enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3772
EURO
34,7641
ALTIN
2.437,45
BIST
9.977,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
28°C
Diyarbakır
28°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
DİYARBAKIR HABERİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin artırılması ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programı” kapsamında Dicle Üniversitesi, iki yıl süreyle Kurumsal Akreditasyon almaya hak kazandı. DİYARBAKIR GAZETE- Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri...
29.04.2024
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği tarafından, “10. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi” düzenlendi. DİYARBAKIR GAZETE- Gıdanın Geleceği, Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Teması ile Wyndham Garden Hotel Konferans Salonunda düzenlenen programın açılışına Önceki Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı...
29.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda seçimleri Demokratik Hekimler Grubu listesi kazandı. 385 oyun kullanıldığı seçimlerde Demokratik Hekimler grubu yüzde 85 oy aldı. Demokratik hekimler grubu adlı listesi, Salı günü toplantı yaparak, yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini belirleyecek. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Tabip Odası’nın Dün ve bugün yapılan olağan kongresi...
28.04.2024
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024

Şiddet çözüm üretmiyor

Şiddet çözüm üretmiyor
REKLAM ALANI

Ortadoğu’da şiddet hiçbir dönem yok olmadı. Son yüz yıla baktığımızda şiddetin süreklileştiği, yüz binlerle ifade edilecek düzeyde insanın öldüğü, milyonlarca insanın yerinde edindiği bir bölge olarak halen çatışmaların merkezinde duruyor.

Ortadoğu’nun şiddetin ve çatışmanın merkezi olmasının tabi ki çok yönlü gerekçeleri bulunuyor. Bunun en önemli nedeni, bölgenin dünyanın en zengin ve geniş enerji yataklarına sahip olmasıdır. Bu nedenle uluslararası şirketlerin gözü-kulağı Ortadoğu’da olup çoğu kez bölgedeki çatışmaları süreklileştirmek için özel politikalar geliştirmektedirler. Bölge devletleri, örgütler ve hatta halk bilerek veya bilmeyerek bu çatışmanın bir tarafı olarak, sürekli bir birleriyle savaş halinde olmaya devam etmektedirler.

Şiddetin tarihsel olarak sorunların çözmediği tersine korunları karmaşıklaştırdığını Ortadoğu’nun son 25 yıllık tarihine baktığımızda görebiliriz. Afganistan, Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerde savaşın ve şiddetin hiçbir çözüm üretmediğini, tersine yıkım ve felakete yol açığını, birlikte yaşayıp gördük ve görmeye devam ediyoruz. Suriye’de yaşanan çatışmalar yüz binlerce insanın ölümüne, yaralanmasına ve milyonlarca insanın yurtlarını terk etmesine yol açtı. Bugün ülkemizde resmi rakamlara göre 3 milyondan fazla Suriyeli bulunuyor. Bunlara kızıyoruz, ülke içinde ‘istikrarsızlık yaratıyorlar’ diyoruz. Peki, Suriye’de şiddet ve çatışma yaratılmasaydı, Suriyeliler göç edip gelmek zorunda kalırlar mıydı? Suriye halen bombaların patladığı, silahların konuştuğu çatışmaların merkezi olmaya devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşında, her iki tarafta binlerce asker ve sivil yaşamını yitirdi. Savaş halen devam ediyor ve ölümler de her geçen gün artıyor. Milyonlarca Ukraynalı, savaş nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kaldı ve tıpkı Suriyeliler gibi göçmen olarak Avrupa’nın dört bir yanına dağılmak zorunda kaldılar.

Şiddetin yıkım getirdiğinin en somut örneği; 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği eylemdir. İsrail, Gazze’yi tam ablukaya aldı ve karşılıklı saldırılar devam ederken her iki tarafta 3 binin üzerinde insanın yaşamını yetirdiği, 5 binin üzerinde yaralı olduğu kamuoyuna açıklandı. Ölü sayısının artacağından kimsenin kuşkusu bulunmuyor. İsrail, Gazze’yi kuşatarak yaklaşık 2,5 milyon insanı açlıkla karşı karşıya bıraktı. Bölgede, İsrail, Hamas/Filistin, Hizbullah/Lübnan ve hatta İran’ı kapsayacak bir çatışma, yıllara yayılacak olan yeni bir kaosun yaşanacağı tehlikesi bulunuyor.

Batı dünyasının kendisi arasında silahlı savaşları ve çatışmaları bıraktı. Bugün bilim ve ekonomik gelişmeler daha çok Batı merkezli olması, geçmişten ders çıkarmış olmalarındandır. İkinci dünya savaşına kadar birbirini boğazlayan Avrupa, bugün Avrupa Birliği çatısı altında adeta tek bir devlet gibi hareket ediyor. Aralarındaki sorunları, anlaşmazlıkları çatışma ile değil diyalog yoluyla konuşarak, tartışarak çözüyorlar.

İRA, yıllarca İngiltere yönetimine karşı savaştı. Sonuçta silahları bırakıp, diyalog yoluyla sorunları çözdü. ETA yine yıllarca İspanya devletiyle çatıştı ama sonunda karşılıklı diyalog kanalları yaratılarak sorunlar çözüldü ve ETA, silahlarını uluslararası gözlemcilere teslim etti. Güney Amerika’da Kolombiya’da FARC, devletle görüştü ve politik çözüm üzerinde anlaşarak silahları bıraktı. İrlanda’da İRA, İspanya’da ETA, Kolombiya’da FARC, artık parlamentoda siyaset yapıyorlar. Gelecekte, bunların liderleri devlet yöneticisi olacaklardı.

Batı, en zor olarak tanımlanan ‘ayrılıkçı’ sorunlarını dahi görüşme ve diyalog yoluyla çözüyor ve silahlı çatışmaları ortadan kaldırıyor. Ortadoğu’da ise tersine her zaman silah, çatışma öldürme ön plana çıkıyor. Bu düşündürücü bir durum. İsrail ile Filistinliler arasındaki sorunlar çatışmanın olmadığı, silahların sustuğu bir ortamda toplumsal diyalogla çözülemez mi? Suriye’de Şam yönetimiyle Kürtler ve diğer muhalefet güçleri bir araya gelip, görüşerek, konuşarak silahsız çözemezler mi? Hizbullah ile İsrail yan yana gelemez mi? Ermenistan-Azerbaycan, sorunlarını savaşsız çözemez mi? Türkiye’de herkesin kabul ettiği Kürt sorunu, şiddetin olmadığı, silahların masada kalktığı, diyalog koşulları yaratılarak çözülmez mi? Bütün bunların hepsi mümkündür.

Ne Ortadoğu’da, ne tek tek ülkelerde toplum, çatışmalardan bıkmış ve artık ‘silahların susmasını ne konuşulacaksa politik-diplomatik masalarda konuşulmalı ve çözülmelidir’ diyor. Gazze’deki çatışmalarda yüz binlerce Filistinli etkileniyor. Bu nedenle Hamas’ın yaptığı eylem Filistinli halka zarar verdi ve onların yıllardır devam eden haklı mücadelelerine gölge düşürdü.

Türkiye’de Kürtler artık çatışma istemiyor. 40 yıldır bölgede yaşanan çatışmalar, ölümler, göçler, ekonomik zorluklar, halkı ciddi oranda etkilediğini bölgede yaşayanlarımızı, çok net olarak görüyoruz.

Bölge halkı kalıcı bir çözüm ama aynı zamanda silahların artık susmasını istiyor. Silahlı çatışmaların bir çözüm üretmediğini görüyor. Bu nedenle dikkatlerin politik ve toplumsal barışa verilmesi gerekir. Bunun için hem Kürtlerin politik temsilcileri ciddi ve cesur bir sorumluluk alarak silahların olmadığı bir çözüm arayışına yönelmeliler hem de iktidar yeni bir yol haritası hazırlayarak, ön yargılardan arınmış bir diyalog sürecini başlatmalıdır.

Bu yol, sanıldığı gibi zor değildir. Yeter ki, silahların ebediyen sustuğunu, şiddetin ve çatışmanın artık çözüm üretmediğini, birey, toplum ve devlet olarak hepimiz görelim.

Birlikte başarabiliriz.

Aziz ODABAŞI’nın Yazısıdır…

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme