enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehirleşmeye yenik düşen tarihi çeşmeleri restore ederek tekrar su akmasını sağladı. DİYARBAKIR GAZETE- İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile şehirdeki tarihi çeşmeler özgün yapıları korunarak yenileniyor. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil güncellemesi ve gruplandırma...
29.03.2024
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024

Corona Virüsü Alışkanlıkları Değiştirdi

Corona Virüsü Alışkanlıkları Değiştirdi
REKLAM ALANI

Corona Virüsü toplumun alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirdi. Bu tespit, Güneydoğu’daki 4 ilde yapılan araştırmada ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 81’inin el yıkama alışkanlığı değişirken, yüzde 80’inin de sokağa çıkma sıklığı değişti.

“Corona virüsü toplumun alışkanlıklarını nasıl değiştirdi?” Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Merkezi, bu sorunun yanıtını bulmak için bir araştırma yaptı. “Korona Virüsünün Değiştirdiği Alışkanlıklar” başlığıyla 18-21 Mart 2020 tarihlerinde, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da yapılan araştırmaya 738 kişi katıldı.

HER 4 KİŞİDEN 3’Ü SALGIN KONUSUNDA ENDİŞELİ

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre her 4 kişiden 3’ü ortalamanın üstünde bir endişe taşıyor. Kadınlar erkeklerden daha endişeli. Araştırmaya katılanların yüzde 31’i çok endişeli, yüzde 42’si ise endişeli olduğunu söyledi.

“Korona virüsü el yıkama alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna katılımcıların yüzde 32’si ‘Çok sık yıkıyorum’ yüzde 49’u ise ‘Sık yıkıyorum’ yanıtını verdi. Yüzde 19 ise normal rutinini değiştirmediği belirtti.

“Korona virüsü dışarı çıkma alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna da araştırmaya katılanların yüzde 31’i hiç çıkmadığını, yüzde 49’u da az çıktığını söyleyerek yanıt verdi. Dışarı çıkma alışkanlığını değiştirmeyenlerin oranı ise yüzde 16’da kaldı.

“Korona virüs sebebiyle sosyal ortamlarda bulunma durumunuz nasıl değişti?” sorusuna ‘Hiç bulunmuyorum’ diyenler yüzde 55, ‘daha az bulunuyorum’ diyenler ise yüzde 33 olarak belirlendi.

Rawest bu sonuçlara göre “Salgın, yaklaşık her 10 kişiden 9’unun sosyal ortamlarda bulunma alışkanlığını değiştirmiş. Kadınların sosyal ortamlarda bulunma davranışı erkeklere nazaran daha fazla azalmış görünüyor” yorumunu yaptı.

HALKIN YARISINDAN ÇOĞU İNSANLARLA TEMASTAN KAÇINIYOR

“Korona virüs sebebiyle insanlarla temasınız ne şekilde değişti?” sorusuna verilen yanıtlara göre yüzde 28 çok daha fazla kaçınırken, yüzde 38 biraz daha fazla kaçınıyor. Yüzde 27 ise ya az ya da hiç kaçınmıyor. Rawest’e göre, Covid19 salgını, her 3 kişiden 2’sinin insanlarla temasını azaltmış durumda. Kadınlar ve orta yaş grubu, diğerlerine nazaran temastan daha fazla kaçınıyorlar.

‘Dışarı çıktığınızda, Korona virüsten korunma amacıyla eldiven/maske gibi koruyucu önlemler alıyor musunuz?’ sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 27’si hiç önlem almadığını söylerken, yüzde 66’sı değişik önlemler aldığını ifade etti. Yüzde 7 ise hiç önlem almıyor. Rawest’e göre ‘Salgın döneminde dışarı çıkarken maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullananların oranı 3’te 1’in altında. Kadınlar ve gençler, diğer katılımcılara nazaran daha fazla önlem alıyorlar.

“Korona virüsünden dolayı beslenmeye gösterilen özen” sorusuna verilen yanıtlardan ise şu sonuçlar çıktı: Çok daha fazla özen gösteriyorum diyenler yüzde 9, biraz fazla özen gösteriyorum diyenler yüzde 22, normal rutinde diyenler yüzde 57.

Salgın döneminde en çok tartışılan konulardan biri de Sağlık Bakanlığı’nın mücadele performansıydı. Araştırmada “Sağlık Bakanı’nın Korona virüsü sürecinde gösterdiği performansı nasıl buluyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda, yüzde 26 çok başarılı, yüzde 37 başarılı yanıtları verilirken, yüzde 19 az veya hiç başarılı değil diye görüş belirtti. Araştırmayı yapan Rawest’in bu yanıtlara yorumu “AK Partililerin yüzde 89’u HDP’lilerin yüzde 45’i bakanı başarılı buluyor. HDPlilerin yüzde 31’i ve AK Partililerin yüzde 3’ü ise bakanın başarılı olmadığını düşünüyor” yorumunu yaptı.

DEVLET KURUMLARI HAKKINDAKİ ŞEFFAFLIK ALGISI DÜŞÜK

“Devlet kurumlarının Korona virüs vakaları konusunda şeffaf olup olmadıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlardan ortaya çıkan sonuca göre hiç şeffaf olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 14, yeterince şeffaf olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 37, şeffaf olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 16. Rawest’e göre AK Partililerin yüzde 20’si ve HDPlilerin yüzde 71’i devlet kurumlarını şeffaf bulmuyor.

“Devlet kurumlarının Korona virüs vakaları hakkında paylaştıkları bilgilere ne kadar güveniyorsunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 11’i hiç, yüzde 26’sı az güvendiğini söylerken, yüzde 30’u güvendiğini, yüzde 11 ise çok güvendiğini ifade etti. Bu sonuçları yorumlayan Rawest, “AK Partililerin yüzde 13’ü ve HDPlilerin yüzde 56’sı bu süreçte devlet kurumlarının paylaştığı bilgilere çok az güveniyor ya da hiç güvenmiyor” yorumu yaptı.

Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü şehirlerinde vaka ve ölüm olduğunu düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre son günlerde en çok temel gıda maddeleri ardından da hijyen ürünleri satın alındı.

Kaynak: Amerikanınsesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Corona Virüsü Alışkanlıkları Değiştirdi

Corona Virüsü Alışkanlıkları Değiştirdi
REKLAM ALANI
23.03.2020
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme