Bu yıl ilk defa uygulanacak olan bir haftalık ara tatili öğretmen ve öğrenciler açısından değerlendiren eğitimciler, uygulamanın yerinde bir karar olduğunu belirttiler.
Bu yıl ilk defa 18-22 Kasım tarihleri arasında uygulanacak olan bir haftalık ara tatili öğretmen ve öğrenciler açısından değerlendiren eğitimciler, dinlenme ve ders tekrarlarının yapılması bakımından bir fırsat olduğunu söylediler.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 24.06.2019 tarih ve 12017312 sayılı 2019/9 nolu genelgesi ile Milli EÄŸitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları YönetmeliÄŸinde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. MEB’in daha önce açıkladığı yeni çalışma takvimi kapsamında Kasım ve Nisan aylarında birer haftalık ara tatil yapılmasıyla ilgili uygulama yönetmelikle düzenlendi. Buna göre, ders yılı 2 döneme ayrılacak ve her dönemde bir ara tatil yapılacak.
18 ile 22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ilk bir haftalık ara tatil uygulamasını deÄŸerlendiren eÄŸitimci rehber öğretmen Avni Altın, hayata geçecek olan uygulamanın sonuçlarını, eÄŸitim camiası olarak merakla beklediklerini belirtti. Tatil sürecini olumlu bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendiren Altın, “Bu süreç içerisinde, bunun olumlu olumsuz taraflarını hep beraber göreceÄŸiz, kanaatimizce olumlu bir geliÅŸmedir. Çünkü özellikle uzun yaz tatil döneminin çok olması münasebetiyle öğrencilerin dersten kopuk olması ve eskiden 3 ay olan yaz tatilinin 2,5 aya düşürülmesi, okulların bir hafta erken baÅŸlayıp aynı ÅŸekilde geç bitirilmesi münasebetiyle bir tatil gerektirecektir. Tabii bu tatil sürecinin uzun olması her ne kadar öğrencilerin dinlenme ihtiyacı var dersek bile 2, 2 buçuk ay öğrenci tatili için yeterlidir.” dedi.
“KONULARIN TEKRARI VE EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ AÇISINDAN YERİNDE BİR UYGULAMADIR”
Öğrencinin özellikle uzun süren tatiller sonucunda okulların baÅŸlamasıyla beraber ciddi anlamda konsantrasyon ve motivasyon eksikliÄŸini gördüklerini aktaran Altın, “Öğrenciler özellikle ilk bir-iki hafta dersler de öğrenci toparlamak çok güç oluyor. Milli EÄŸitimin almış olduÄŸu ve ilk defa uygulanacak olan birinci yarıyıl döneminin tam ortasındaki bu ara tatil modülü, özellikle 2 aylık zaman zarfında öğrencilerin görecekleri konularının genel tekrarı ve eksikliklerin giderilmesi açısından yerinde bir uygulamadır.” ifadelerini kullandı. Altın, “12’inci sınıf ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler açısından çok olumlu bir geliÅŸmedir. Çünkü öğrencilerin okul sürecinde genel anlamda tekrar edemeyeceÄŸi konuları belki bu süreç içerisinde tekrar edebilme zamanı elde edebilecektir. Ayrıca bunun ikinci dönemi var. İkinci dönemin tam ortasında da bir haftalık tatil süresi vardır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“EĞİTİM SİSTEMİMİZ YAZ-BOZ TAHTASINA DÖNMÜŞ”
Her yıl veya dönemde eğitim sisteminde yapılan değişikliklere de değinen Altın şunları söyledi: ‘’Eğitimde birçok deneme-yanılma yönüyle bazı şeyleri deniyor, verim alamadığımız zaman farklı formüller üretmeye çalışıyoruz. Geçmişte eğitimde ciddi anlamda sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıları bertaraf edebilmek için farklı formüller geliştirmek lazım. En azından öğrencinin verimlilik açısından olumlu-olumsuz etkisini görebileceğiz. Gerçekten etkiyi alabilecek miyiz, alamayacak mıyız? Bunu göreceğiz’’
Altın, “Maalesef eÄŸitim sistemimiz yaz-boz tahtasına dönmüş. Her gelen bakanlık farklı bir formülle karşımıza çıkıyor. Bir türlü islediÄŸimiz randımanı alamıyoruz. Benim kiÅŸisel düşüncem olumlu bir formüldür. Bu formülün olumlu-olumsuz taraflarını dönem sonunda hep beraber göreceÄŸiz, bekleyeceÄŸiz. Buna göre saÄŸlıklı bir deÄŸerlendirme yapsak daha verimli olabileceÄŸini düşünüyorum.”
“TATİL, VERİMİN ARTMASI AÇISINDAN ÖĞRETMEN İÇİN DE OLUMLUDUR”
Genel olarak eÄŸitimcilerin tatil sürecine olan bakış açılarının da ikilemelere neden olduÄŸunu belirten Altın, “Öğretmen açısından deÄŸerlendirirsek; bazı meslektaÅŸlarımızın ara tatilde öğretmen seminerleri olacak ve tatil yapamayacak. Daha önce 3 aylık olan tatil süresinin kısaltılması, tatili seven meslektaÅŸlarım açısından olumsuz olabilir. Tabi ki bazı öğretmenler açısından da olumlu bir süreç olarak ele almak lazım. Çünkü yapılacak olan seminerler meslektaÅŸlarımızın eksikliklerini görmesi, bu süreç içerisinde öğrenciye yönelik verimin muhasebesini yapmak açısından olumlu bir geliÅŸmedir.” dedi.
Bir haftalık tatil sürecinde ailelere düşen görevleri sıralayan Altın, “Özellikle ailelere düşen görev, çocukların birinci yazılılarındaki eksikliklerini tamamlamak açısından önemli bir fırsattır. Ailenin bunu iyi takip etmesi lazım. Bazen aile, çocuÄŸu okula bırakır, harçlığını verir, ondan sonraki geliÅŸimini ciddi anlamda takip etmez. Bu süreci iyi deÄŸerlendirip çocuÄŸun eksiklerini kapatmak lazım. Üniversite hazırlık öğrencilerinin eksikliklerini tamamlamalı, ikili anlamda iyi bir diyalog kurmalı ve bunu bir fırsat bilmelidir. Bu fırsatı iyi deÄŸerlendirilmesi için biz eÄŸitimcilere ciddi anlamda görevler düşüyor. Bunun yolu da öğrenci ile iyi iletiÅŸim kurmak, eksikliklerini görmek ve dönüş alabilmek için çocuÄŸun geliÅŸimini süreç içerisinde iyi takip etmek lazım.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM BİR SÜREÇ İŞİDİR VE İYİ DEÄžERLENDİRMEK GEREKİR”
EÄŸitimin bir süreç iÅŸi olduÄŸuna dikkat çeken eÄŸitimci matematik öğretmeni İlyas Kaya ise, “Bu süreçte çok yoÄŸun bir çalışma içerisinde olan öğrencilerin ve öğretmenlerin dinlenmeleri açısından olumlu olarak buluyorum. Öğrencilerin yıl içerisinde öğrendiklerini tekrar etmeleri açısından önemli bir karar olduÄŸunu düşünüyorum. Öğrencilere bu süreç içerisinde kısa bir tatil olacak. 45 günde bir tatil olması, kendi öğrendiklerini deÄŸiÅŸtirmeden tekrar etmelerini oldukça olumlu olarak görüyorum.” dedi.
Yıl içerisinde öğrencilerin çok yoÄŸun bir çalışma içerisinde olduklarından dolayı sadece sömestr ve yaz tatilinin yapılmasının yetersiz olduÄŸunu hatırlatan Kaya, “Bu süreç içerisinde bir haftalık tatilin araya girmesi özellikle öğrenci ve öğretmenlerin hem dinlenmeleri hem de öğrencilerin öğrendiklerini tekrarlamaları açısından önemlidir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Kaya, “Tarihlere baktığımızda daha önce yapılan tatillerin tam ortasına alındığından dolayı belirtilen tarihlerin yerinde olduÄŸuna inanıyorum. Öğrenciler, öğrendiklerini kendilerini fazla sıkmadan, sıkılmadan tekrar etmesi gerekiyor. Öğretmenlerinde kendi performanslarını deÄŸerlendirip daha iyi bir performans sergilemelerini diliyorum. Bu iki ara tatilinde öğrenci ve öğretmen kardeÅŸlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Ramazan Zeren, Gıyasettin Tetik-İLKHA)