Türk Mühendis ve Mimar Odaları BirliÄŸi (TMMOB) tarafından “Enerji ve Ekoloji ve Toplumsal Barış” temasıyla düzenlediÄŸi ve 3 gün sürmesi planlanan “12. Enerji Sempozyumu” baÅŸladı.
TMMOB adına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 12. Enerji Sempozyumu Diyarbakır’da baÅŸladı. “Enerji Ekoloji ve Toplumsal Barış” temasıyla Sur ilçesinde bulunan bir otelde baÅŸlayan sempozyuma çok sayıda akademisyen, mühendis, mimar, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcisi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Sempozyumun açılış konuÅŸmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Arif NacaroÄŸlu, enerjiyi siyasetten ayrı bir ÅŸekilde ele alamayacaklarını ifade ederek, “Enerjinin tartışıldığı yerde ne yazık ki siyaseti de tartışmak zorunda kalacağız. Kirli siyaseti, hatta kanlı siyaseti tartışacağız. Dünya servetinin yarıdan fazlasını elinde tutan 40 aileye kafa tutulurken, Türkiye servetinin yarısından fazlasını elinde tutan 5-10 aileye sesimizi çıkarmaya çalışacağız. Enerji silahıyla rehin alınmışlık siyasetini tartışacağız. Rusya’yı, ABD’yi, nükleer enerjiyi, DoÄŸu Akdeniz’deki paylaşım kavgasını, yenilenebilir enerjiyi tartışacağız. Enerji politikalarındaki yandaÅŸlığı, doÄŸa katliamını, tarihin, kültürün ve kadim kentlerin yok ediliÅŸini tartışacağız.” diye konuÅŸtu.
EMO Diyarbakır Åžube BaÅŸkanı Mehmet Orak ise iki yılda bir yapılan enerji sempozyumunun bir yıllık hazırlık sürecinin sonucu olduÄŸunu belirterek, “3 gün sürecek sempozyumda fosil enerji üretimi, yenilenebilir enerji, barajlar, Türkiye’nin enerji politikası gibi birçok konu tartışılacak. Hepimizin bildiÄŸi gibi dünyanın neresinde olursa olsun orada enerji varsa, siyaset de vardır. Åžu anda dünyanın en önemli varlığı ve sömürü düzenin tek aktörü enerji ve kaynaklarıdır. Bu temelde sempozyumun son gününde Tahir Elçi anısına ‘Enerji SavaÅŸlarında Yıkılan Kentler ve Kürt Sorunu’ adlı oturum gerçekleÅŸecek. Aynı günde sempozyum, Yazar Fikret BaÅŸkaya sunuÅŸuyla Enerji ve Bölgesel Barış Formu ile sonuçlanacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘ANCAK ÜLKEMİZDE YAÅžANABİLECEK GARABET’
Sempozyumda konuÅŸan TMMOB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emin Koramaz ise Tahir Elçi’yi anarak, “Herkesin ortasında, onlarca kamera önünde gerçekleÅŸtirilen cinayet dört yıldır çözülebilmiÅŸ deÄŸil. Tüm yaÅŸamını faili meçhul cinayetleri açığa çıkartma mücadelesiyle geçiren bir hukuk insanının ölümünü failini meçhul bırakmak, ancak bizim ülkemizde yaÅŸanabilecek bir garabettir.” ifadelerini kullandı.
‘ENERJİ KAMUSAL BİR HAKTIR’
“DoÄŸanın ve insanlığın ortak geleceÄŸi söz konusu olduÄŸunda akla gelen ilk baÅŸlıklardan birisi enerji olmaktadır” diyen Koramaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji konusu ekonomik, toplumsal, ulusal ve uluslararası geliÅŸmelere yön verebilme kapasitesiyle hayatımızda büyük bir yer tutmaktadır. Günümüz dünyasında enerji, insan yaÅŸamının zorunlu ve temel bir gereksinimi haline gelmiÅŸtir. Daha fazla kar uÄŸruna sadece insan emeÄŸini deÄŸil, doÄŸal kaynaklarımızı da insafsızca sömüren küresel kapitalizm, bütün dünyayı büyük bir çöküşe doÄŸru sürüklüyor. Kıtlık, enerji krizi, çevre felaketleri, göç ve savaÅŸ gibi küresel çaplı felaketlerin önüne geçmenin yegâne yolu, rant hırsının yerine kamusal çıkarı, kontrolsüz bir tüketim anlayışı yerine sürdürülebilir politikaları öne çıkarmaktır.”
Salih YEŞİL’in Haberi