enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5430
EURO
34,8814
ALTIN
2.430,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
30°C
Diyarbakır
30°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Selahaddini Eyyübi Anadolu Lisesi’nce, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Proje Danışmanı Nevim Kaya gözetiminde hazırlanan projede amaç, dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak olduğu belirtildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Uçkuyular mevkiinde bulunan Selahaddini...
23.04.2024
Bahar aylarının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. Diyarbakır’da Beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekanlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi. Düğün salonlarında ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında doluluk oranları yüzde 50 civarında. 100’e yakın düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır’da, geçtiğimiz yıla oranla salon kiralamalarında yüzde 15-20 oranında yapılan zamlar...
23.04.2024
Hafta sonu kendi sahasında beklenmedik bir mağlubiyet alarak taraftarını üzen ve şampiyonluk yolunda yara alan Amedspor, hafta sonu deplasmanda oynayacağı Soma maçı hazırlıklarına başladı. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor, hafta sonu karşılaşacağı zorlu Soma maçı hazırlıklarına bir gün aradan sonra başladı. Şeyhmus Özer Tesislerinde toplanan futbolcular...
23.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TÜM BEL-SEN yöneticilerinin tebrik ziyaretlerini kabul etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN)...
23.04.2024

Beşikci, “Vatandaşa ağalık, paşalık yapmaya gelmedik”

Beşikci, “Vatandaşa ağalık, paşalık yapmaya gelmedik”
REKLAM ALANI

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Murat Beşikci, Belediye olarak vatandaşın emrinde olduklarının altını çizerek, “1,5 yılımızı geride bıraktık. İnsanlara temas etmeye, dokunmaya çalışıyoruz. Bir belediye başkanı olarak ya da belediyemizin sosyal tesisleri vasıtasıyla insanlarla bir araya geliyoruz. Biz hizmet etmekle zorunlu olduğumuz, hizmet etmekle görevli olduğumuz vatandaşa diyoruz ki, ‘Ben senin emrindeyim’, ‘Ben senin yanındayım’ ben sana hizmet etmek zorundayım. Sana ahkam kesmek, haşa ağalık, paşalık yapmak değil” dedi.

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, Belediyenin gençlere, yaşlılara, engelliler ve kadınlara yönelik yaptığı projeleri ve Diyarbakır’ın aşılama durumunu değerlendirdi.

“SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ YAPIYORUZ”

Sosyal belediyecilik özellikle Diyarbakır şartlarında Türkiye genelinde dersek belediyelerin yapabileceği en güzel işler olduğunu ifade eden Beşikçi, “1,5 yılımızı geride bıraktık. İnsanlara temas etmeye, dokunmaya çalışıyoruz. Bir belediye başkanı olarak ya da belediyemizin sosyal tesisleri vasıtasıyla insanlarla bir araya geliyoruz. Biz hizmet etmekle zorunlu olduğumuz, hizmet etmekle görevli olduğumuz vatandaşa diyoruz ki, ‘Ben senin emrindeyim’, ‘Ben senin yanındayım’ ben sana hizmet etmek zorundayım. Sana ahkam kesmek, haşa ağalık, paşalık yapmak değil. Biz hizmet etmek vazifesi ile görevlendirilmişiz. Senin emrindeyiz. Vatandaşımızın emrindeyiz. Hukuk kurallarıyla bağlıyız. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın temsilcisiyiz. Kanunlar, kurallar, adalet, eşitlik çerçevesinde vatandaşımıza hizmet götürüyoruz. Bunu yaparken de toplumun her kesimiyle hangi görüşe, düşünceye ve inanca sahip olursa olsun herkese eşit mesafede hizmet götürmeye çalışıyoruz. Diyarbakır’da biz sosyal belediyeciliğimizi inşa ederken, Toplumun 4 ana kesimi olan Kadınlar, Yaşlılar, Engelliler ve Gençlere yönelik tesisler inşa edelim, sosyal aktiviteler yapalım istedik. Bu vasıtayla toplumun önemli bir kesimine ulaşmış oluruz dedik” diye konuştu.

“GENÇLERE YÖNELİK İLKBAHAR MİLLET KIRAATHANESİNİ AÇTIK”

Kaymakam Beşikçi, Diyarbakır’da en önemli kesimin gençler olduğunun altını çizerek, şöyle dedi:

“Genç bir nüfusa sahip bir İl’de yaşıyoruz. Gençlerimize yönelik İlk Bahar Millet Kıraathanelerini açtık. Gençlerimiz burada ders çalışabiliyor, kitap okuyabiliyor. Ayrı bir bölümde masa tenisini, PS’yi, Satranç, Dama oynuyorlar. Orada kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılıyor. Sınava hazırlanıyor. Malum Diyarbakır’da geniş aileler olduğu için çocuklarımızın evlerinde özel odalarında ders çalışma imkanları olmuyor. Bunun için sadece bizim Belediye değil, Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerimiz şehrin çok önemli noktalarında Bilgi evleri var. Biz bu bilgi evlerinin konseptini biraz daha değiştirerek, eğlence ile ders çalışmanın birlikte yürüyebileceği mekanlar haline getirdik.

“MEKANLARIMIZA YOĞUN İLGİ VAR”

Şimdi mekanlarımız gençlerle doluyor. Yoğun bir ilgi var. Gençlerimize ücretsiz çay, kahve ve kek ikram ediyoruz. Dersini de çalışıyor, eğlencesini de yapıyor. Biz de başkanları ve abileri olarak, buralara gidip birlikte vakit geçiriyoruz. Diyarbakırlı genç bir kardeşimiz evinde bunaldığında kendini Ofise atıyor. Şimdi herkesin de kafelerde oturacak maddi imkanı yoktur.  Kendini sokağa atıyor. Çok da mücadele ediyoruz ama yüzde yüz başarılı olduğumuzu da söyleyemeyiz. Ama mücadelemiz de devam ediyor. Gençlerin tuzağa düşürülmek istendiği yasadışı bahis, PS’ler var. Bunlarla ilgili yasal işlem yapıyoruz ama bir yandan da gençleri buralara gitmek zorunda kalmasınlar diye de bu tesislerimizi de inşa ediyoruz. Bu tesislerimizden bir tanesi Kaymakamlığımızın altında, bir tanesi Şehitlik Mahallemizde Aliye İzzetbegoviç Kültür Merkezinin üzerinde, Yine bir tanesi Şehitlik Mahallesinde Rabia’yı Tül adebiye Kültür Merkezimizin üst katında yaptık. Aziziye Mahallemizde bir tanenin inşaatı devam ediyor. İhale aşamasında. Bir tane de Toplu Konutta inşaatı devam ediyor. Bu tesisleri yaparken, sadece bu tesisleri tek başına bir tesis düşünmüyoruz. Şu an Toplu Konut bölgesi ve Aziziye Mahallesinde bir yeşil alan yapıyoruz. Hem bir yeşil alan, bisiklet ve yürüyüş yolları diğer yandan da bu mekanlara gençlik merkezleri ve İlkbahar Millet Kıraathanelerimizi monte ediyoruz. Yine farklı noktasında yaşlılar, hanımlar için yaptığımız sosyal tesislerimiz de var”

“DİYANET İLE ORTAK ÇALIŞMALARIMIZ OLUYOR”

İl Müftülüğü ile ortak yürüttükleri çalışmaların varlığından söz eden Beşikci, “Buralarda 4-6 yaş Kur’an Anaokullarımız var. Gençlik merkezlerimizin önemli kısımlarında Diyanetten görevli hocalarımız var. Aynı zamanda Kur’an Kerim Kurslarımız var. Hocalarımız burada gençlerle sohbet ediyor, diyalog kuruyor. Bu noktada da hem diyanet teşkilatı ile hem de sosyal destek merkezlerimizde gençlerimiz için bunları yaptık” dedi.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ENGELLİ MİLLET ENGELLİ KIRAATHANESİ OLUŞTURDUK”

Beşikci, Diyarbakır’ da çok gerçekten yüksek sayıda engelli vatandaşların olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Çok önemli bir kesimi bu engelli kardeşlerimizin daha evinden çıkma şansına sahip olmamış kardeşlerimiz var. Yani 30 yaşına gelmiş 20 yaşına gelmiş hala evinden kapısının önünden çıkmayan hiçbir sosyal hayatı olmayan gençlerimiz var. Bu kardeşlerimiz için de Engelli millet kıraathanelerimizi açtık bir tanesi belediyemizin başında yeşil alanımızın içerisinde ilk millet engelli kıraathanemizi oluşturduk. Bir tanesinin yapımı hala devam ediyor. Yine Aziziye mahallemizde bunların sayılarını da arttıracağız. Üçkuyu bölgesinde Allah nasip ederse yapacağız çünkü engelli kardeşlerimizin ulaşımında sıkıntı olabiliyor bazen” diye konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZE KURSLAR VE EĞİTİMLER VERİYORUZ”

Ulaşım yönünden yardımcı oluyoruz tabi konsept olarak buradan engelli kardeşlerimize kurslar eğitimler seminerler veriyoruz. Bunun dışında kalan saatlerde de ücretsiz ikramlarımızdan faydalanıyorlar çaylarını kahvelerini içiyorlar, yerel gazetelerini okuyanlar var televizyonunu izleyen, satrancını, damasını oynayanlar oluyor. Bilgisayarlar var internette vakit geçirenler oluyor. Bu mekanlara girdiğinizde yani Diyarbakır’ın en şık restoranında ya da kafesine girmiş gibi hissediyorsunuz o konseptte yapıyoruz. Ulaşım noktasında da biliyorsunuz ki Yenişehir belediyesi olarak Diyarbakır da bir il elektrikli araç uygulamasına geçtik. Belediyemizin araç parkında elektrikli araçlarımızı monte ettik. 4 adet elektrikli aracımız var. Bunların sayısını arttırmaya çalışıyoruz yine belediyemiz bünyesinde şarj istasyonumuzu oluşturduk. Elektrikli araçlarımızla, sosyal taksi uygulaması ile hem gençlere hem kadınlara hem yaşlılara hem hastalara ücretsiz servis uygulaması yapıyoruz. Ama tabi bazı engelli kardeşlerimiz bundan faydalanamıyor. Tekerlekli sandalyede olan özellikle fiziksel engeli olanlar bu araçlara binmekte zorluk yaşıyor. Şimdi Allah nasip ederse bir engelli minibüsü hizmete sunacağız 1 ya da 2 tane engelli kardeşlerimizin tekerlekli sandalyeleri ile kolaylıkla binebileceği araçları hizmete sunacağız. Onunda çalışması tamamlanmak üzere bu araçlarla ücretsiz bir şekilde engelli merkezlerimize transferlerini sağlayacağız. Kurban Bayramı’nda engelli kardeşlerimiz ile bir araya geldik. Bayramlaştık orada onlarda çok ciddi manada rahatlamış bir durumdalar bu hizmetten gerçekten son derece memnunlar.

“OFİS BÖLGESİNDE ENGELLİLERE YÖNELİK MİLLET KIRAATHANESİ AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ofis bölgesinde engellilerimize yönelik bir yine millet kıraathanesi açmak istiyoruz. Ofis hem ulaşım noktasında hem herkesin çok kolaylıkla gelebildiği merkezi bir yer belki Diyarbakır’daki nüfusun çok önemli bir kesiminin günde en az bir defa uğradığı bir bölge. İlçemizin nüfus hareketliliği bazen 600-700 binlere ulaşan bir ilçenin bölgesinden bahsediyoruz orada da engelli kardeşlerimize yönelik bir tesis Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde açacağız. Yine yaşlılarımız için tesislerimiz var. Yaşlı, engelli, genç, hanımlardan bahsettik”

“2. BAHAR MİLLET KIRAATHANESİNDE YAŞLILARIMIZ VAKİT GEÇİRİYORLAR”

Yaşlılar için de İkinci Bahar Millet Kıraathanesinin ilkini Rızvanağa Caddesinde açtıklarını hatırlatan Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Murat Beşikci, “Orada da bizim vefa borcumuz olan her zaman dualarına ihtiyaç duyduğumuz yaşlılarımız vakit geçiriyorlar. Ücretsiz ikramlardan faydalanıyorlar, gazetelerini okuyorlar, çaylarını içiyorlar, muhabbet ediyorlar, hemşirelerimiz ilaç kontrollerini, aşı takiplerini, sağlık kontrollerini yapıyor. Elbette ki bu tedavi amaçlı değil ama orada bir sağlık personelimiz ilaçları var ise onların kontrolü, aşıları var ise onların kontrolünü, günlük tansiyon ölçümlerini basit tıbbi takiplerini yapmaktadır. Kuaförümüz, kişisel bakım uzmanlarımız yaşlılarımızın saç kesiminden tırnak bakımına kadar o noktada hizmet sunuyor. Bununda ilkinin dediğim gibi ofis bölgesinde açtık. 2.sinin gidişatı aziziye mahallemizde, toplu konut bölgesinde devam ediyor. 3.sünü de inşallah üç kuyu mahallemizde planlıyoruz. Bu da yaşlılarımıza yönelik hizmetlerimiz” ifadelerini kullandı.

“KADINLARA YÖNELİK GELİR GETİRECEK PROJEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

“Gözbebeğimiz, evlatlarımızı yetiştiren, eğiten, toplumun, milletin, ümmetin hizmetine sunan en önemli aktörler hanımlardır” diyen Beşikci, “Hanımlar tabi günlük hayatın en ağır yükünü çeken evde olsun sosyal yaşamda olsun gerçekten en ağır yükle karşı karşıya kalan kesimimiz onları da sosyal tesislerle donattık ki hanımlarımız burada hem güzel vakit geçirsinler hem üretsinler bu noktada da hanım ve millet kıraathanelerimizi açtık. 2 tane şehitlik mahallemizde açtık 1 tanesi yine aziziye toplu konutta inşaatı devam ediyor bu bölgede açacağız. Burada hanımlarımıza yönelik gelir getirecek çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Bütün sosyal tesislerimizin ikramlıklarını hanımlarımız üretiyor. Gidip piyasadan almıyoruz hanımlarımızın ürettiği ürünleri, belediyemizin hediyelik eşyalarını hanımlarımız üretiyor. Çiçeklerimizi hanımlarımız üretiyor bunları da ücretsiz bir şekilde ham maddelerini hanımlarımıza tedarik ediyoruz. Ürettikleri ürünleri de onlardan satın alıyoruz.

“HANIMLARA YÖNELİK EKO PARK OLUŞTURACAĞIZ”

Şimdi yine hanımlarımıza yönelik çok güzel bir çalışmamız daha var üç kuyu bölgesinde. İhale aşamasına geldik. Türkiye’de de örnek olabilecek tek bir çalışma gerçekten. Bir eko park oluşturacağız. Üçkuyu bölgesinde burada 20-30’a yakın yeşil alanımız parkımız var. Bunu Diyarbakır’da Yenişehir’de yaşayan mağdur kadınlarımıza tahsis edeceğiz buraları. Burada kadınlarımız belediyemizin arazilerinde sulama sistemlerini biz kuracağız, sera gerekiyor ise seralarını biz kuracağız sebze üretecek buraya hanımlarımız. Ürettikleri ürünleri yapacağımız eko parktaki paketleme tesislerinde paketleyecekler, satış büfelerinde satacaklar. Bunlar işte ne tür ürünler üretebilirler kısa vadede çok yapısal oraya ağaç dikmemizi gerektirmeyecek işte domates, salatalık , marul gibi yeşil bitkiler bir de süs bitkileri gül, lavanta bu tür süs bitkilerini üretecekler sulama sistemlerini biz kuracağız , ham maddelerini biz vereceğiz , teknik desteği biz vereceğiz belediyemizin arazilerinde Diyarbakırlı kadınlarımız üretim yapacak bu üretimlerini de bir kooperatif çatısı altında birleştirebilirsek kadınlarımızı yapacağımız eko parktaki satış büfelerinde paketleme tesislerinde hem orada satabilecekler hem Türkiye’nin farklı bölgelerinde satacaklar. Bu projemizin ihale aşamasındayız çok kısa sürede başlayacağız. Ben çok da faydalı olacağını özellikle kadınlarımızın çok ciddi katkı sunacağını düşünüyorum hedefimiz buradan 150’ye yakın hanımımızın ekmek kazanması 150 hanenin evine ekmek girmesini hedefliyoruz. İlk etapta belki zaman içerisinde bu artabilecektir” şeklinde konuştu.

“AŞIYA İLGİL ARTMAYA BAŞLADI”

Beşikci, Aşı konusunda başta kamu kurum ve kuruluşlar olmak üzere sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarının ciddi kampanyalar başlattığına işaret ederek, “Vatandaşlarımız da bu kampanyalara yavaş yavaş cevap vermeye başladı. Aşı oranlarımız ve aşıya ilgi artmaya başladı. Ama hala istediğimiz seviyede değil. Diyarbakır pandemi sürecinde çok kaliteli sınavlar verdi Türkiye’nin en yoğun boğuştuğu dönemlerde bizler mavi  kenttik gerçekten ilk kısıtlamalarda muaf olan kentlerden biriydik ama bu noktada aldığımız tedbirlerin maalesef aşı noktasında gösteremedik tabi tedbirler gevşedi bizler aşıya ilgimizi göstermeyince tedbirleri de gevşettiğimiz zaman hem devletimizin aldığı tedbirler gevşedi kısıtlamalar kaldırıldı diyelim daha doğrusu vatandaşlarımız da  psikolojik olarak kısıtlamalar kalkınca kendi bireysel tedbirlerini ihmal etti. Aşı da olmayınca maalesef vaka sayılarında Diyarbakır’ımız şu an Türkiye’de ilk 5’e yerleşmiş durumda. Bunu da önlemenin tek yolu aşıya ilgi göstermek çünkü bizler istiyoruz ki Diyarbakır’da hiçbir esnafımız bir daha kepenk kapatmak zorunda kalmasın. Düğünlerimiz, taziyelerimiz kısıtlanmak zorunda kalmasın, insanlarımız ölmesin en önemlisi de o bunun da tek kurtuluşu aşı olmak. Aşımızı yaptırır isek inşallah bu vaka sayıları da en azından hasta sayıları, yoğun bakıma düşmek zorunda kalan hastalarımızın sayıları azalacaktır o yüzden Diyarbakırlı hemşerilerimizden bu nokta da hassasiyet istiyor ve bekliyoruz. Aşılamada, Türkiye’de yüzde 75’ler ve yüzde 85’ler seviyesine ulaşabilenler var. O illerde şuan vaka sayılarına baktığımızda, hasta sayılarına baktığımızda neredeyse pandemiyi bitirme noktasına gelmişler. Bizler de bu seviyeye ulaşabilirsek aşılamada yani bu işe artık pandemi noktasında neticeyi koymak bu hastalığı def etmek tedbirlerin ortadan kaldırmak tamamen şu aşamada bizim elimizde. Aşımız var mı? Var. Sadece insanlarımızın bu noktada kararını vermesi gerekiyor. Her nokta da aşılarımız var bugün AVM’lerden şehrin kalabalık noktalarına keza evde aşı uygulamasından insanların ayağına kadar aşıyı götürüyoruz.  Bu noktada da büyük bir kolaylık inşallah vatandaşlarımız daha duyarlı olurlar” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme