enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Çevre dostu projelerle doğa korunuyor

Çevre dostu projelerle doğa korunuyor
REKLAM ALANI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği çevre dostu yatırımlarla kentin doğası, havası ve suyunun kirlenmesini önlüyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kentin en önemli sorunların biri olan vahşi depolaya son vererek Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesini hayata geçirdi. EKAY projesi kapsamında kurulan Biyogaz Santrali ile çöp gazından elektrik enerjisi üretilerek gelir elde ediliyor. EKAY’da elektrik üretiminin başlandığı Haziran 2021’den bu yana 2 bin 980 MWh elektrik üretilerek 10 milyon 290 bin lira gelir elde edildi.

İLÇELERE AKTARMA İSTASYONLARI KURULUYOR

Ülke ekonomisine katkı sunacak proje kapsamında ilçelerde yapılacak aktarma istasyonlarının çalışmaları da başladı. Ergani’de tamamlanan, Silvan ve Bismil’de devam eden aktarma istasyonları ile ilçelerde vahşi depolamaya son verilecek ve ilçeler temiz bir çevreye kavuşacak.

“DİYARBAKIR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Büyükşehir Belediyesi, tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği sorununa karşı çözüm önerileri ortaya koymak ve bu çözüm önerilerine uygun eylem planını oluşturmak amacıyla “Diyarbakır İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı” düzenledi. Valilik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda elde edilen veriler ışığında taslak plan oluşturuldu. Çalışmalar sonucunda hazırlanacak “Diyarbakır İklim Değişikliği Eylem Planı” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla hayata geçirilerek kentin küresel ısınma etkilerinden daha az etkilenmesi için projeler yürütülecek.

GES İLE 609 BİN 259KW SAAT ELEKTRİK ÜRETİLDİ

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemlerinde örnek projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, otogar ve Sümerpark’a kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES) ile 2022’de 609 bin 259 kw saat elektrik üretiminden tüketim fazlası enerji satışından 1 milyon 575 bin lira gelir elde etti. Üretilen enerji Otogarda ve Sümerpark içerisindeki hizmet alanlarının elektrik ihtiyacını karşılıyor. Fazla üretilen elektrik enerjisi ise sayaçlardan geçirilip DEDAŞ’a ait iletim hatlarına aktarılıyor. DEDAŞ, GES tarafından üretilen enerji miktarını baz alarak her ay düzenli şekilde Büyükşehir Belediyesi’ne nakdi ödemede bulunuyor.

DENETİMLER YILBOYUNCA DEVAM ETTİ

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kurduğu ekiplerle yıl boyunca kentteki kaçak hafriyata karşı teyakkuzda oldu. Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) ile hafriyat kamyonlarını uydudan izleyen ekipler ayrıca sahada yürüttükleri fiziksel denetimlerle de kaçak hafriyat dökümüne müsaade etmedi. Tıbbi atık denetim ekipleri kentteki tüm özel ve kamu sağlık kuruluşlarında tıbbi atıkların halk sağlığı üzerinde tehdit ve tehlikeoluşturacak evsel atıklarla karıştırılmaması konusunda uyarılar yapıldı, gerekli tüm önlemler alındı. Ekipler, insan sağlığını etkileyen gürültü kirliliği ile mücadele amacıyla “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirerek yıl boyunca denetimlerini sürdürdü.

Yasal sınırı aşarak gürültü kirliliğine neden olan işletmeleri, ses ölçüm cihazıyla tespit edip kamerayla kayıt altına aldı, ardından durum tespit tutanağı tuttu. 2022 yılında il genelinde gürültü kirliliğine yönelik yapılan denetimlerde 128 işletmeye uyarı verildi, kurallara uymayan iş yerlerine ise 90 bin 481 TL idari para cezası kesildi. 2022 yılında kentte 2 bin 433 işyerine ise ruhsat denetimi yapıldı.

ÖĞRENCİLERE ÇEVRE TEMİZLİĞİ EĞİTİMİ

Sıfır atık ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevre bilincinin artırılması amacıyla Güneşevinde, özel ve kamu okullarında eğitimler aralıksız devam etti. Kent genelinde 40 okul ile 10 bin öğrenciye eğitim verildi.

TEMİZLİK VE DEZENFEKTAN ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRDÜ

Temizlik Şube Müdürlüğü’nü ekipleri, Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerinde hastaneler başta olmak üzere vatandaşların sıklıkla gittiği kamu kurum ve özel kuruluşlar ile cadde, bulvar, sokak ve kaldırımlarda temizlik çalışması yaptı. Ekipler, bayramlarda ve dini günlerde vatandaşların mezarlık ziyaretlerini rahat bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla Yeniköy, Şehitlik, Alipınar, Mardinkapı ve Çiftehavuzlar mezarlıklarını temizledi. Ekipler ayrıca, otogar, havaalanı, otobüs durakları ve üst geçit gibi vatandaşların yoğun olarak kullandıkları yerlerde yıl boyunca temizlik ve dezenfektan çalışması yürüttü.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme