enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
36°C
Diyarbakır
36°C
Açık
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
38°C
Çarşamba Açık
37°C
DİYARBAKIR HABERİ
Eski Devlet Bakanı Salih Sümer’in (73) cenazesi memleketi Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde toprağa verildi. DİYARBAKIR GAZETE– Ankara’da tedavi gördüğü özel bir hastanede dün vefat eden Sümer’in cenazesi, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen törenin ardından Bismil’e getirildi. Tepe Mahallesi’ndeki Çarşı Camisi’nde kılınan namazın ardından Sümer’in cenazesi aile mezarlığında defnedildi. Cenazeye, Sümer’in ailesi...
26.07.2024
Bismil Belediyesi 5 yıllık Stratejik Plan Hazırlıkları kapsamında Mahalle Muhtarları ile bir araya geldi.  Bismil Belediye Eş Başkanları Muhtarların talep ve önerilerini kayıt altına aldı. Bismil Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı Çalışmaları çerçevesinde halkla buluşmaya devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Bismil Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Bismil Belediye Eş Başkanları...
26.07.2024
Diyarbakır’ın Hani ve Kulp ilçelerinde 177 bin 20 kök kenevir, 65 kilogram esrar, 475 kök skunk ve 2 ruhsatsız av tüfeği ele geçirilen operasyonda, 2 şüpheli yakalandı. DİYARBAKIR GAZETE– Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca bölücü terör örgütü ile yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasındaki bağı somut...
26.07.2024
Eğil’deki Peygamber naaşlarının gizli bir operasyonla taşınması 29 yıl sonra belgesele aktarıldı DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Eğil ilçesinin bir kısmı 1995 yılında Dicle Barajı göl suları altında kalmaya başladığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı, ilçedeki Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl Peygamberlere ait türbelerin taşınmasını talep etti. Bu türbelerin, baraj sularının altında kalmaması...
26.07.2024

Karaaslan: “Ergani’nin gizemli kalan ve bilinmeyen yönlerini keşfedeceğiz”

Karaaslan: “Ergani’nin gizemli kalan ve bilinmeyen yönlerini keşfedeceğiz”
REKLAM ALANI

Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ahmet Karaaslan, Geçmişten Günümüze Ergani Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Devletin desteği sayesinde vesile oldukları bu araştırma ve sempozyum ile Ergani’nin geçmişi hakkında daha fazla bilgiye ulaşacaklarına değinerek, “Ergani’nin binlerce yıllık bilinen tarihinin yanı sıra gizemli kalan ve bilinmeyen yönlerini de keşfedeceğiz” diye konuştu.

Diyarbakır Ergani Belediyesi, Ergani Kaymakamlığı, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile 24-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek “Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” başladı.

15 Temmuz Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programına Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ahmet Karaaslan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan ile çok sayıda akademisyenin katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ahmet Karaaslan, Ergani’nin, insanlık tarihinin ve yerleşik hayatın ilk ayak izlerini barından en kadim şehirlerden birisi olduğunu anımsatarak, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ergani, Çayönü Yerleşkesi ve Hilar mağaraları ile 10 bin yıllık geçmişe işaret etmektedir. Bu bağlamda Ergani, Anadolu ve Mezopotamya’nın en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak görülmektedir. Buralar yerleşik hayata ilk geçen insanların toprağı ilk kez ekip biçtiği, hayvanları evcilleştirdiği ve insan hayatını kolaylaştıran aletlerin yapıldığı yerlerdir. Dünyada şehir kültürünün ilk kez yaşandığı yerlerden birisidir” diye konuştu.

“TARİHTE ERGANİ VE ÇEVRESİNDE BİRÇOK MEDENİYET HÜKÜM SÜRMÜŞTÜR”

Tarihte, Ergani ve çevresinde birçok medeniyet hüküm sürdüğünü hatırlatan Karaaslan, şöyle dedi:  “Hurri-Mitanniler, Asurlar, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Selevkoslar, Partlar, Sasaniler, Roma ve Bizanslar bunlardan bir kısmıdır. Hz. Ömer’in halifeliği zamanında feth edilen Ergani’de Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Akkoyunlar ve Osmanlılar hâkim olmuştur. Yavuz Sultan Selim’in 1514 Çaldıran zaferinden sonra Ergani, Diyarbakır bölgesi içinde Diyarbakır eyaletine bağlı bir sancak olmuştur. Ergani sancağının merkezi, bakır madenlerinin işletilmesi dolayısıyla ehemmiyet kazanan Maden kasabasına nakledilmiş ve nihayet Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra idari teşkilatta değişiklik yapılarak Maden kazası Elazığ iline bağlanırken, Ergani kazası ise Diyarbakır iline bırakılmıştır.  Kadim bir yerleşim merkezi olan Ergani sırtını, zirvesinde Hz. Zülkifl Nebi A.S. Makamı bulunan Makam Dağına dayamıştır. Ayaklarının altında Çayönü ve Hilar gibi medeniyetin ilk ayak izleri yer almaktadır. Çevresindeki Peygamber makamları ve türbeleriyle, tarihi kalesi, camileri, sarnıç ve mağaraları, Meryem Ana Kilisesi ile onlarca ziyareti barındırmaktadır.

“MOLLA GÜRA’NİNİN, KARAKOÇ’UN DOĞDUĞU YERDİR”

Ergani, tarihin önemli isimlerinden İslâm âlimi, müderrris, kadı, kazasker, Fatih Sultan Mehmed de dahil olmak üzere şehzadelerin hocası, Osmanlı Devleti’nin dördüncü şeyhülislamı Molla Gürânî’nin; Yaşadığımız çağın büyük şairi, yazar, fikir insanı, edebiyat dünyasının kıymetli ismi merhum Sezai Karakoç’un doğduğu yerdir.

“ERGANİ’NİN GİZEMLİ KALAN VE BİLİNMEYEN YÖNLERİNİ KEŞFEDECEĞİZ”

Tarih insanlığın hafızasıdır. Bu hafızaya sahip olmak da elbette araştırmalarla mümkündür. Devletimizin desteği sayesinde vesile olduğumuz bu araştırma ve sempozyum ile Ergani’nin geçmişi hakkında daha fazla bilgiye ulaşacağız. Ergani’nin binlerce yıllık bilinen tarihinin yanı sıra gizemli kalan ve bilinmeyen yönlerini de keşfedeceğiz”

Açılış konuşmalarının ardından Sempozyum, 16. Yüzyılda Ergani, Osmanlı Devleti Döneminde Ergani Tarihi Hakkında Bazı Tespitler, Çayönü Tepesi, Diyarbakır/Ergani İçin Ne İfade Ediyor?, Cumhuriyet Döneminde Ergani’nin Eğitim Durumu (1923-1960), Ergani’nin Ekonomik ve Tarımsal Durumu (1945-1960) gibi başlıklı sunumlarla devam etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme