Diyarbakır Barosu, yoksulluk nafakası alan 342 kadından 334’üne açlık sınırı altında ücret ödendiÄŸini tespit etti.
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, “Mahkeme
Kararları Işığında Nafaka AraÅŸtırması” raporunu düzenlediÄŸi basın
toplantısıyla açıkladı. Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda
düzenlediği basın toplantısıyla raporun sonuçlarını açıklayan Diyarbakır Barosu
Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Demir, boşanma ile sonuçlanmış 2 bin 97 dosyada
üzerinde yaptıkları inceleme yaptıklarını, bu sayıdan sadece 342 dosyada nafaka
kararı çıktığını dile getirdi.
Raporu, 2017-2018 yılları arasında Diyarbakır Aile Mahkemelerinden karara çıkan 2 bin 97 dosya üzerinden hazırladıklarını dile getiren Demir, yoksulluk nafakasının 4721 Sayılı Türk Medeni Kanun’unda düzenlendiÄŸini hatırlatarak, “Bu düzenlemenin amacı, boÅŸanma sonucunda yoksulluÄŸa düşecek olan eÅŸin, diÄŸer eÅŸ tarafından ÅŸartları bulunduÄŸu sürece ekonomik yönden desteklenmesi ve asgari yaÅŸam gereksinimlerinin karşılanmasıdır.” dedi.
Demir, araştırmayı, tekil ve sansasyonel örnekler üzerinden yürütülen yoksulluk tartışmalarına tartışmaların konuyu özünden uzaklaştırdığını göstermek, kadınların boşanma ve nafaka davaları süreçlerinde yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi edinmek, gerçek nafaka miktarları konusundaki rakamsal verilere ulaşmak için yaptıklarını söyledi.
‘ASGARİ YAÅžAM DÜZEYİNDE OLMALI’
Mahkeme kararlarında belirlenen miktarların kanunda düzenlendiÄŸi gibi geçim saÄŸlamaya yetecek oranda olmadığını dile getiren Demir, “Yoksulluk ve açlık sınırının altında olduÄŸu görülmektedir. Kadınlar lehine hükmedilen ancak tahsil edilemeyen nafakalar, erkek odaklı bakış açısı nedeniyle tartışılmamaktadır. Raporumuz verileri dikkate alındığında kadın ve erkekler arasındaki derin eÅŸitsizlik nedeniyle nafaka hakkının korunması gerekmektedir. Dahası nafaka oranlarının ‘asgari yaÅŸam gereksinimlerini’ karşılamaya yetecek orana yükseltilmesi gerekmektedir.” diye konuÅŸtu.
Rapora iliÅŸkin bilgileri paylaÅŸan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Aslı Pasinli, bin 897 adet dosya türünün “boÅŸanma ve verileri”, “nafaka”, “nafakanın artırılması” ve “nafakanın azaltılmasına” dair olduÄŸunu ifade ederek, dosyalar arasından yalnızca 342’sinde kadın için yoksulluk nafakasına hükmedildiÄŸi tespit edildiÄŸini ifade etti.
Çalışma kapsamında yapılan incelemede, çocukların velayetinin çoğunlukla kadına verildiğinin altını çizen Pasinli, kadınların çocukların velayetini alma oranı yüzde 74,3 iken erkeklerin velayeti alma oranı yüzde 17,1 olduğunu vurguladı.
AÇLIK SINIRI ALTINDA
Nafakaya hükmedilen 342 dosyanın 270’inde yoksulluk nafaka miktarı 100 ile 500 TL arasında deÄŸiÅŸtiÄŸine deÄŸinen Pasinli, 58 dosyada ise 501 TL ile bin TL arasında olduÄŸunu, yoksulluk nafakası kararlarından sadece iki tanesinde nafaka miktarının 3 bin TL üzerinde olduÄŸunu tespit ettiklerini aktardı. Pasinli, 2017 ve 2018 yılları verileri birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde, yoksulluk nafakasına hükmedilen 342 dosyadan 334 tanesi açlık sınırının altında iken, hükmedilen yoksulluk nafakasının sadece 8 tanesi açlık sınırının üzerinde olduÄŸunu aktardı.