enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4643
EURO
34,6970
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

İMO Diyarbakır Şubesi’nin Genel Kurulu başladı

İMO Diyarbakır Şubesi’nin Genel Kurulu başladı
REKLAM ALANI

İMO Diyarbakır Şubesi’nin 23. Dönem Genel Kurulu, üyeler ve konukların katılımıyla Şube Konferans Salonu’nda başladı. 18 Şubat Pazar günü yapılacak seçimlerle tamamlanacak olan Genel Kurul’da konuşan İMO Şube Başkanı Rojda Varhan, proje denetimlerinin bağımsız olan meslek odalarının elinden alındığını belirterek, bilimin ışığında ülkelerine, mesleklerine ve meslektaşlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi’nin 23. Dönem Genel Kurulu,  Şube Konferans Salonu’nda başladı. Genel Kurula, İMO Şube Başkanı Rojda Varhan, Yönetim Kurulu Üyeleri, eski Şube Başkanları Turan Kapan ve Tansel Önal, Şubeye bağlı Temsilcilik Kurulları, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu bileşeni odaların temsilcileri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ile çok sayıda oda üyesi katıldı. Başkanlık divanının oluşturulmasıyla başlayan Genel Kurul, saygı duruşu ile devam etti.

‘ACELE KAMULAŞTIRMA’ KARARI

Genel Kurul’da konuşan İMO Şube Başkanı Rojda Varhan, Diyarbakır Şubesi’nin 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 22. Dönem içerisinde birçok gelişmeler yaşandığını hatırlatarak,  “Ülkede ifade özgürlüğünün kısıtlanması parlamenter sistemin devre dışı bırakılması kent yıkımlarının yaşandığı ve her defasında yenilenen OHAL süreciyle birlikte KHK’lar ile alınan kararların hayata geçirildiği bir atmosferi solumaktayız” dedi.  Aralık 2015’ten bu yana Sur ilçesinin bazı mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağının devam ettiğini,  Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararıyla 6 mahallede 3 bin 569 yapının yıkıldığını belirten Varhan, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun hazırladığı kapsamlı Sur Raporu ile tarihi ilçenin asıl olarak çatışmalardan sonra yok edildiği uydu görüntüleriyle tespit edildiğine dikkat çekti.

‘HİZMETİN RUHUNA AYKIRIDIR’

Meslek odaları olarak kentlerin tarihini korumak için mücadele verdiklerini ifade eden Varhan, “Yine meslek alanımızla yakından ilgili olan yapı denetim sistemi çıkarılan veya düzenlenen yasalarla yapboz tahtasına dönüştürüldü. Yapılan bu değişiklikler bir fayda getirmediği gibi sistemin kuruluş mantığı işleyişini de sorunlu bir hale getirdi. Biz bu sistemin bir kamu hizmeti olarak kabul edilmesi ve uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü denetim kuruluşunun ücretini, denetlemekle sorumlu olduğu müteahhit veya mal sahibinden alması hizmetin ruhuna aykırıdır” şeklinde konuştu.

‘YAPILAR DENETİMDEN ÇIKARILDI’

Odalarının bir başka asli görevlerinden birinin de kentteki yapı stokunun sağlam, güvenilir ve konforlu olmasını sağlamak olduğunu kaydeden Varhan, “Bu yapıların henüz daha proje aşamasındayken odalarımız tarafından yapılan kontroller, Diyarbakır şehrindeki Belediyelere kayyumların atanması ile birlikte denetimden çıkarıldı. Bununla hem proje denetimleri bağımsız olan meslek odalarının elinden alındı hem de meslek odalarına ekonomik açıdan gelirlerine müdahale etmek istendi” dedi.

‘MÜHENDİSLER İHRAÇ EDİLDİ’

15 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve devamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), binlercesi birlikleri TMMOB’a bağlı odaların üyeleri mühendis, mimar ve şehir plancısı olmak üzere yüzbinlerce kişinin kamu hizmetlerinden ihraç edildiğine işaret eden Varhan, konuşmasına şöyle devam etti: “İhraçlara karşı yargı yolları da kapatıldı. Bölgemiz başta olmak üzere birçok kent ve ilçede halk iradesiyle seçilen belediye başkanları görevden alındı; vekiller ise dokunulmazlıkları düşürülerek tutuklandı. Görevden alınan belediye başkanları yerine kayyum atandı, İstanbul ve Ankara gibi metropol kentlerde ise belediye başkanları istifa ettirilerek, yerlerine belediye meclislerinden üyeler seçildi. Kayyum atanan ve görevden alınan belediye başkanlarına baktığımızda bugün Türkiye nüfusunun yüzde 43’ü seçmediği belediye başkanları tarafından yönetilmektedir.”

‘ÇAĞDAŞ TOPLUM ÖRGÜTLÜ TOPLUMDUR’

Tüm bu gelişmeler bugün de olduğu gibi devam ederken, Şubelerinin 22. Döneminde, kentteki kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerini, kentin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla ziyaret ettiklerini ifade eden Varhan, “Şubemize bağlı bulanan 9 ildeki temsilciliklerimizi ziyaret ederek, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara çözüm bulmaya çalıştık. Şube olarak meslektaşlarımızı, meslek alanındaki yeni gelişmelerden haberdar etmek ve onların gelişimlerini sağlamak amacıyla Meslek İçi Eğitimler kapsamında seminerler, söyleşiler, kurslar ve eğitimler düzenledik. Şubemiz Diyarbakır ile Odamızın Adana, Gaziantep, Hatay, Konya ve Mersin Şubeleri tarafından düzenlenen Örgütlenme Çalıştayını, 18 Mart 2017 tarihinde Mersin’de gerçekleştirdik. Burada, ‘Çağdaş toplum örgütlü toplumdur’ sözünden hareketle mesleğimizin dünü, bugünü ve geleceğine yönelik değerlendirmeler yaptık, inşaat mühendisliği eğitiminin bugün ulaşmış olduğu durumu değerlendirdik. Odamızın mevcut örgüt yapısı ve işleyişi hakkında görüş alışverişlerinde bulunduk.”

‘BİLİMDEN YANA OLACAĞIZ’

Yaptığımız çalışmalarla dün olduğu gibi bugün de bilimden ve toplumdan yana duruşlarından taviz vermeyeceklerini kaydeden Varhan, bilimin ışığında ülkelerine, mesleklerine ve meslektaşlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Varhan, “İnşaat mühendisleri olarak yeni dönemde OHAL’in kaldırıldığı, Meclis’in çalıştırıldığı, ülkedeki gerilimin yatıştırıldığı, herkesin barış ve kardeşlik içinde yaşayacağı bir iklimi umut ediyoruz” diye konuştu.

KONUKLAR KONUŞTU

Varhan’ın konuşmasının ardından konukların konuşmalarına geçildi.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, inşaat mühendisi olarak yapılacak çalışmalarda meslektaşlarıyla dayanışma içinde olacağını söyledi. Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, çok zorlu bir süreç yaşadıklarını belirterek, Sur’da olduğu gibi şimdi de savaşın Afrin’de kendini gösterdiğini kaydetti. Sur, Nusaybin ve diğer ilçelerde nasıl hasar tespit çalışmaları yaptılarsa bölgelerinin bir parçası olan Afrin’e de savaşın ardından teknik ve mesleki desteği sunacaklarını belirten Aydın, yeni seçilecek yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, Genel Kurulu selamlayarak, iki yıl içinde güçleri doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Bölgede savaşın bitmediğini ifade Hatun, “Bundan sonra da nerede bir sorun varsa yine güçleri oranında mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Harita Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Sayman Üyesi Ramazan Akkoç, önlerindeki dönemin geçmiş dönemden daha çetin geçeceğini belirterek, yönetime seçileceklere başarılar diledi.

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Orak, bu dönemde TMMOB İKK bünyesinde güzel çalışmalar yürüttüklerini belirterek, savaşın yaşandığı kentlerde durum tespitinin yanında hasar tespit çalışmaları yaptıklarını, yakın zamanda da Sur Raporu’nu hazırladıklarını söyledi. Diğer kentleri de kapsayan çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Orak, bunlara ilişkin de rapor hazırlayacaklarını ifade etti.

Genel Kurul’da Çalışma Raporu okunarak değerlendirildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme