enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3845
EURO
35,2418
ALTIN
2.324,32
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
18°C
Diyarbakır
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

DTSO’da Kadın Meclisi kuruluyor!

DTSO’da Kadın Meclisi kuruluyor!
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde, kadın meclisi kuruluşu hazırlık çalışmaları tamamlandı. 12 Ocak 2019’da yapılacak seçim ile aktif kadın girişimcilerin katılımı ile DTSO Kadın Meclisi kurulacak.

Oda seçimlerinde 16 grupta seçimi kazanarak yönetime gelen yeşil listenin öne çıkan vaatlerinden biri kadın meclisi kuruluşuydu. Kadınların oda bünyesinde temsili, oda faaliyetlerine aktif katılımı ve yararlanabileceği alanların oluşturulması hedeflenmekteydi.

Yönetim, meclis, meslek gruplarında daha fazla kadının yer aldığı seçim döneminden sonra, 18 Ekim 2018 tarihinde DTSO meclisi bir ilke imza atarak kadın meclisi kuruluşuna onay verdi.

Daha sonra yereldeki kadın sivil toplum örgütleri ile paylaşılarak geliştirilen kadın meclisi tüzüğü Oda bünyesinde kadın girişimcilerin katılımı ile gerçekleştirilen ilk toplantıda onaylanarak, meclis çalışmaları hızlandırıldı.

BİRTANE: “KADINLAR GÖRÜNÜR DEĞİL”

Toplantıya katılım sağlayan DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, kadınların hayatın her alanında var olduklarını ancak görünür olmadıklarını ifade ederek, “Kadın girişimci sayısının arttırılması ve karar alma mekanizmalarına daha fazla kadının katılımının sağlanması için kadın meclisi modelini önerdik. Oda bünyesinde aldığımız meclis kararı ile kuruluş sürecini başlattık.” dedi.

KAYA: “KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI GÖRDÜK”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya da, oda seçimlerinde kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunları gördüklerini belirterek, “TOBB kadın girişimciler kurulu gibi yapılardan ziyade kadınların kurdukları sürdürülebilir bir yapının oluşturulması gerektiğini gördük. Kuruluşunu, seçimini, faaliyet alanlarını kadınların oluşturduğu bir yapının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kurulacak kadın meclisi oda bünyesinde zaman, mekan ve finans açısından desteklenecek. Bu yapının Türkiye’deki diğer odalara ve ekonomik kuruluşlara örnek olacağını düşünüyoruz. Kadın meclisi seçim süreçlerini tamamladıktan sonra yönetim, meclis, komisyon gibi organlarımız ile ortak çalışmalar yapacak. Hedefimiz bir sonraki oda seçimlerinde daha fazla kadının meslek gruplarında seçime katılması ve daha fazla kadının oda karar süreçlerinde yer almasını sağlamak. Bizler oda yönetimi olarak yönetim, meclis ve diğer organlarımızda yer alarak bu çalışmaları yürüten kadınlara oda meclisi ve yönetim kurullarında aldığımız kararlar ile çalışma alanı yaratıyoruz. Güçlü bir kadın meclisi ile yürüteceğimiz çalışmaların hem oda faaliyetlerimize hem de kadınların ekonomik alandaki görünürlülüğüne önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kaya ayrıca 2005 yılından beri oda organlarında yer aldığını ve ilk defa bu toplantıda bu kadar fazla sayıda kadın girişimcinin bir araya geldiğini belirterek, kadın meclisi ihtiyacını da gösterdiğini ifade etti.

İL: “POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK”

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, yaklaşık 4,5 aydır yürütülen hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. İl, ilk defa bu kadar kadın girişimciye ulaştıklarını ve oda bünyesinde toplantı düzenlediklerini ifade ederek, aslında potansiyelin ne kadar yüksek olduğunu gördüklerini belirtti.

İl, şöyle dedi: “Odaya kayıtlı bin 800 firmada 2 bin 200 kadın şirket sahibi, ortağı veya temsilcisi olarak yer alıyor. Yaptığımız ilk çalışmada 350 aktif kadına ulaştık. Bu firmaların yarısında da kadınlar yetkili olmalarına rağmen erkekler tarafından yönetilen şirketler. Yani kadınlara yönelik teşviklerden yararlanmak veya ticari açıdan karşılaşılan sorunlara karşı kadınlar tarafından kuruluşu yapılan ancak eşlerin, ailelerin yönettiği şirketler”

“KADIN MECLİSİ ÇALIŞMASI TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Kadın meclisi çalışmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten İl, “ Odalar erkek egemen yapılar. Bunu seçim sürecinde gördük. Oda yönetimine gelmeden bunun bu kadar büyük bir sorun olduğunu bilmiyorduk. Kadınlar ekonomik alanı önemsemiyor. Ama bu alan kadınların güçlenmesi için oldukça önemli bir alan. Odalar da politikaların oluşturulduğu alanlar. Kadınların bu alanlardan daha fazla faydalanması ve karar süreçlerine katılım sağlaması lazım. Bizler seçim sürecinde erkekler gibi lobi yapamadığımızı, bu alanlarda temsilde zayıf olduğumuzu, seçim süreçlerini bilmediğimizi gördük. Bizim için iyi bir deneyim oldu. Kurulacak meclis kadınların bu yapılardan yararlanması, karar süreçlerine katılması, imkanlarını kullanması açısından oldukça önemli. 6 aylık faaliyet süremizde de kadınların katılım sağladıkları çalışmaların daha kaliteli ve etkin olduğunu gördük. Daha fazla kadının katılımını sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

DURAN: “KADINLAR AKTİF OLARAK ODA ORGANLARINDA YER ALACAKLAR”

DTSO Meclis Başkan Yardımcısı Gülşen DURAN ise, hazırlık çalışmalarında potansiyelin ne kadar yüksek olduğunu gördüklerini belirterek, daha fazla kadının oda meclis ve yönetiminde yer alması için kadın meclisinin kuruluşunun önemli olduğunu belirtti. Duran, bu yapılar ile kadınların odaları tanıyacaklarını ve aktif olarak oda organlarında yer alacaklarını ifade etti.

Toplantı kapsamında daha sonra kadın girişimcilerin taslak tüzük konusunda görüş ve önerileri alındı. Son şekli verilen tüzük ile kuruluş çalışmalarının hızlandırılacağı ve Ocak 2019’da kadın meclisinin oda bünyesinde faaliyetlerine başlayacağı belirtildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme