enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Dicle Üniversitesi ne yapmak istiyor?

Üniversitelerimiz ilim, irfan, sanat, kültür ve bilim adamı olabilecek bir nesil yetiştirmelidir. İnsanlara önderlik ve rehberlik yapacak kişileri üniversiteler tarafından yetiştirilir. Şuanda bizlere liderlik yapanlar dahi üniversite yolundan geçmiştir. Türkiye’mizde birçok üniversite bilim adına büyük başarılar elde etmek amacıyla çabalıyor. Biz Diyarbakırlılar bu çalışmalara gıptayla bakıyoruz. Gönül ister ki Dicle Üniversitesi de bu konuda çalışmalar yaparak dünyanın sayılı üniversiteleri arasına girmese bile Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olsun.

Diyarbakır’da her kurum gibi Dicle Üniversitesi de bu halka hizmet etmek için kurulmuştur. Bugün, Dicle Üniversitesine baktığımızda yerleşke bakımından en büyük araziye sahip olan bir üniversitedir. Orada okuyan öğrencilere barınma ihtiyacını karşılama bakımından kendisinden sonra kurulan üniversitelerin arkasında yer almaktadır.

Üniversitemizde okuyan öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmek üniversite yönetiminin sorumluluğu altındadır. Bu kadar büyük araziye sahip olan bir üniversite olmasına rağmen iki yıldan beri eski adıyla YURTKUR, şimdiki adıyla Gençlik ve Spor Müdürlüğü olarak bilinen kurumun arasındaki öğrenci yurdu sorunu bir türlü çözülemiyor. Yapılması istenen yurdun kapasitesi binlerce öğrencinin barınacağı şekilde planlama yapılmış. Dicle Üniversitesi’nin bu projenin faaliyete geçmemesi için elinden gelen gayreti sarf ediyor. Bu projeye engel çıkaran kimlerdir. Kimler bu proje için görevlendirilmiş. Bu konuda üniversite rektörün haberi var mı yok mu? Eğer rektörün bu engellemeden haberi varsa o da bu işte sorumludur.

Başka yerlerdeki üniversitelere baktığımız zaman, en önemli sorun öğrencilerin barınacağı yer temini çözmüşlerdir. Hatta öğrenci gelmesi için derece elde eden öğrencilere öncelik vererek konforlu yurtta barındırırlar. Bu da yetmezse, başarılı olan öğrencilere burs vererek bilim adamı olma yolunda büyük çaba sarf ediyor.  Dicle Üniversitesinde öğrencinin rahat edeceği alanlar veya mekânlar yapılırsa öğrenci başarılı olarak Diyarbakır’ın bilim yolunda tanıtımına destek olur.

İki yıldan beri bekleyen bu projede, tahsis edilmek istenen araziye baktığımızda büyük maliyetli bir arazi olduğunu görürüz. Oysa üniversitedeki tüm araziye baktığımızda daha düşük maliyetli bir yer bulmak da mümkündür. Böyle bir zihniyetin yaptığı şeyin anlamı şudur; Bizler üniversitede başarılı ve geleceğimize etki edecek öğrenciler yetiştirmek istemiyoruz. Oysa FETÖ ile lanse edilen bundan önceki yönetimin yaptığı yurtlara baktığımızda ilim ve bilime önem verdiğini görürüz. Çünkü yapılan yurtlara baktığımızda ulaşım bakımından da üniversitenin içinde yer alarak öğrencilere avantaj sağlayacak şekilde yapılmış.

Bugün tahsis edilmesi istenen yer, büyük caminin dağlık alanlarından bir yerdir. Orada yurt yapmanın maliyeti artacağı gibi öğrenciler içinde zorluklar çıkarır. Dümdüz olan arazide birkaç kuruş kira bedelinde elde edilecek gelir, öğrencinin hayat şartlarından daha önemli hale gelir olmuş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün çıktığı tüm platform ve etkinliklerde geleceğimizin mimarı olacak öğrencilere ne kadar önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Öğrencilerin yurtsuz bırakılmasına sessiz kalmayacağını hepimiz bilmekteyiz. Oysa Dicle Üniversitesi, Diyarbakır’ın ekonomik, sosyo-kültürel alanda gelişmesine ön ayak olacağı yerde adeta Diyarbakır’ı daha da geriye götürecek şekilde davranıyor.

Dicle Üniversitesi’nin yönetiminde yer alanlar iyi profesörler veya doktorlar olabilir ancak iyi yönetici değillerdir. İyi yönetmek bir sanattır, bunu herkes beceremez. Üniversitenin durumuna baktığımızda içler acısı bir tablo ortaya çıkıyor. Bazı yazar ve çizerlerimize baktığımızda bir randevu almakla bir hastayı tedavi etmekle, üniversitemiz bilimde o kadar gelişmiş olarak gösteriliyor ki sanki dünyanın sayılı üniversite gibi hareket ediyor. Böyle yapan insanlar var olduğu müddetçe üniversitemiz gelişme gösteremeyeceği gibi daha da geriye gidecektir.

Üniversitemiz hak ettiği bir şey olduğunda yazdığımız gibi yaptığı yanlışları yazmak da görevimizdir. Öğrencilerimiz bugün yurt bulmakta zorluk çekiyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, yapmak istediği yurdu kendi için yapmıyor, bir ticari faaliyet için de değil, kar amacı da olmamasına rağmen üniversitenin işi yokuşa sürmesinin anlamı nedir? Bu yatırımın yapılmasına engel olmak demek Diyarbakır’da yapılacak yeni yatırımlara da engel olmak demektir.

(Zeki Özer’in Yazısı)

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme