enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5148
EURO
34,9317
ALTIN
2.434,85
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Sağlıklı bir toplum için “Sigara”ya Hayır…

Sağlıklı bir toplum için “Sigara”ya Hayır…
REKLAM ALANI

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Kayapınar İlçe Temsilcisi Zeki Dilek, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’ nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Dilek, açıklamasında “sağlıklı bir toplum için sigaraya hayır” dedi

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Kayapınar İlçe Temsilcisi Zeki Dilek, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü ya da Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

“HER YIL DÜNYADA 7 MİLYON İNSAN SİGARADAN DOLAYI ÖLÜYOR”

Dilek, açıklamasında WHO verileri, pasif içiciler dâhil her yıl 7 milyon insanın ölümüne sigaranın neden olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Sigaranın içerisinde sağlığı tehdit eden, zehirli, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı tütün, kağıt ve filtrenin yanı sıra güve kovucu, oje sökücü, fare zehiri, böcek öldürücü gibi 4.000’den fazla kimyasal madde bulunuyor ve bu maddelerden en az 81’inin kansere doğrudan neden olduğu ispatlanmış durumda. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebi olan sigara, aynı zamanda akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedenidir.” diye konuştu.

“31 MAYIS DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ”

Dünya Sağlık Örgütünün tüm bu nedenlerden dolayı sigarayla mücadeleye dikkati çekmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla her yıl 31 Mayıs’ı “Dünya Sigarasız Günü” olarak kabul ettiğini hatırlatan Dilek, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1987 yılından bu yana “Dünya Sigarasız Günü” ve “Dünya Tütünsüz Günü” adlandırmalarıyla her yıl 31 Mayıs tarihinde tütün ürünü kullanımının Sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak, İçicilerin Sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek ve sigara bağımlılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmalarının teşvik edilmesi amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince tüm dünyada kutlanmaktadır” dedi.

DÜNYADA 1 MİLYAR 100 MİLYON SİGARA KULLANICISI VAR

Dilek, Dünyadaki 1 milyar 100 milyon sigara kullanıcısından yaklaşık yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerden olması dikkati çektiğini ifade ederek, şöyle dedi:

“Bugün dünyada üretilen sigaraların yüzde 55’i Asya, yüzde 11.8’i Afrika ve Ortadoğu, yüzde 10.8’i Orta ve Doğu Avrupa, yüzde 9.3’ü batı Avrupa, yüzde 8.9’u Latin ve yüzde 4.7’si ise Kuzey Amerika’da satılmaktadır. Görüldüğü gibi eğitimle azalan bir oran söz konusu ancak ülkemizde eğitimli insanların sigara kullanması düşündürücü. Sigara üreticileri, gelişmiş ülkelerdeki yasaklardan dolayı nikotin ve katran oranı fazla ürünleri, gelişmemiş ülkelerin pazarlarına sunuyor.  WHO’ya göre dünyada tütün kullanımı azalıyor. 2000’de insanların yüzde 27’si tütün kullanırken Küresel ölçekte düzenlenen Tütün karşıtı kampanyalarla bu oran 2016’da yüzde 20’ye kadar geriledi. Ancak bu düşüşün yeterli olmadığını ve halen toplumsal açıdan çok ciddi bir risk olduğunu görmemiz gerekiyor.

Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar verdiğini unutmayalım. Son 30 yılda hem sigara içmenin hem de pasif içici olmanın zararlı etkileri tamamen açığa çıktı. Bu durum da birçok ülkede kapalı alanlarda sigaranın yasaklanmasına yol açtı. Ülkemizde de “Dumansız Hava Sahası” gibi bir çok farkındalık kampanyaları yapılarak toplumun sigaranın zararlarının farkına varması için çalışıldı.

“TÜTÜN SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Dünya Sağlık Örgütü, tütünü “dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük toplumsal sağlık tehdidi” olan bir salgın olarak kabul ediyor.

Kendi bireysel Sağlığımız ve Toplum Sağlığı için bu kadar zararlı olan Sigara ve Tütün ürünleri konusunda tüm halkımızı daha duyarlı olmaya ve başta Sigara olmak üzere tüm Tütün ürünleri ile mücadele etmeye çağırıyoruz.

İrademizi doğru kullanma yolu ile kendimiz ve sevdiklerimiz için çok daha sağlıklı bir toplum yaratmanın elimizde olduğunu unutmayalım”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme