enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3256
EURO
34,8206
ALTIN
2.389,08
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
21°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın en eski medreseleri arasında yer alan Sur ilçesindeki tarihi Zinciriye Medresesi, 10 yıllığına Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubu’na mensup Hayrat Vakfı’na tahsis edildi. Tahsisin kaç yıl olduğu ve Vakfın bu medreseyi ne olarak kullanacağı ise netleşmedi. Medrese daha önce 10 yıllığına AKABE Vakfı’na tahsis edilerek, Vakıf tarafından Uluslararası Kur’an Araştırmalar...
03.05.2024
TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden ve yarın 15.00’da Menemenspor’u ağırlayacak olan Amedspor maç öncesi biletlerini satışa çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE- TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler, yarın 15.00’da Menemenspor’la karşı karşıya gelecek. Öğlen saatlerinden itibaren stadyum çevresinde bekleyen taraftarlar satışa çıkan biletleri aynı anda almak...
03.05.2024
AMEDSpor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı, Cumartesi günü kendi saha ve seyircisi önünde karşılaşacağı ligin son maçı olan Menemenspor, karşılaşmasının biletlerinin satışında yaşanan gerginlik ile ilgili bir açıklama yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- Stadyumda açıklama yapan Başkan Elaldı, bu şekilde izdihamlar yaratılarak, kulüp üzerinden provokasyonlar oynandığına işaret ederek, “Bu içimize sızan provokatörler, bu...
03.05.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 15 kilometrelik Oğlaklı-Yiğityolu-Siverek ilçe sınırı grup yolunu yenilemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan planlama kapsamında kent merkezi ve kırsal mahallelerde bozulan yollar yenileniyor. 15 kilometrelik yol yenileniyor Bu kapsamda 15 kilometre uzunluğundaki Bağlar Oğlaklı-Siverek ilçe sınırı...
03.05.2024

Ensarioğlu: “Ortadoğu’da geleceği birlikte kurgulamalıyız”

Ensarioğlu: “Ortadoğu’da geleceği birlikte kurgulamalıyız”
REKLAM ALANI

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde yapılan Referandum öncesi yaptığı ve bazı kesimler tarafından tepki gören açıklamaya açıklık getirdi.” Eğer bu coğrafyada birlikte yaşayacaksak, ortak menfaatlerimizi geliştirebilmeliyiz.” diyen Ensarioğlu,  “Ortak menfaatler etrafında bir gelecek kurgulamalıyız. Kaldı ki bu geleceği birlikte kurgulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılan ve uluslararası kamuoyunda büyük tepkilere yol açan Referanduma ilişkin açıklama yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, o açıklamasına açıklık getirdi.

“ORTADOĞU’DAKİ EN BÜYÜK TİCARETİ IRAK VE KÜRT BÖLGESİNE YAPIYORDUK”

Diyarbakır’da katıldığı bir programda diyarbakirgazete.com’a özel açıklamalarda bulunan Ensarioğlu, Irak’ın bir taraftan 410 km sınırının olduğu, diğer taraftan ticaret hacminin Ortadoğu’da en yüksek olduğu bir ülke olduğunu vurgulayarak, “11 milyon doları aşan bir ticaret hacmimiz vardı ve bunun 9 milyon doları da Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine idi. Bu ticaret hacminin büyük bir çoğunluğu da bizim sattığımız mallardı. Bölgede üretilen hemen hemen her şeyi satıyorduk. Kuzey Irak’a gittiğimiz zaman kendimizi Şanlıurfa’da ve Diyarbakır’da hissederdik. Oradaki bütün bayilikler Türk bayilikleri, satılan mallar bölgeden giden ürünlerdir. İzlenen TV’ler dahi Türk televizyonlarıydı. Ve Türkiye’ye entegre olmuş, Türkiye’nin bir parçası gibiydi” diye konuştu.

“İTİRAZIMIZ İLİŞKİLERİMİZİN GERİLMEMESİ YÖNÜNDEYDİ”

İtirazının ilişkilerin gerilmemesi ve kopma noktasına gelmemesi olduğunun altını çizen Ensarioğlu, şöyle dedi:

“Irak’taki merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasındaki sorunların sonucunda gidilen referandumun aslında Türkiye’ye karşı bir tavır olmadığını ve orada bir taraftan da İran’ın ciddi bir müdahalesi olduğunu ve İran’ın Ortadoğu’da hakimiyet kurma hamlelerinin bir sonucu olarak bu referandumda Kerkük ve o bölgenin tamamen Şii milislerinin eline geçmesi İran’a entegrasyonu anlamına gelirdi ki, oradaki bir geçmişten gelen tarihsel bağlarımız ve haklarımız noktasında İran’ın Türkiye’den ön aldığı şeklinde bir sonuca varmış olduk.

“ORTADOĞU’DAKİ EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZ IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİ OLMALIDIR”

Bizim o konuda bundan sonra da Ortadoğu’daki en önemli partnerimiz bölgesel yönetim olmalıdır. Yani Ortadoğu’da bizimle en samimi ilişkiler içerisinde olan ve Türkiye’nin ortadoğu’da gelecekteki menfaatleri açısından hem maddi ve hem de manevi açıdan orayı da bir entegresyon ve olumlu ilişkilerin geliştirilmesi Türkiye’nin menfaatine olacaktır. Söylemimiz o düzeydeydi.”

GELECEĞİ BİRLİKTE KURGULAMALIYIZ

Ensarioğlu, Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel yönetimi ilişkilerinin normalleşmesi gerektiğine değinerek, “Tabiki de normalleşmeli. Uluslararası ilişkilerde hiçbir zaman bir olay karşısında kestirip atamazsınız. Eğer bu coğrafyada birlikte yaşayacaksak, ortak menfaatlerimizi geliştirebilmeliyiz. Ortak menfaatler etrafında bir gelecek kurgulamalıyız. Kaldı ki bu geleceği birlikte kurgulamalıyız. Yani eğer bizim menfaatimizin olduğu bir coğrafyada onların mutsuzluğu üzerine kurulacak bir ilişki biçimi uzun vadeli bir ilişki biçimi olamaz. Çünkü oradaki Kürtler, Araplar ve Türkmenler var. Ve buradaki vatandaşlarımızın akrabaları, kardeşleri ve ortak menfaatlerimiz var. Bunu doğru temelde birlikte kurgulayıp geleceği de birlikte inşa etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İTTİFAK ARAYIŞLARI

AK Parti Hükümeti tarafından oluşturulan ittifaklar ve bu ittifaka gösterilen tepkilere de işaret eden Ensarioğlu, “İttifak mevzusu söz konusu olduğu günden beri bazı art niyetli çevreler MHP ve AK Parti’nin milli ve manevi menfaatler etrafında Cumhurbaşkanlığı sisteminin sonucu olan bu mecburi ittifakların 1991’deki RP ve MHP ittifakının yarattığı hezimeti hatırlatarak, onu referans alarak, böyle bir sonuç elde etmek gibi kasıtlı bir gayretleri var. Hiç kimse kusura bakmasın. Bugün yeni bir sistem var. Cumhurbaşkanlığı sisteminin zorunluğu kıldığı ittifaklar bunlar. Eğer birileri Milli ve manevi değerler etrafından HÜDAPAR ve MHP, AK Parti Genel Başkanlığına ve Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri değerlendirecekse sorgulayacaksa dönüp karşı ittifakı da sorgulamaları lazım. İyice baksınlar.

“ÖNCE KENDİ KİRLİ İTTİFAKLARINI SORGULASINLAR!”

Yani SP ve CHP’nin, İYİ Parti ile HDP’nin bununla birlikte irili ufaklı bütün zıt fikir ve anlayışların hatta FETÖ ve PKK’nin aynı ittifak içinde uluslararası güçleri de arkalarına alarak yaptıkları bu ilginç bloka dönüp baksınlar. Ve dönüp MHP ve AKP ittifakını sorgulasınlar” şeklinde konuştu.

(Kaynak: Harbi Gazetesi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme