enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
20°C
Diyarbakır
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Trafik kazası sonucu yaşamını yitiren AMEDSpor’un merhum kaptanı Şehmus Özer, yapay zeka kullanılarak, AMEDSpor’un şampiyonluğunu kutladı. DİYARBAKIR GAZETE- Ailesi tarafından yazılan metni yapay zekâ kullanılarak seslendiren Özer, şu duygu ve düşünceleri paylaştı: “Merhaba Sevgili AMEDspor ailesi, ben kaptanınız Şeyhmus Özer, Özlem ve hasretle yıllardır beklediğimiz bu şampiyonluğun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu...
04.05.2024
Amedspor resmen şampiyonluğunu ilan etti. Amedspor-Menemen maçının birimiyle birlikte, stadyumda şampiyonluk kutlamaları başladı. Aynı anda kentin her köşesinde kutlamalar başlatıldı. DİYARBAKIR GAZETE- 99 dakikada karşılıklı ataklarla birbirleri yoklayan takımlardaki, gol konusunda başarılı olamadı, karşılaşma 0-0 sonuçlandı. Bu skora rağmen Amedspor 4 puan farkla şampiyonluğunu ilan etti. Diyarbakır’da her yer panayır...
04.05.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Amedspor’a Menemenspor maçı öncesi bilbordlara başarıyı destekleyen Kürtçe ve Zazaca afişler astırdı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şampiyonluk maçına çıkacak olan Amedspor’a Menemenspor maçı öncesi Diyarbakır bulunan bazı semtlerde bilbordlara Kürçe ve Zazaca “Destxweş şampiyon Amedspor” Yazılı afişleri astırdı.
04.05.2024
Diyarbakırlı ünlü sanatçı Ekin Akkaş, memleketi Diyarbakır ‘a özel bir şarkı yazdı, Şarkının klibini de 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da çekti. DİYARBAKIR GAZETE– Kentin Sur ilçesinde çekilen klipte, tarihi ve kültürel noktalar seçildi. Diyarbakır’ın, tanıtımı hedeflenerek çekilen klipte, çekim noktaları da tarihi On gözlü köprü, dört ayaklı minare, Ulu...
04.05.2024

Irak’ta başlayan normalleşmeyle Diyarbakır ekonomisi hareketlendi

Irak’ta başlayan normalleşmeyle Diyarbakır ekonomisi hareketlendi
REKLAM ALANI

Pandemi nedeni ile Irak’ta 17 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının 19 Nisan’da kademeli olarak kaldırılması ile Diyarbakır’da ekonomi canlandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan Irak’taki sokağa çıkma yasağının ardından, buraya en çok ihracat yapan Diyarbakır ve çevresinde faaliyet gösteren firmalar ya üretim kapasitesini düşürmüş ya da üretime ara vermişti. Irak’taki sokağa çıkma yasağının 19 Nisan’dan itibaren kademeli olarak kaldırılması ile birlikte, birçok firma yeniden tesislerinin kapısını açtı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Irak’taki normalleşmenin sadece Diyarbakır ve bölge ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine de canlılık getireceğini söylerken, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ise Irak’taki normalleşme ile birlikte üretimini durduran fabrikaların tekrar üretime başladığını dile getirdi.

Irak’ta sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırılmaya başlandığına değinen Mehmet Kaya, Irak Kürdistan Bölgesi’nde vaka sayısının düşmesiyle sokağa çıkma yasağının 1 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatıldığını ancak alınan tedbirlerin esnetilmeye ve işyerlerinin açılmaya başlandığının altını çizdi.

Bu sayede özellikle toptan ve perakende ticaret yapan esnafın ve işletmelerin faaliyetlerine yeniden başladığını ve ekonominin yeniden canlandığını belirten Kaya, “Irak’ın her türlü ürün tedarikinde Türkiye ilk sırada. Bu durum Türkiye ekonomisine de olumlu yansıyacaktır” dedi. Mehmet Kaya, “Diyarbakır’da üretim yapan işletmelerimizin %90’ı Irak pazarına ve özellikle IKBY’ye ihracat yapıyor. Tedbirlerin esnetilmesi ve ekonominin canlanması ilimizin üretiminin sürdürülmesine katkı sunuyor. Yaşadığımız bu zor dönemde en önemli önceliği alınan sıkı tedbirler ile beraber ekonomik faaliyetlerin ve özellikle üretim faaliyetlerinin sürdürülmesiydi. Bunun için yerelde, yerel kurumlar işbirliğinde önemli bir çaba sarf ettik ve işletmelerimizin üretimlerini sürdürmeleri için gerekli izinlerin ve beraberinde gerekli tedbirlerin alınmasını sağladık. Zor koşullarda sürdürülen üretim faaliyetlerinin hedef pazarların açılması ile birlikte artmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

“IRAK VE İRAN KAPILARINDA ŞOFÖR SORUNUMUZ SÜRÜYOR”

Şoförlerimizin sınır kapılarından giriş çıkışlarında yaşadığı karantina sorununun Irak ve İran sınır kapasında devam ettiğine de değinen Kaya, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatın sürdürülmesi için yapılan düzenlemeyle karantina süresinde yaşanan sorunların azaldığını belirtti. Kaya, “Bu düzenlemede TC uyruklu şoförler ülkemize girdikten sonra sağlık kontrolleri yapılıyor ve herhangi bir sorun olmadığında karantina süresi dolmadan tekrar yurtdışına çıkabiliyor. Yabancı uyruklu şoförler de sağlık kontrollerinde bir sorun çıkmadığında ve 72 saat içinde tekrar çıkış yapmayı taahhüt etiklerinde 14 günlük karantina süreleri dolmadan ülkeye girişlerine izin veriliyor. Ancak bu düzenleme Irak ve İran sınır kapılarını kapsamıyor” diye konuştu.

Diyarbakır’ın yıllık ihracatının en az %60’ının Irak’a yapıldığını söyleyen Kaya, bölge illerinden de en çok Irak’a ihracat yapıldığını, dolayısıyla şoförlere karantina uygulamasının bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Kaya, Irak’ın da yeni düzenleme kapsamına alınması gerektiğinin altının çizdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme