enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Kocaköy ‘Köy’ görüntüsünden kurtulmak istiyor!

Kocaköy ‘Köy’ görüntüsünden kurtulmak istiyor!
REKLAM ALANI

Adı gibi ilçeden daha çok bir köyü andıran ve nüfusunun büyük bir bölümü kırsalda yaşayan Kocaköy, alt ve üst yapı sorunlarına çözüm, temel geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığın gelişmesine ciddi projeler bekliyor.

Diyarbakır’ın dağlık bölgesinde yer alan Kocaköy İlçesi, 1972 yılına kadar Lice’ye bağlı bir köydü. Daha sonra il merkezine bağlandı.1976 yılında belediye teşkilatı kurulmuş olsa da 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile Kocaköy ismi adı altında ilçe hüviyetine kavuştu.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Kocaköy’ün nüfusu 16 bin 679 (2018). 22 mahalleden oluşan ilçenin yaşam yoğunluğu kırsal bölgelerde yer alıyor. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçe, sulak arazilerinin fazla olmayışı ve askeri operasyon bölgesinde oluşu nedeniyle iki sektörde de pek ilerleyememiş. İlçede sanayileşme hiç yok, tek mıcır fabrikasında da 20-30 kişi çalışıyor.

YÜKSEK ELEKTRİK FATURALARINA İSYAN VAR

İlçe adeta bir köy görünümünde. Evlerin bitişiğinde ahır ve kümesleri görmek mümkün. Kırsal kesime hizmet neredeyse hiç gitmemiş. Ciddi alt ve üst yapı sorunları bulunuyor. İlçede seçim nabzını yoklarken hemen hemen herkesin dile getirdiği tek sorun elektrik sayaçlarının direklerin tepesine taşınması ve yüksek miktarda gelen elektrik faturaları.

İlçe sakinlerinden biri,“Gelişi güzel fatura yazılıyor. Hane başına gelen 500-600 TL’lik faturalar var. Kaçak elektriğin önüne geçmek için yaptıklarını söylüyorlar ancak az kilowatt enerji tükettiğimiz halde yüksek miktarda faturalar kesiliyor. Bu uygulamadan vazgeçilsin” diyor.

Kocaköy halkı, bu sorunlar yumağı içerisinde 10 bin 430 seçmeniyle 31 Mart 2019 tarihinde sandık başına gidecek.

İlçede son 15 yılda yapılan seçimlerde en çok oyu alan parti HDP. İkinci sırada ise AK Parti geliyor. Bu seçimde de iki parti yarışacak. Bağımsız adaylığını açıkladıktan sonra geri çeken iş adamı Mehmet Salim Can, AK Parti Adayı Eşref Türe’yi destekleyeceğini duyurdu. HDP’nin açık ara önde olduğu ilçede, bu ittifak seçimleri etkiler mi onu 31 Mart akşamı göreceğiz.

“STRATEJİMİZİ HALKIMIZLA BİRLİKTE BELİRLEYECEĞİZ”

HDP, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Kocaköy Belediye Eşbaşkanlığı için Kasım Pervane ve Rojda Nazlıer’i aday gösterdi. HDP döneminde hazırlanan bazı projelerin hayata geçirilemeden belediyeye kayyum atandığını dile getiren HDP adayları, “Köylere alt yapı, üst yapı, oyun parkları, kadın ve gençlere dönük vb. projeler hazırlanmıştı. HDP döneminde bazı adımlar atılmaya başlamışken kayyum atandı. O projelere devam edilemedi. Sorunlar yumağı devam ediyor. Biz gelince kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

“HALK BELEDİYECİLİĞİ YAPACAĞIZ”

Kocaköy’de nüfusun büyük çoğunluğunun kırsalda yaşadığını belirten Pervane ve Nazlıer, ciddi anlamda alt yapı ve üst yapı sorunlarının bulunduğunu dile getirdi.

HDP adayları, ilçenin bir diğer önemli sorununun istihdam olduğunu vurgulayarak, “HDP olarak temel stratejimiz halk belediyeciliğidir. Karar alma süreçlerine halkımızı dahil edip çözüm stratejimizi ona göre belirleyeceğiz. İstihdama yönelik, kalkınmaya dönük projelerimiz olacak. Buranın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Kooperatifleşme modelimiz olacak. Hayvancılık anlamında et, süt ve süt ürünlerine yönelik, toprak ürünleri olarak da organik tarım olacak” diye konuştu.

“KADININ RENGİ ÖN PLANA ÇIKACAK”

Pervane ve Nazlıer, ilçe merkezinin, Perşembe günü kurulan semt pazarı nedeniyle kalabalık olduğunu ifade ederek, şunları belirtti: “Bu pazar açık alanda kuruluyor. Kapalı semt pazarı kurup, modern hale getireceğiz. Ayrıca çalışmalarımızda kadının rengini ön plana çıkaracağız. Buranın muhafazakar ve gelenekçi bir yapısı var. O nedenle kadının rengi neredeyse yok. Bu pazara gelen kadınlarımız var. Dinlenmeleri için Kadın Dinlenme Evi kurmak istiyoruz. İlçeye geliyoruz ama dinlenebileceğimiz yer yok, erkekler kafe ve kahvelere gidebiliyor ama bizim yerimiz yok diyorlar. İçinde namaz kılma, dinlenme, sohbet etme yeri olan kompleks tesis kuracağız. Ayrıca kadın yaptığı el emeği ürünler var. Çok iyi oya işleme sanatı var. Bu ürünleri satabileceği bir mekan da oluşturmak istiyoruz.”

“SEÇMENLERİMİZ TEHDİT EDİLİYOR”

HDP adayları, seçmenlerinin tehdit edildiğini iddia ederek, şunları kaydetti: “Bize selam vereni, seçim büromuza geleni tehdit ediyorlar. Birçok seçmenimizin engelli ve yaşlılık maaşı kesilmiş. Kayyum hem belediye başkanı hem kaymakamdır. Devleti temsil eden tek kişidir. Herkese eşit mesafede durması gerektiği yasalarda mevcuttur. Ancak ayrımcılık yapıyor. Parti ayrımı gözetiyor. Halk kaygılı, huzursuz ve tepkili.”

ROJDA NAZLIER KİMDİR?

1986 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde doğdu. İlk, orta ve liseyi Diyarbakır’da tamamladı. BDP ve HDP’de uzun yıllar kadın ve gençlik örgütlemesi çalışmalarında yer aldı.

KASIM PERVANE KİMDİR?

1982 yılında Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’nde doğdu. Babası 1993’te faili meçhul cinayete kurban gitti. 2009’da DTP’de görev aldı. 2013-2017 yılları arasında MEYA-DER Diyarbakır Şube Sekreterliği’ni yaptı. Evli ve 4 çocuk babası.

TÜRE: “İLK İCRAATIMIZ DÜĞÜN SALONU YAPMAK OLACAK”

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde Kocaköy Belediye Başkanlığı için işadamı Eşref Türe’yi aday gösterdi. 10 yıl AK Parti Kocaköy İlçe Başkanlığı yapan Türe, geçmişte ANAP ve Saadet Partisi’nde siyaset yapmış bir isim. Kentin sorunlarına hakim olduğunu ve sorunların çözümü konusunda projelerinin olduğunu ifade eden Eşref Türe’ye göre Kocaköy’ün en öncelikli sorunu düğün salonunun olmaması.

Türe, “İlk yapacağımız işler arasında düğün salonu yapmak olacak. Evlenmek isteyen gençlerimiz genelde Diyarbakır’da düğününü yapıyor. Düğüne gitmek isteyenler için damat araç tutmak zorunda kalıyor. Bu da ek bir masraf. Diyarbakır’da yapılacak düğünün masrafı 5 bin TL tutuyor, burada yaparsa bin TL’ye kurtarmış olacak. Gençlerimizden özellikle bu talep geldiği için bu projemi ilk sıraya aldım” dedi.

“KAYYUM İYİ İŞLER YAPTI”

HDP’li belediyelerin yapmadığı hizmetleri son iki yılda kayyumun yaptığını ifade eden Türe, şöyle devam etti: “Bu 3 dönemde Kocaköy hizmet görmedi, sorunlarına çözüm bulamadı. 2 yıldır gelen kayyumun kayda değer hizmetler yaptığına Kocaköy halkı şahittir. İki yılda yapılan hizmetler 30 yılda yapılmamıştır.”

“İLÇEYİ LAYIK OLDUĞU YERE GETİRECEĞİZ”

Projeleri arasında gençlerin sportif faaliyetlerini yürüteceği spor kompleksi ve stadyum bulunduğunu ifade eden Türe, istihdam sorununu azaltmaya dönük çalışmalar yapacaklarını söyledi. Türe, diğer projelerini şöyle anlattı: “Kocaköy halkı hayvancılıkla geçiniyor. Mezbahane ve pazar açma projemiz olacak. Bir diğer projemiz kültür ve gençlik merkezi kurmak olacak. Kocaköy merkezde nar bahçeleri var. Yeni açılacak kafeler de organik nar suyu satılacak. Yükümüz ağır, çalışmalarımız çok olacak. Kocaköy’ü layık olduğu yere getireceğiz. Genç kardeşlerimi çok önemsiyorum. Onların taleplerine yönelik birçok çalışmamız olacak. Semt pazarımız açık bir alanda olduğundan yağmurlu havalarda sıkıntılı geçiyor. Bu sorunu gidermek için kapalı semt pazarı yapacağız. 10 yataklı hastanemizi daha modern hale getirip yatak sayısını çoğaltacağız. Tiyatro, sinema gibi faaliyetlerin yürütülmesi için Kocaköy Kültür Merkezi yapacağız.”

EŞREF TÜRE KİMDİR?

1962 yılında Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’nde doğdu. ANAP ve SP’de siyaset yaptı. AK Parti’den Kayapınar Belediye Meclis Üyeliği’ne seçildi. 2009-2019 yılları arasında AK Parti Kocaköy İlçe Başkanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası.

Fuat BULUT’un kaleminden SEÇİMİN NABZI…

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme