MaaÅŸlarındaki artışın yaÅŸanan zam oranlarının altında kaldığını belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) üyeleri, maaÅŸ bordrolarını yaktı.
KESK’e baÄŸlı sendikaların Diyarbakır ÅŸubeleri tarafından kriz nedeniyle yaÅŸanan zamlar oranında maaÅŸlarına zam yapılmamasından dolayı basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Defterdarlığı önünde toplanan sendikaların üyeleri adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası Diyarbakır Åžubesi BaÅŸkanı Suphi İzol, “Bin bir türlü zorluk içinde borçla harçla ayakta kalmaya çalışırken yeni yıla da gözlerimizi fahiÅŸ zamlarla açtık. Yılın daha ilk dakikalarında elektriÄŸe, doÄŸalgaza, akaryakıt ürünlerine, ulaşıma yapılan astronomik zamların ÅŸokunu atlatmadan her yanımız adeta zam kasırgası ile sarıldı. Her alışveriÅŸte cebimizden çıkan para artarken poÅŸetlerimiz küçüldükçe küçülüyor. TÜİK rakamları bile son 19 yılın en yüksek enflasyonunu gösteriyor. Ancak Çarşıya, pazara, mutfaÄŸa yansıyan zamlar yaÅŸadığımız hayat pahalılığının TÜİK enflasyonun en az iki katı olduÄŸunu gösteriyor.” diye konuÅŸtu.
‘REFAH PAYI DİYE YUTTURMAK İSTİYORLAR’
Açlık ve yoksulluk sınırın yüzde 55 oranında artığını ifade eden İzol, “Dört kiÅŸilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi, bekar bir çalışanın yaÅŸam maliyeti 5 bin TL’yi aÅŸtı.Halkın cebinden alınıp piyasaya sürülen milyarca dolarla döviz kuru 3-4 puan düşürüldü. Buna raÄŸmen yılın başında 7,40 TL olan dolar kuru 13 TL üzerinde kalmaya devam etti. Maaşımızı dolarla almıyoruz ama tükettiÄŸimiz her ÅŸey döviz fiyatlarına göre artıyor. Üstelik kurdaki kısmi düşüşe raÄŸmen baÅŸta akaryakıt ürünleri olmak üzere iÄŸneden ipliÄŸe zam saÄŸanağı devam ediyor. Yeni yılın ilk dakikalarında elektriÄŸe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, doÄŸalgaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36, köprü geçiÅŸ ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Son bir haftadaki katmerli zamlar asgari ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan eritti. Buna raÄŸmen biz kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’luk maaÅŸ zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar. 2020 başında 4 bin 450 TL, 2021 yılında 5 bin 156 TL olan ortalama kamu emekçisi maaşı bu Ocak’ta 7 bin 151 TL’ye çıkmış olacak. Ancak söz konusu maaÅŸla alınan dolardan çeyrek altına, gıda ürünlerinden tüketim maddelerine her ÅŸeyin miktarı azalmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.
‘YOKSULLUÄžUMUZ ARTTI’
YaÅŸanan enflasyona dikkati çeken İzol, “Yıllardır gerçek enflasyonu iliklerimize kadar yaÅŸadık. YaÅŸamaya devam ediyoruz. Ama maaÅŸlarımız hep bir yerlerden sipariÅŸ edilip TÜİK tarafından masa başında belirlenen rakamlara göre artırıldı. Üstelik Ali Cengiz oyunları ile belirlenen bu rakamlara göre belirlenen enflasyon farkını almak için bile altı ay beklemek zorunda bırakıldık. MaaÅŸ artışlarımızı yaÅŸadığımız hayat pahalılığını yansıtmayan, resmi enflasyon rakamlarına endeksleyen mutabakatlara hiç sıkılmadan ‘toplu sözleÅŸme’ dediler. ‘Yetkili’ sıfatı ile masaya oturanlar mangalda kül bırakmayan laflar ettiler. Ancak her seferinde ya maaÅŸ artışlarımızı TÜİK rakamlarına indirgeyen mutabakatlara imza koydular. Ya da danışıklı dövüş oyunları ile son sözü hükümete bırakan Hakem Kuruluna attılar. Talep ettikleri maaÅŸ artışı oranının üçte birine imza attıkları son mutabakatı bile ‘bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık’ diyerek cilalamaktan geri durmadılar. Sonuçta fatura daha fazla yoksullaÅŸma, daha fazla güvencesizleÅŸme olarak hepimize kesildi. MaaÅŸlarınızdaki erime yerini buharlaÅŸmaya bıraktı. YoksulluÄŸumuz arttı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘ARTIK YETER DİYORUZ’
“Sadece son bir hafta içinde yaÅŸadığımız fahiÅŸ zamlar refah payı aldatmacasını çoktan yutmuÅŸ bulunuyor.” diyen İzol, sözlerini şöyle tamamladı: “Buna raÄŸmen hala önümüze sahte enflasyon rakamlarını koyanlara, iÄŸneden ipliÄŸe zam kasırgası yıllardır süren yangının ateÅŸini her gün daha fazla körüklerken ‘yapılan artış ateÅŸi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez’ diyenlere ‘Artık yeter’ diyoruz. Gittikçe ağırlaÅŸan koÅŸullarda bırakalım altı ay sonrasını yarın nasıl bir ülkeye uyanacağımızı bilmiyoruz. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz. Üstümüze çöken bu zifiri karanlıktan tek çıkış yolumuz hangi sendikanın üyesi olursak olalım yetkinin asıl sahipleri olarak bir araya gelmemizden ortak mücadeleyi yükseltmemizden geçiyor.”
Açıklamanın ardından sendikaların üyeleri, maaş bordrolarını yaktı.