enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3668
EURO
34,7014
ALTIN
2.393,00
BIST
10.168,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
23°C
Diyarbakır
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde kaybolan özel gereksinimli çocuk, 6 saat sonra bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Hazro İlçesinin Dadaş köyü Ağılı mezrasında sabah 09.00 sularında kaybolan S.Y. (8), ailesinin arama çalışmaları sonuçsuz kalında durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma (DÜAK), Silvan ve Kulp...
01.05.2024
Diyarbakır’da “Adam öldürmek ve Kasten yaralama” suçundan 25 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs 6 yıldan sonra yakalandı. Şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Kasten Öldürme ve Kasten Yaralama” suçlarından 6 yıldır aranan ve 26 yıl 18 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahsın...
01.05.2024
Öz Sağlık-İş Sendikası Diyarbakır Şubesi’nin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. DİYARBAKIR GAZETE– Merkez Yenişehir ilçesinde bir plazanın önünde toplayan sendika üyeleri adına basına metnini okuyan Hak-İş Konfederasyonu Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Dinç, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde 48 yıldır emeğin ve alın terinin hakkı için, hayat pahalılığı ve...
01.05.2024
Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışan yemekhane işçileri DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasının çağrısıyla hastane bahçesinde 1 Mayıs açıklaması yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- “İş, ekmek, özgürlük”, “Bijî yek gulan” sloganları atan işçiler adına açıklamayı Gıda-İş Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Yusuf Yıldız yaptı. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) yöneticileri de katıldı. Sağlık sektöründe hizmet alım ihalesi...
01.05.2024

HÜDA PAR’dan “Anadilimi Seçiyorum” paneli!

HÜDA PAR’dan “Anadilimi Seçiyorum” paneli!
REKLAM ALANI
29.01.2024
0
A+
A-

HÜDA PAR’ın Diyarbakır’da düzenlediği “Anadilimi Seçiyorum” panelinde konuşmacılar, Kürtçenin tarihteki ve İslam dinindeki yerinin önemine dikkat çekerek diline sahip çıkmayan toplumların benliklerini de kaybettiğine işaret etti.

DİYARBAKIR GAZETE- HÜDA PAR, Seçmeli Anadil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla “Anadilimi Seçiyorum” başlıklı bir panel düzenledi.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü Avukat Muhammed Ata Yüksel’in yaptığı panelde HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Dr. Halil Çiçek, Araştırmacı-Yazar Vahdettin İnce ve Eğitimci Hüdai Morsümbül birer sunum yaptı.

HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanlığı adına Yahya Oğraş bir selamlama konuşması yaptı. Ardından panelde konuşan Prof. Dr. Halil Çiçek, bir milletin ancak dil ile var olabileceğine dikkat çekti.

“KİM DİL KONUSUNDA BİRİNE BİR HAKSIZLIK YAPARSA ZULÜM İŞLEMİŞ OLUR”

Dillerin ve renklerin farklılığının, yerin ve göğün yaradılışıyla aynı ayette birlikte zikredildiğine işaret eden Çiçek, “Bu konu Allah katında bu kadar mühim bir konudur. Dolayısıyla kim dil konusunda birine bir haksızlık yaparsa o büyük bir zulüm işlemiş olur. Böyle bir durumda bütün insanların bunun karşısında durması lazımdır.” dedi.

Konuşmasının devamında, Kürtlerin Müslüman olma sürecini ve medreselerin Kürtçeye verdiği katkının önemini anlatan Çiçek, Kürt alimlerin İslam’a çok önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydetti.

RAMANLI: “NE ŞEKİLDE ASİMİLE OLDUĞUMUZUN FARKINDA DEĞİLİZ”

Ardından konuşan HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı  “O’nun varlığının delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, ayrıca dillerinizin ve renklerinizin farklı farklı olmasıdır.” ayetine işaret ederek, “Hiçbir dilin diğer dilden üstünlüğü yoktur, her dil kendine göre değerlidir. Allah-u Teala bu dili bizlere armağan etmiş.  Bölgemizde gün geçtikçe dilimiz kayboluyor. Anadilimiz diyoruz ama şu an hangi evde annemiz Kürtçe konuşuyor? Ne şekilde asimile olduğumuzun farkında değiliz. Bugün ne yazık ki Diyarbakır sokaklarında Kürtçe ve Zazaca konuşulmuyor. Bu da asimilasyonun göstergesidir, bizler için büyük bir ayıptır. Ondan dolayı Allah’ın bizlere hediye ettiği armağana sahip çıkmalıyız. Nitekim dilimiz varlığımızın ve istikbalimizin teminatıdır. Biz dilimize sahip çıkmazsak gün be gün kendi benliğimizi de kaybederiz.” diye konuştu.

VAHDETTİN İNCE: “DİLİN KAYBOLMASI BÜYÜK BİR TEHLİKEDİR”

Tarih’te, Araplar ve Türklerin yanı sıra Kürtlerin de İslam dini ile birlikte dillerine değer kattıklarını ve tarihte önemli bir konum elde ettiklerini ifade eden Araştırmacı Yazar Vahdettin İnce, Avrupa medeniyetinin ise dili, Allah’ın şeriatı ile gelenekten ayırmaya çalıştığını vurguladı. İnce, “Dilin kaybolması büyük bir tehlikedir. Dilin ruhunun kaybolması, dilin örf ve adetlerden ve Allah’ın gökten indirdiği şeriattan kopması ise daha büyük bir tehlike, daha büyük bir felakettir. 100 yıldır kendi dilimizin kabul görmesini bekliyoruz, lakin şayet kabul edilse bile bir 100 yıl da seküler, laik ve dinsizlerin dilimizin başına getirdikleri felaketlerden arındırmak için uğraşmamız gerekecektir.” diye konuştu.

Panelde, Eğitimci Hüdai Morsümbül de Zazaca bir sunum yaptı.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme