enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4649
EURO
34,8352
ALTIN
2.421,86
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
23°C
Diyarbakır
23°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde kaybolan özel gereksinimli çocuk, 6 saat sonra bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Hazro İlçesinin Dadaş köyü Ağılı mezrasında sabah 09.00 sularında kaybolan S.Y. (8), ailesinin arama çalışmaları sonuçsuz kalında durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma (DÜAK), Silvan ve Kulp...
01.05.2024
Diyarbakır’da “Adam öldürmek ve Kasten yaralama” suçundan 25 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs 6 yıldan sonra yakalandı. Şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Kasten Öldürme ve Kasten Yaralama” suçlarından 6 yıldır aranan ve 26 yıl 18 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahsın...
01.05.2024
Öz Sağlık-İş Sendikası Diyarbakır Şubesi’nin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. DİYARBAKIR GAZETE– Merkez Yenişehir ilçesinde bir plazanın önünde toplayan sendika üyeleri adına basına metnini okuyan Hak-İş Konfederasyonu Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Dinç, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde 48 yıldır emeğin ve alın terinin hakkı için, hayat pahalılığı ve...
01.05.2024
Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalışan yemekhane işçileri DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasının çağrısıyla hastane bahçesinde 1 Mayıs açıklaması yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- “İş, ekmek, özgürlük”, “Bijî yek gulan” sloganları atan işçiler adına açıklamayı Gıda-İş Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Yusuf Yıldız yaptı. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) yöneticileri de katıldı. Sağlık sektöründe hizmet alım ihalesi...
01.05.2024

Takas Usulü Alışveriş dönemi başladı

Takas Usulü Alışveriş dönemi başladı
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da yeni açtığı kırtasiyesinde “takas usulünü” uygulayan Kırtasiye İşletmecisi Mikail Adıgüzel “Hem durgun olan piyasayı canlandırmak, hem de geleneklerimizi hatırlatmak istiyoruz” dedi. Adıgüzel ayrıca, “Parası olmayan bir insan buraya yumurtasını getirip karşılığında çocuğunun defter-kitap ihtiyacını karşılayabilir” dedi.

Yerli mala destek vermek ve eski usul nostaljik bir alışverişi insanlara hatırlatmak amacıyla Şehir Kitap Kırtasiye, alışverişlerde takas usulü ile ödemeyi de kabul ediyor. Bu uygulama ile aynı zamanda okul hayatını kolaylaştırmak ve verimliliği arttırmak da hedefleniyor.

Son dönemde özellikle doların yükselmesiyle her şeyin fiyatının yükselmesinden yakınan Adıgüzel, “A4 kağıdının fiyatı geçen yıl 12 TL iken, şimdi 22 TL. Kırtasiyede olduğu gibi gıda, tekstil, mobilya, inşaat gibi sektörlerde de durum aynı. İnsanlar her yerde yüksek fiyatlarla karşılaşıyor, eskisi gibi uygun fiyatlı ürün yok. Biz de küçük bir sektörde bulunmamıza rağmen bir şeyler yapmak istedik ve aklımıza eski usul takas yöntemine dönmek geldi” dedi.

“ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİ İSTEDİĞİ FİYATTAN VEREMİYOR”

Çiftçilerin ürünlerini istediği fiyattan veremediğini belirten Adıgüzel, “Bu sıkıntılı dönemde takas usulünü de kullanmak bir katkı olur diye düşündük. Bu bölgede son zamanlarda sadece kırtasiyelerde değil tüm sektörlerde durgunluk var. İnsanlar kendi ihtiyaçlarını gideremiyor” şeklinde konuştu.

KATKI SUNMAK İSTİYORLAR

İnsanlara bir katkı sunmak istediklerini ifade eden Adıgüzel, “İlk amacımız bu sezonda okullar açılırken kırtasiye alışverişinde zorlanan insanlara kolaylık sağlamak. Özellikle Milli Eğitim Okulları’na giden öğrencilerin imkanları çok kısıtlı ve hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Bu yöntemi biz başlatalım istedik, belki ilerde diğer sektörler de bu usule geçer, daha çok insan birbirine yardımcı olur diye düşündük” dedi. Bu yöntemin sadece ziraat ve tarımsal ürünlerde değil; markette, inşaat ürünleri alışverişlerinde, giyim, tekstil sektöründe de uygulanabileceğini vurgulayan Adıgüzel, “Biz kırtasiye olarak buğday, tavuk, yumurta, yoğurt, peynir gibi tüm köy ürünlerini alışverişte kabul ediyoruz. Diğer sektörlerde de farklı ürünler üzerinden takaslar yapılsın isteriz. Belki çiftçilik sektörünü de hareketlendirmiş olabiliriz diye düşündük. Parası olmayan bir insan buraya yumurtasını getirip karşılığında çocuğunun defter-kitap ihtiyacını karşılayabilir. Bu zor dönemde ihtiyacı olup da ihtiyacını gideremeyen insanlara destek olmak istiyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’ın, bulunduğu bölge itibariyle tarımsal anlamda daha çok çalışılan bir alan olduğundan bahseden Adıgüzel, “Şehir merkezinde olmasa da insanların ilçelerindeki, köylerindeki akrabalarından ve tanıdıklarından satamadıkları ürünü getirip değerlendirmesi herkese yarar sağlayacaktır. Amacımız yerli mala destek vermek ve eski usul nostaljik bir alışverişi insanlara hatırlatmak” dedi.

Okul sezonunun açılışını önceki yıllara oranla daha az heyecanla beklediklerini belirten Adıgüzel, “Öyle bir süreçten geçiyoruz ki hem esnafın hem de vatandaşın alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Okul hayatını kolaylaştırmak ve aynı zamanda verimliliği arttırmak amacıyla gereken ürünlerin yerine ulaştırılmasını sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

HERKES İŞİNİ YAPSIN!

Okul sezonu yaklaşırken büyük marketlerin kırtasiye ürünleri satmasından kırtasiyelerin olumsuz etkilendiğini belirten Adıgüzel şunları söyledi: “İşi kırtasiye ile ilgili olmayan insanlar, bijuteriler, kasaplar bile kırtasiye malzemesi satıyor. Halk biraz daha ucuz olacağı düşüncesiyle oralara yöneliyor ama o malzemelerin güvenilirlikleri, kaliteleri ve sağlığa uygunluğu tartışılır. Çocuklar aldıkları yapıştırıcıya, silgiye, hamura temas ediyor, o ürünlerde kullanılan malzemelerin sağlığa ve satış ilkelerine uygun olması gerekir. Keşke herkes kendi sektöründe çalışsa ve biz kendi meslektaşlarımızla rekabet etsek herkes için daha verimli olur.”

Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından her zaman denetim altında olduklarını ifade eden Adıgüzel, “Sağlık bakanlığının yaptığı denetimlerde uçucu solvent içeren ürünler var mı, kokulu malzeme satılıyor mu, ürünler kanserojen madde içeriyor mu gibi tüm kontroller yapılıyor. Aynı şekilde, Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde de ürünlerin üzerinde fiyat ve barkot var mı, satılan ürünler gerçek mi, faturası var mı gibi kontroller yapılıyor” dedi.

“TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI GERİ İSTİYORUZ”

Eskiden nakit paranın kullanılmadığını hatırlatan Adıgüzel, “insanlar alışverişlerini eskiden hep takas yöntemiyle yaparlardı. O zamanlarda insanlar arasındaki sosyal ilişkiler de güçlüydü. O güçlü ilişkilerin ve toplumsal dayanışmanın olduğu sıcak ortama şimdi de sahip olmak istiyoruz” dedi. Bu takas yöntemini kullanılırken fırsatçılığa da imkan verilmemesi gerektiği konusunda uyaran Adıgüzel, “Biz etkin bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz; bunu yaparken kimsenin hakkına geçmemek, alınan ürünü iyi tartıp ölçmek gerekir. Dolar artışının belirgin bir etkisi olsa da satışlarımızı minimum kar ile yapmaya ve daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. Uygun fiyatlarımız tamamen müşteriye yönelik bir adımdır, özellikle okulların açılma dönemlerinde öğrencilerin eksiği kalmasın istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Takas usulüyle hem ürününü satamayan çiftçiyi, hem geçimini sağlamakta güçlük çeken insanları, hem bu ekonomik olarak zor dönemde işleri azalan biz esnaflara katkı sağlamayı, hem de toplumsal dayanışma ortamını tekrar yakalamayı amaçlıyoruz” diyen Adıgüzel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hem biz düşük karla da olsa satış yapalım, hem de çiftçinin elinde ürünü kalmasın, vatandaş çocuğunun ihtiyaçlarını karşılasın istiyoruz. Aynı zamanda tanıtımımızı da yapmak istiyoruz; insanlar gelsin, görsün, tanışalım, iyi ilişkiler kuralım, karşılıklı alışveriş yapalım istiyoruz. Uygulamamızı anlattığımız insanlardan büyük beğeni ve takdir alıyoruz, bu yüzden ilerleyen zamanlarda da farklı uygulamalarımız devam edecek.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme