enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

OSB Başkanı Fidan’dan Kent sanayisinin gelişimi için yatırımcılara çağrı!

OSB Başkanı Fidan’dan Kent sanayisinin gelişimi için yatırımcılara çağrı!
REKLAM ALANI

Geçen yıl Mayıs ayında ikinci kez göreve gelen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, kent sanayisinin geldiği düzeyi ve yürüttükleri faaliyetleri değerlendirdi.

Yoğun talep nedeniyle 5. Etap’ın açılması için resmi prosedürün sonuna gelindiğini ifade eden Fidan, 100 firmanın şimdiden yatırım için sırada beklediğini söyledi. Kent sanayisinin gelişmesi için OSB Yönetimi olarak her kesimle görüştüklerini anlatan Fidan, batıdaki Diyarbakırlı yatırımcılara şu çağrıyı yaptı: “Memleketinize gelin, fabrikalarınızı buraya kurun ki halkımız mevsimlik işçi olarak gurbete gitmesin, doğdukları topraklarda doysun.”

“MAKAM İÇİN DEĞİL HİZMET ETMEK İÇİN GÖREV ÜSTLENDİK

*Yeni döneme dair, göreve geldikten sonra neler yaptınız?

İlk olarak 2018’de göreve gelmiştik. Mayıs 2022’deki ikinci seçimde de Allah bize nasip etti, tekrardan seçildik. Öncelikle tüm dostlarımıza, sanayicilerimize bizi tekrar tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. Tekrardan seçilmek güzel bir duygu, Allah çok güzel şeyler yapmayı nasip eder. Yaklaşık 6-7 aylık süremiz bitti. Bu 7 aylık süreçte neler yaptık?

Birinci önceliğimiz, yapımı devam eden Mehmet Şirin Açar Konferans Salonumuz. İnşallah bir ay içinde bitirip sanayicimizle birlikte açılış kurdelesini keseceğiz.

İkincisi 5. Etap ile ilgili. Seçim zamanı hatırlarsanız bahsetmiştim, bakanlıktan bir heyet gelecek diye. Seçim heyeti geldi, yeri seçtik askıya çıktık. Orada şu an işlerimiz tamamen bitti. Son yazışmalar kaldı. Hedefimiz Haziran ayına kadar oranın tahsisine başlamak. İnşallah yetiştirip başlayacağız. Bu 7 aylık süreçte çok işler yaptık. Yeni açılan fabrikalarımız oldu. OSB’nin rutin sorunları oldu, birçok şeyi çözmeye çalıştık. Elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bizim çözüm odaklı olarak öncelik tanıdığımız konu 1 ve 2’nci Etap’ta yaşanan elektrik dalgalanma sorunu. Yine seçim zamanında gündemimizde vardı. Sanayiciye sözümüz var ve en kısa zamanda inşallah bu sorunu da tamamen ortadan kaldıracağız. Şunu da söyleyeyim; bakın makamlar, mevkiler gelip geçicidir. Biz bu işi severek yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bazı insanlar vardır makam için gelmeye çalışır, bazı insanlar vardır hizmet için gelmeye çalışır. İnanın biz hizmet için gelmişiz.

“300 FABRİKAMIZ FAAL, 15 BİN ÇALIŞANIMIZ VAR”

*Şu an üretim yapan kaç fabrika var OSB’nizde ve istihdam sayısı nedir?

Şu an 386 parselimiz var ama 300 fabrika aktif ve 15 bin civarında çalışan var. Hedefimiz bu yıl ve önümüzdeki yıl açılan fabrikalarla istihdam sayısını 22 bine çıkarmaktır.

“100 YATIRIMCI ARSA TAHSİSİ İÇİN SIRADA”

*5’nci Etap ne zaman faal durumda olacak ve yeni yatırım talebi var mı?

Bu etap için 100’ün üzerinde yatırım için bekleyen sanayici var. Alınıp kullanılmayan bazı parselleri iptal edip yatırım için sıra bekleyenlere tahsis ediyoruz. Devreye girmesi 2024’ü bulacak. Çünkü yer tahsisi, inşaatın bitmesi biraz zaman alacak.

*Yatırım için talepte bulunanların sektörel dağılımı nasıl? Kimler, hangi alanda yatırım yapmak istiyor?

Şu an başvuru yapanların içinde teknolojik yatırımlar da var tarımsal üretim yapmak isteyenler de. Tarımsal alanı biraz daha geride tutuyoruz. Çünkü tarımsal alanda OSB’nin diğer etaplarında yeterince yatırım var. İnşaat sektörüyle alakalı başvurular da ön planda. Biz, 5. Etap için seçici davranacağız. Teknolojik yatırımlardan yana tercihlerimizi yapacağız.

“DİYARBAKIR’DA SAVUNMA SANAYİSİ NEDEN OLMASIN”

*Teknolojik yatırımlar dediniz. Biraz açar mısınız?

Dünyada bir çok şey gelişiyor ve değişiyor. Diyarbakır neden hep aynı alanlarda üretim yapsın ki? Örneğin Diyarbakır’da savunma sanayisi neden olmasın? Artık üretim kriterini biraz değiştirmek lazım. Geçen bir firma geldi, pil üretimiyle ilgili, güneş enerjisi depolamaları için akü fabrikası kurmayı düşünüyor. 300 kişinin istihdamı taahhüt ediliyor. Yine gübre, taş yünü fabrikası kurmak isteyenler var. Mesela bizden demir çelik için yer isteyen bir firma oldu. İskenderun’daki demir çelik fabrikaları gibi üretim yapmak istiyorlar.

“DİYARBAKIR’DAN 100 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”

Diyarbakır şu an 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Diyarbakır, Antep ve Adana gibi buradan tamamıyla Dünya’ya ihracat yapabilir. Olmaması için bir sebep yok. Tek bir eksiğimiz var oda tren. O trenin de bir an önce Adana ve Mersin hattına bağlanması lazım. Ara bağlantı yolu var aslında bazen kullanılıyor. Şimdi buradan tren nakliyeyi alıp Malatya’ya, oradan Adana’ya dönüyor. Ama bizim istediğimiz şu; Diyarbakır’dan Mersin limanına kadar tren hattının olması. Diyarbakır demiryolunun yeniden örülmesi, Diyarbakır’dan direk limana ulaşacak bir demiryolu döşenmesi talebimiz var.

*Bu konuyla ilgili girişimleriniz oldu mu?

Bu konuyla ilgili girişimlerimiz var. Ankara’da vekiller ve bakanlıklarla görüştük. Gerekli mercilere söyledik. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne taleplerimizi ilettik. Ama hâlâ bir dönüş sağlamadılar.

“MALİYETLER ARTTI, ÜRETİM KAPASİTESİ %60’A GERİLEDİ”

*Son bir yılda özellikle enerji maliyetlerinin artması, diğer gider kalemlerinden asgari ücretin yükselmesi sanayiciyi nasıl etkiledi. Bir daralma veya işçi çıkarma oldu mu?

Enerji maliyetleri biliyorsunuz yüksek seviyede arttı. Bu yılın başında da elektriğe %16, doğalgaza %25 indirim yapıldı. Geçen sene ile bu sene arasında elektrik enerjisi maliyetinde %700’den artış var aslında. Bu sanayicilerimizi hayli zorluyor. Geçen seneye göre üretimde genel anlamda bir daralma var. İhracatta yine iyiyiz. Geçen sene bu vakitler biz ürün yetiştiremiyorduk. Ama şu an fabrikalar %60 kapasiteyle çalışıyor yani %100 kapasiteyle çalışan fabrikalar çok nadir. Çünkü maliyetler çok arttı ve alım gücü azaldı.

“İŞVERENİN ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI”

Asgari ücrete yapılan zam aslında işçinin cebine giren para işin gerçeğine baktığımızda bugün o para yetmiyor. Bunu hepimiz görüyoruz, bu enflasyon ortamında işçilerin maaşı cebine girmeden bir o kadar zam özellikle gıda malzemelerine geldi. Ben zammı yetersiz buluyorum ama devlet işverenin üzerindeki vergi yükünü kaldırılmalı.

“TEKSTİLDE SIKINTILAR BAŞGÖSTERDİ”

*Peki işçi çıkarmalar oldu mu?

İstihdam en çok tekstil sektöründe var. Tekstil sektörü 4 aydır bir darboğazdan geçiyor, fabrikalarda iş yok. Burada olan tekstilcilerimizin birçoğu fason üretim yapıyor. Şimdi üretim maliyeti, personel maliyeti, enerji maliyeti artınca büyük firmalar işleri Vietnam’a, Bangladeş’e, Mısır’a, Hindistan’a kaydırmaya başladı. Bu sektörde işten çıkarmalar yaşandı. 300-500 kişi çalıştıran firmalar 3 ay iş alamayınca en iyi elemanını elinde tutuyor, diğerlerinin işine son vermek zorunda kalıyor, başka bir çaresi yok. Bana göre bu durum seçimden sonra düzelecek.

“SİLVAN BARAJI TARIMSAL SANAYİYİ GELİŞTİRECEK”

*Diyarbakır, aynı zamanda tarım kenti diye de bilinir. Kentte tarımsal sanayi istenilen düzeyde mi?

Tarımsal alanda Silvan Barajı’nın bitmesiyle Diyarbakır şaha kalkacak. Çünkü 245 bin hektarlık alan sulanacak. Bununda kente çok büyük bir katkısı olacak. 245 bin hektarlık arazi sulanacak bu ürünler ağırlıklı olarak Diyarbakır’da işlenecek. Silvan Barajı’nın bir an önce bitmesi Diyarbakır’a büyük bir katkı, istihdam, gelir sağlayacaktır. Biz OSB olarak tarımsal sanayimizin gelişmesi için her türlü alt yapıyı hazır hale getirmiş durumdayız. Bir de Silvan’da biliyorsunuz OSB kuruluyor. O taraflara da biraz ağırlık verilecek. Orada mesela tarımsal amaçlı fabrikalar çok yapılacak. Bu yapılan fabrikalar Silvan Barajı kurulduğunda hızlı bir şekilde devreye girecek. Üretimde Diyarbakır’da tarımsal amaçlı bir sanayi alt yapısı olacak.

“DİYARBAKIRLI YATIRIMCILAR GELSİN, İNSANIMIZ MEVSİMLİK İŞLERDE ZULÜM GÖRMESİN”

*Batı’daki iş insanlarına bir çağrınız var mı?

Öncelikle bölgeye gelip yatırım yapan sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Çünkü bu memleket bizim. Batı’dan gelip kendi memleketine yatırım yapan hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Başka Diyarbakır yok. Dışarıda bekleyen sermaye sahibi Diyarbakırlılara çağrım şudur; Gelin kendi memleketinize insanınıza yatırım yapın. İnsanlarımız mevsimlik işlere gidip zulüm görmesinler. Kendi memleketlerinde çalışsınlar. Tekrardan söylüyorum gelip yatırımını burada yapan ya da var olan yatırımını Diyarbakır’a kaydıran tüm iş insanlarına sonsuz minnetlerimi sunuyorum bu kent adına.

“MARKALAŞMADA %1’LERDEN %20’LERE GELDİK”

*Markalaşma konusunda hedeflediğiniz yerin neresindeyiz?

Tekstilde fason ağırlıkta ama markalaşan ürünlerimiz var. OSB’de 300 fabrikanın yüzde 20’si markalaşmış durumda. Biz göreve geldiğimizde markalaşma oranı %1 %2’lerdeydi. Mermerde, gıdada ve inşaat ürünlerinde ciddi bir markalaşma var. Hedefimiz yüzde 20’lik oranı yüzde 50’lerin üzerine çıkarmaktır.

Kaynak: Abori

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme