enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Gebe Koyunlar Veteriner onayıyla kesiliyor!

Gebe Koyunlar Veteriner onayıyla kesiliyor!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da, artan üretim maliyetleri nedeniyle zor günler yaşayan besiciler süt koyunlarını kamyonlarla kesime gönderiyor. Ocak ayında doğum yapması beklenen binlerce koyun gebe oldukları bilindiği halde veterinerlerin “Kesime uygundur” raporuyla mezbahanelerde kesiliyor.

Yem ve saman fiyatlarının yüksek enflasyona bağlı tavan yapması, üretim maliyetlerinin aşırı yükselmesiyle çaresiz kalan besiciler süt ineklerinden sonra bu kez de süt koyunlarını gebe oldukları halde kesime göndermek zorunda kaldı.

YAYLADAN DÖNDÜLER HAYVANLARI DOYURAMIYORLAR

İlkbahar ve yaz mevsiminde başta Karacadağ bölgesi olmak üzere Kulp, Lice, Muş ve Bingöl’deki mera ve yaylalardaki otlaklarda küçükbaş hayvan sürülerini otlatan besiciler, havaların soğuması ve kış mevsiminin başlamasıyla birlikte kasım ayının son haftası itibariyle yaylalardan köylerine döndüler.

Ancak, hayvanları bahar ayına kadar nasıl doyuracaklarını kara kara düşünen besiciler, artan yem ve saman fiyatları ve Tarım Bakanlığı’nın gerekli desteği sağlamaması nedeniyle çareyi doğumlarına bir ay kalan süt koyunlarını kesime göndermekte buldular.

Ocak ayında koyunların kuzulama dönemi olmasına rağmen damızlık anaç koyunları kesime gönderen üreticiler, bu şekilde duruma çözüm bulmaya çalışıyorlar.

TÜMÜ GEBE VE GÜNLÜK 2 BİN KOYUN KESİLİYOR

Kasım ve Aralık ayında tüm koyunların gebe olduğu bilinmesine rağmen sürülerin yayladan eve getirilmesi, hayvanların gebelik döneminde sütlerinin azalması ve yemin torba fiyatının 400 liranın üzerine çıkmasıyla ot ve saman bulmakta zorlanan üretici Diyarbakır’da günlük 1500-2000 koyununu mezbahanelerde kesime gönderiyor.

VAHŞET GÖRÜNTÜLER BU SABAH ÇEKİLDİ

Kesim öncesi veterinerlerin de “Kesim için uygundur” raporu vermesiyle gebe olan binlerce koyun kesilirken, annelerinin karnından can çekişerek çıkarılan 6-7 aylık kuzular da çöpe atılıyor, köpeklere yediriliyor.

Bu vahşete dayanamayan bazı mezbahane çalışanları ve kasaplar iş bırakırken, bu sabah Diyarbakır’daki mezbahanelerde çekilen bu görüntüler vicdanları yaraladı.

Kilosu 70 liradan satışa sunulan koyun etinin 110 lira olan dana etine göre daha ucuz olduğu için kamu kurumlarının yemek ihalesini alan firmalar, yemek fabrikaları ve restoranlar tarafından tercih edilmesi ve talebin artması nedeniyle hergün binlerce gebe koyun kesiliyor.

Ege ve Akdeniz bölgesinden gelen toptancıların da şimdiden ucuz fiyata koyun eti satın alarak yaz sezonunda turistik otellere satmak için ön hazırlık yaptıkları öğrenildi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ULAŞMADA ZORLUK YAŞANACAK

Kesim adı altındaki bu vahşetin devam etmesi halinde nasıl süt inekleri azaldıysa, süt koyunlarının da sayısının azalacağı, önümüzdeki yıllarda süt ve süt ürünlerine ulaşmakta ciddi sorunlar yaşanacağı belirtiliyor. Diyarbakır’da veteriner onayı ile üç büyük mezbahanede günlük kesim yapılırken, bazı semtlerdeki kaçak kesimlerle bu sayının 3 bini geçtiği ifade edildi.

Kaynak: Sözcü

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme