enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4966
EURO
34,9216
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Kaya: ‘Altyapı oluşturularak yüz yüze eğitim yapılmalı’

Kaya: ‘Altyapı oluşturularak yüz yüze eğitim yapılmalı’
REKLAM ALANI

Yüz yüze eğitimin başlamasını değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Sadrettin Kaya, “Yüz yüze eğitim yapılmalı. Ancak fizik alt yapı oluşturularak yapılmalı.” dedi.

Korona virüsü salgını nedeniyle mart ayından beri kapalı olan okullar, ilkokul birinci ve okul öncesi sınıfların bugün yüz yüze eğitime başlamasıyla açıldı. İsteyen veliler çocuklarını uyum eğitimine gönderdi.

Okul yönetimlerinin 21-25 Eylül haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar vereceği uyum programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, ilkokul 1’inci sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak.

İmkan ve şartlara göre sınıf mevcudunun sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde iki ayrı gruba ayrılması ve her grubun okula uyum programının birbirinden farklı günlerde olması sağlanacak. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin sosyal mesafeye uymaları için gerekli yönlendirmeler yapılacak.

HAFTADA 2 GÜNE ÇIKACAK

Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında da haftada 2 gün her biri 30’ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ders saatleri arasında 10’ar dakikalık dinlenme süresi verilecek. Okul yönetimlerince teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekleştirilecek.

ZİYARETÇİ ALINMAYACAK

Bu süreçte okullara zorunlu olmadıkça ziyaretçi kabul edilmeyecek, zorunlu durumlarda ise ziyaretçinin kaydı tutularak tedbirler doğrultusunda kabulü sağlanacak.

‘İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALDI’

Yüz yüze eğitimin başlamasını değerlendiren Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Sadrettin Kaya, Eğitimde uzun yıllardır sorunlar olduğunu dile getirerek,  eğitimdeki sorunları, “Pandemi sürecinin başlaması ile bu sorunlara artarak devam etmeye başladı. Şuan içinde çıkılmaz bir hal almış durumda. Bizdeki eğitimler öğrencinin tercihleri değil, sınav sisteminin sonucunda ortaya çıkan bir tercih. Nitelikli okula yerleşmek için öğrenciler ve veliler kaygılara yaşamakta. Mevsimlik tarım işçileri mayıstan ekime kadar çalıştıkları için eğitimden uzak,  maddi durumu kötü olanlar dershanelere gidemiyor, anadil eğitiminin verilmemesinden kaynaklı yaşanan bir dezavantajlı durum var. Nitelikli okullara yüzde birlik bir kesim ancak yerleşebilir. Yüzde birin içine girmek için büyük bir telaş başladı. Bu süreçte özel okullar eğitim veremeyecekleri için veliler para verdiği halde eğitim alamayacaklarından kaynaklı çocuklarının devlet okullarına yazdırıyor.” diye sıraladı.

‘GELİRİ OLMAYANLAR NE YAPACAK?’

Son dönemlerde özel okulların yaygınlık kazandığını ve bununda dezavantajlı çocuklar aleyhine var olan uçurumu daha da derinleştirdiğine işaret eden Kaya, Bize gelen duyumlar özel ders verilen yerlerin pandemiye uygun olmadığı yönünde. Birkaç aile birleşip bir daire tutup orada eğitim veriyor. Peki, geliri olmayanlar ne yapacak.  Hem uzaktan eğitimden yararlanamıyor hem de ders alamıyor. İnternet sorunları zaten var. Geçen gün Bismil’e gittiğimizde 6 mahallenin internet alt yapısının olmadığını tespit ettik. Şimdi bunar nasıl eğitim görsün. Kulp’ta bir köy de telefon çekmiyordu. EBA’ya nasıl girsin. Bir okulun EBA iletişim noktasına gittik, 10 tane bilgisayar var. 6’sı çalışmıyor. Geriye kalanların ise ya kamerası ya da mikrofonu yok. Okula gönderilen yazıda ‘bilgisayar ve kameraların temizlenmesi’ talimatı var. Ancak temizleyecek çalışan yok.” diye konuştu.

‘İNTERNETİ, TABLETİ OLMAYAN NE YAPACAK’

“Evinde internetti olmayan, tableti, akıllı telefonu olmayan çocuklarda ne yapacak.” diye soran Kaya,  Bunların hepsi dezavantaja dönüşüyor ve olmayan yarışta bu öğrencilerin kazanma şansı yok denecek kadar az.” ifadesini kullandı.

Yüz yüze eğitimin koşullar sağlandıktan sonra yapılması gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getiren Kaya, “Yüz yüze eğitim yapılmalı. Ancak fizik alt yapı oluşturularak yapılmalı.  Bize gelen duyumlar birçok öğrencinin okullu bırakıp artık kendine iş baktığı yönünde.  Yani uçurumlar giderek derinleşiyor. Birçok aile özel öğretmen tutup çocuğunu okutuyor. Kimileri ise hiçbir şekilde eğitime ulaşamıyor. Ama bunlar aynı sınava giriyor.  ‘24 Ağustos ile 28 Ağustos’taki semineri yapmayın’ dedik, ısrarcı oldular ve yapıldı. Türkiye çapında 481 kurumda virüs vakası oluştu. Bunların 17’si Diyarbakır’dadır.  Buda vakaların artabileceğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

‘BU KOŞULLARDA AÇILMASI RİSKİ ARTIRIR’

Sınıfların mevcudunun kalabalık olduğunu dile getiren Kaya, şöyle konuştu: “Önlem olarak her okulla 50 adet maske ve bir litre dezenfektan veriliyor. Daha iki gün önce ziyaret ettiğimiz okullarda öğretmenlere zimmetlenen öğrenci sayısının birinci sınıflarda 55 olduğunu gördük.  Yetkililere ilettiğimizde bunu dağıtsınlar denildi. Peki, 3 ve 4’üncü sınıflar ne olacak.  Diyarbakır yine bir arkadaşımız getirdi bir sınıfta 80 kişi. Silvan’da bir okulda 170 kişilik okulda 550 öğrencinin kaydının bulunduğunu tespit ettik. Bu koşullarda okulların açılması, riski artırır.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme