enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3964
EURO
34,6184
ALTIN
2.389,07
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Amed Emek Demokrasi Platformu, Yarın Batman’da düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingi öncesi Dağkapı meydanında kitlesel bir açıklama yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- Platform bileşenleri sendika temsilcilerinin katıldığı açıklamayı Platform Sözcüsü DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Becet Barut yaptı. “Onurlu halkımızı Mücadele ve Dayanışma gününde dayanışmaya çağırıyoruz” Barut, Bu kentin...
30.04.2024
DİSKİ Genel Müdür V. Mehmet Şerifoğlu, DİSKİ personelinin 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’nü kutladı. DİYARBAKIR GAZETE– DİSKİ Genel Müdür Vekili Mehmet Şerifoğlu, personelin 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’nü kutladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür V. Mehmet Şerifoğlu, vatandaşlara kesintisiz hizmet veren...
30.04.2024
DİSK Genel-İş Sendikası 2 Nolu şube başkanı Beçet Barut, yarın Batman’da yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingi için çağrıda bulunarak; “Yarın sabah halaylarla Batman’a hareket edeceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE– DİSK Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Beçet Barut, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Batman ve Van’da düzenlenecek mitinglere çağrıda bulundu. Barut,...
30.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ı ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, Diyarbakır...
30.04.2024

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’
REKLAM ALANI

Yaşanan kuraklığın etkisiyle yem fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Artan yem fiyatları nedeniyle zarar ettiğini söyleyen besiciler, hayvanlarını bir bir satıyor. Besiciler “Devlet bu işe el atmazsa halimiz perişandır. Hayvanları satarız, satsak da aç kalırız, ne yapacağız?” diyor.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklıkla birlikte yem fiyatları yüksek oranda arttı. Geçtiğimiz yıl kilosu 42 kuruşa olan saman bu yıl 1 TL’ye, 1,5 TL olan arpa 3 TL’ye çıktığını ifade eden besiciler, fiyatların üç kat arttığını belirterek, tarım alanında sağlanan desteğin hayvancılık sektörüne de sağlanmasını istiyor.

Verim kaybının yüzde 80’i bulduğu Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ndeki besiciler, artan fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek hayvanlarını bir bir satıyor. 50 yıldır hayvancılıkla uğraşan bazı besiciler, bir çözüm bulunmaması durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalabileceklerini söylüyor.

 ‘20 TANE SATTIM, 40 TANE DAHA SATACAĞIM’

Besicilerden Mahmut Yıldıran, hayvancılığın çok kötü bir durumda olduğunu belirterek “Arpa pahalı, saman pahalı, hayvan için yiyecek bulamıyoruz. Bundan daha kötü bir durum var mıdır? Adam biçer tutup tarlaya getiriyor ama bildiğin toprağı topluyor. Hayvanlar artık ona bile muhtaçtır ama o da yoktur. Para da yok. Öyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Arada kalmışız, yani bir tarafta ana ölüyor, bir tarafta baba ölüyor, ne yapalım? Tarım Bakanlığı’ndan talebimiz vardır, bir yardım etsinler, bu meralara sahip çıksınlar. Bizim için bir şey yapmaları gerekiyor. Yani devlet bu işe el atmazsa halimiz perişandır, hayvanları satarız. Satsak da aç kalırız, ne yapacağız? 20 tane sattım, arpa almak için 40 tane daha satacağım. Arpa 3 TL olmuş, 2 römork saman aldım 1500 TL’ye. 40 tane hayvan satıp arpa alacağım, peki bana ne kalacak?” diye sordu.

Verim kaybının yüzde 80’i bulduğu Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ndeki besiciler, artan fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek hayvanlarını bir bir satıyor.

‘NE YOL VAR NE ELEKTRİK’

Yaklaşık 10 ailenin kaldığı merada sıkıntılar sadece bundan ibaret değil. Meraya giden toprak yol kış aylarında çileye dönüşüyor. Merada bulunan evlere elektrik verilmiyor. Aileler, bu konudaki girişimlerinin de sonuçsuz kaldığını söylüyor. Süt sağmak için gelen Fahriye Aksoy, “Burada 10 tane evdir, burada oturuyoruz. Koyunları sağmaya geliyoruz ama bu sene kıtlıktır, bir şey yoktur. Bakandan bir yardım istiyoruz. Burada kalıyoruz ama ne yol var ne de elektrik! Yol için kaç kere başvurduk yapmadılar. Elektrik için de başvurduk ama vermiyorlar. Rica ediyorum bakandan bize yolumuzu açsınlar, elektriğimizi versinler. 5 tane koyun sağıyorum ama kovanın dibini bile doldurmuyor. Şimdi ben bu kadar sütle ne yapacağım?” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl kilosu 42 kuruşa olan saman bu yıl 1 TL’ye, 1,5 TL olan arpa 3 TL’ye çıktığını ifade eden besiciler, fiyatların üç kat arttığını belirterek, tarım alanında sağlanan desteğin hayvancılık sektörüne de sağlanmasını istiyor.

‘YOLUN HEPSİNİ YAPAMAYIZ, YARISINI YAPARIZ DEDİLER’

Besicilik yapan Çaçane Demir de aynı durumdan şikayetçi. Kışın meraya ulaşmakta zorlandıklarını kaydeden Demir şunları söyledi:  “Kışın buraya geldiğimiz zaman en az en az 6-7 günde 1 milyarı taksilere veriyoruz. Yolumuzu yapmaları lazım. Geçen sene belediyeye gittik, çamur içindeydik onlara söyledik ama ‘hepsini yapamayız, yarısını yaparız’ dediler. Biz de dedik ‘yarısını yapacaksanız hiç yapmayın.’ Yarısını yapsalar ne değişecek, yolun yarısında inip çamur içinde buraya kadar yine yürümek zorunda kalacağız. Sağdığımız sütü de oraya kadar taşımak durumunda kalacağız.”

‘HAYVAN SAHİPLERİNE YEM VERİLEBİLİR’

Fahri Aksoy adlı besici, Batman Belediyesi’nin hayvan sahiplerine yem verdiğini belirterek, kendilerine de yem verilebileceğini söyledi. Aksoy “Buralarda meralarımız var, burada kalıyoruz. Yol ve elektriğimiz yok. Bismil’in içine girmemize izin vermiyorlar. Hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Bize yardım etseler elektriğimizi verseler, yolumuzu yapsalar gerisini biz kendimiz halledebiliriz. Bu sene çok kurak geçti. Mısır var diyorlar, mısır bize lazım değil. Biz hayvancılıkla uğraşıyoruz bize arpa lazım. Mısırı hayvanlara veremiyorum, mısırın kilosu şuan 3 TL. Ama tarım bakanı bize arpa verse memnun oluruz. Bismil kaymakamı hayvanları Bismil’de istemiyor. Batman Belediyesi hayvan sahiplerine yem verdi. Bize de verilebilir. Biz yıllardır babadan kalma bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Sertaç KAYAR’ın Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’

‘Hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyoruz’
REKLAM ALANI
21.06.2021
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme