetten temel beklentimizdir. Diyarbakır’daki sicil toplum kuruluşları ve bizim her zaman dile getirdiğimiz taleplerdir. Anayasa ve yasalarla düzenlenmesi gereken ve talep ettiğimiz bir konudur. Veli ve çocuklara çağrı yapıyoruz. Özel okullarında talep doğrultusunda eğitim kadrolarını güçlendirerek, bu hizmeti vermeyi istediklerini biliyoruz. Burada talebi önemsiyoruz. Dil seçimi dilin önündeki bazı yasakların kaldırılması için ön açıcı olacaktır” dedi.

İL: “GİRİŞİMCİ KADIN SAYIMIZ BİN 900’DEN 4 BİN’E ULAŞTI”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilk kadın Meclis Başkanı Nevin İl de, Bütün toplumsal kesimlerin hayata katılmasını sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerek, şu ifadelerde bulundu:

“Gençlerin ve kadınların hem iş hayatını katılımını sağlamak hem de istihdama yönelik çalışmalardır. Hem gençler hem kadınlarla ilgili ciddi çalışmalar yürütüldü. Gençler ile ilgili gençlerin yeni alana ilişkin fikirleri için Sanayi Mektebi ve kuluçka merkezi oluşturuldu. Kadınlar ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor.

“4 KADIN İLE ÇIKTIĞIMIZ YOLDA 42 KADIN İLE DEVAM EDİYORUZ”

İşe başladığımızda 4 kadın üye vardı, sürdürdüğümüz çalışmalar ile kadın çalışanlar, girişimci kadınlar ile halende yol haritasını oluşturduk. Kadın Meclisini kurduk. Kadın Meclisi aracılığıyla yaptığımız çalışmalar ile bir 900 kadın girişimci sayımız, bu çalışmalar ile kadınların sayımız 4 bin kadın girişimci olarak kayıtlarda yer almaktadır. 2 bine yakın işinin başında ve aktiftir. Bunlar çalışma ile yaratılan sinerji olan bir şeydir. Geldiğimiz nokta açıkçası çok sevindiriyor. 4 kişi ile başladığımız hikâye şimdi toplam sayımız 42’dir. 4 yıl sonra 42 kişi ile devam ediyoruz. Bu anlayışın bütün STK’ların Türkiye’ye örnek olacağı düşüncesindeyiz.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme