enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4639
EURO
34,7103
ALTIN
2.436,27
BIST
9.879,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Sur ilçesine bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Fetih oldu!

Sur ilçesine bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Fetih oldu!
REKLAM ALANI
12.06.2022
0
A+
A-

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Sur Belediyesi tarafından Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Karar meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla gerçekleşti.

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adının Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesine tepki gösteren mahalle sakini Prof. Dr. Aziz Yağan, yer isimlerinin kent hafızası için önemli olduğunu belirterek, “Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir” dedi.

Mahallenin adının değiştirilmesine tepki gösteren Prof. Dr. Aziz Yağan “Diyarbakır’da tarihi bölge isimleri değiştirilmemeli”  diye çağrıda bulundu.

‘TARİHİ YER ADLARININ KORUNMASI, TARİHİ MEKANLARIN KORUNMASI KADAR ÖNEMLİDİR’

Kıtılbil Mahallesi sakinlerinden olan Prof. Dr. Aziz Yağan, mahallenin isminin değiştirilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Kıtılbil Diyarbakır’ın Sur ilçesinde artık olmayan bir köyün ve alanının adıdır. Sur belediyesi tarafından Kıtılbil adı Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Kıtılbil’in Ermeni ya da Süryani köyü olduğuna dair görüşler var ve bu, Kıtılbil’in tarihsel bir isim olduğu konusunda titiz olmamızı gerektiriyor. Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir. Diyarbakır’da özellikle tarihi kalenin dışındaki bazı sokak ve caddelerin isimleri değiştiriliyor. Bu yerler yeni yerleşim yerleri olduğu için buraların isimlerinin değiştirilmesi olağan karşılanabilir. Ancak tarihi yerlerin isimlerinin korunması kent ve dünya mirası açısından önemlidir.”

‘İSİM DEĞİŞİKLİĞİNDE MAHALLE SAKİNLERİNİN RIZASI ALINMALI’

Mahalle muhtarının konu ile ilgili bilgilendirildiğini ancak bu yönde bir taleplerinin olmadığını aktaran Yağan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıtılbil mahallesi muhtarı mahalle adının değiştirilmesinde bilgilendirildiğini ancak ve kendilerinin isim değişikliği talepleri olmadığını ifade etti. Sur Belediyesi gerekçeli kararına göre meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla bu değişiklik gerçekleşmiştir. Tarihi olsun olmasın bir yerin ismini değiştirmek için yasa uygulanırken mahalle sakinlerinin rızasını almak kapsayıcılık, ortak karar ve demokratik toplum gelişimi açısından önemlidir.”

‘KITILBİL İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Eski yerleşim yeri isimlerinin değiştirilesinin kent hafızasını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yağan, şunları dile getirdi: “Kıtılbil mahallesinde bir bulvara, caddeye ya da kentin yeni oluşan bir mahallesine Fetih ismi verilebilir. Tarihindeki ve günümüzdeki dilsel ve kültürel çoğulluğuyla övünen Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişini, mirasını günümüzde de korumak zorundayız. İsimlerin korunması da kent hafızasının, geçmişin mirasının korunmasının gereğidir. Diyarbakır’da tarihi mekan ve bölge adlarının korunması prensip olmalı, değiştirilmiş olsa bile asıl adın iadesi sağlanmalıdır. Bu nedenle, tarihi bölgeyi işaret eden Kıtılbil isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir.”

MAHALLE MUHTARININ TALEBİ YOK

Kıtılbil Mahallesi muhtarı Mustafa Korkmaz ise isim değişikliğiyle ilgili Sur Belediyesi tarafından bilgilendirildiğini ancak kendisinin isim değişikliği konusunda bir talebinin olmadığını söyledi.

‘KITIBIL İSMİNİN TELAFFUZUNUN ZOR OLMASI NEDENİYLE…’

Kıtılbil Mahallesi’nin isminin değişmesiyle ilgili Belediye Meclis kararında isim isim değişikliğinin telaffuz zorluğundan kaynaklandığı belirtildi. Sur Belediyesi Meclis kararında isim değişikliğine dair şu ifadelere yer verildi: “Belediyemiz meclisince mevzunun yapılan müzakeresi neticesinde; Meclis Başkanı Abdullah Çiftçi’nin Diyarbakır ilinin 639 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (n) bendinde mahalle isimlerinin değiştirilme yetkisi Belediye Meclisinin görevleri arasında sayıldığından Kıtılbıl Mahallesinin isminin Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu onaylanarak; toplantıya katılan 3 üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi.”

Kaynak: Surajans

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme