enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5998
EURO
34,8045
ALTIN
2.495,11
BIST
9.480,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024

DİMDER Başkanı Elaldı: “Taahhüt sektörü en kanayan yaramızdır”

DİMDER Başkanı Elaldı: “Taahhüt sektörü en kanayan yaramızdır”
REKLAM ALANI

DTSO ve DİMDER işbirliği ile yapılan Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri İstişare toplantısında konuşan DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, inşaat sektörünün sorunlarına değindi. Elaldı, “Taahhüt sektörü en kanayan yaramızdır” derken, Diyarbakır’da arsa oranlarının çok yüksek olduğunu ve bunun da imar planları ve şehir planlamasıyla ilgili olduğunu ve yapı denetim ücretlerinde bölgesel farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile DİMDER işbirliğiyle Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri İstişare toplantısı yapıldı. Demirok Tesislerinde yapılan toplantıya iş insanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar,  Kürtçe olarak yaptı. Ardından DTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tazgel bir konuşma yaptı.

‘KENDİNİ DEĞİŞİME KAPATAN HİÇBİR İŞLETMENİN YAŞAMA ŞANSININ OLMADIĞINI BİLİYORUZ’

Tazgel, 2 Ekim 2022 tarihinde yapılan DTSO seçimlerinde oy kullanarak destek sağlayan komite üyelerine teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “21. yüzyılda yeni ve çok farklı bir ekonomik çağa girdiğimizin farkında olmalıyız. Ve ona göre ekonomik faaliyetlerimizi planlamalıyız. Ekonomik parametrelerin sürekli değişkenlik arz ettiği, rekabet koşullarının sürekli değiştiği, farklılaştığı bir dünyada kendini değişime kapatan hiçbir işletmenin yaşama şansının olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle yatırımcılarımızın sınır tanımayan ekonomik hareketliliğe ayak uydurması, uluslararası rekabet şartlarına uyum sağlayacak bilgi ve donanıma sahip olması oldukça önem arz etmektedir. Bizler DTSO 9. Meslek Grubu olarak; Stratejik ve coğrafi konumu itibariyle bölgesel çapta geleceğin yıldız şehirlerinden biri olmaya aday olan Diyarbakır’ın bu hedefe ulaşması adına çalışmalara hız verdiğimizi ve tüm kurumlarla iş birliği içinde geleceğin Diyarbakır’ı için çalıştığımızı belirtmek istiyorum.”

‘DİYARBAKIR’IN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMASI İÇİN…’

Sektörde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin Odaya iletilmesi durumunda destekçisi ve takipçisi olacaklarını ifade eden Tazgel, şunları söyledi: “Diyarbakır’ın diğer illerden daha farklı özellikleri ve zorlukları olduğu konusunda sanırım hepimiz hem fikiriz. Özellikle inşaat sektöründe birçok yasal düzenlemeyle, mevzuatlarla karşılaşmaktayız. Bu uygulamalar elbette zaman zaman bizleri de sizleri de zorluyordur. Ancak bir gerçek var ki, ortada bir haksızlık varsa o haksızlığı ortadan kaldırmak adına üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isterim. Şunu da belirtmek isterim ki, Diyarbakır’ın sürdürülebilir kalkınması için; Diyarbakır’daki meslek odaları, STK’lar, Kamu kurum ve kuruluşları ile bu şehrin tüm dinamikleri uyum içinde bir arada çalışıp çaba sarf etmek zorunda. Aksi durum Diyarbakır’ın ekonomik durumunun zayıflaması, işsizliğin artması ve yoksulluğun derinleşmesi demektir. Bu noktada üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve bunun için ciddi bir çaba içerisindeyiz.”

Tazgel’in ardından DİMDER Başkanı Aziz Elaldı konuştu. Elaldı, inşaat sektöründe yaşanan sorunlara ve bu sorunların çözümü konusunda verdikleri çabalara değindi. DİMDER’in gençliğin dinamik enerjisiyle niteliğini daha da yükselttiğine işaret eden Elaldı, Diyarbakırlı iş insanlarının bulundukları her alanda derneklerine sahip çıktıklarına vurgu yaptı.

‘TAAHHÜT SEKTÖRÜ EN KANAYAN YARAMIZDIR’

DİMDER’in inşaat sektörünün sorunlarının çözümü konusundaki çabalarına değinen Elaldı, sektörde yaşanan sorunları birçok alanda ülke gündemine taşıdıklarını belirtti. Sektörün ciddi anlamda kanayan yaraları olduğuna dikkati çeken Elaldı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkede kontrolsüz yapılan zamların canımızı ne kadar acıttığını gösterdik ve üretici firmalara gereke mesajı ilettik. Bu anlamda çok üst düzeyde muhatap alındık. Taahhüt sektörü en kanayan yaramızdır. Çünkü bugün yapıla birim fiyatlarla Şubat ayında verilecek birim fiyatlarla bile şuan iş yapan arkadaşlarımız çok zor durumdalar. Bu noktada yeni kararnameler bekliyoruz. Sicil affından tutun, yeni fiyat farklarından tutun bunlarla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Ama taahhüt sektörü Türkiye’yi inşa eden sektördür. Yoları, barajları, binaları, devlet kurumlarını inşa eden bu arkadaşlarımız ve aramızda Türkiye’nin en yetkin firmaları var. Bizlerin de bu anlamda onlar için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam ediyoruz. Ama nihayetinde taahhüt sektörü ciddi anlamda zarar görüyor. Bu arkadaşlarımız bugüne kadar kazandıklarının yüzde 70-80’ini kaybetmiş durumdalar. Ama biz yılmayacağız. Biz Türkiye’de inşaatçılar olarak bu ülkenin inşaat sektöründe var olmuşuz. DİMDER’i kurarken de Ankara’da görüştüğümüz insanların gözünde bunu gördük. Biz inşaatta Doğu ve Güneydoğulu iş insanları olarak 30 sene önce de büyüklerimiz vardı. Bugün de varız. Yarın da olacağız. Bunun da en büyük belirtisi taahhüt sektöründeki arkadaşlardır. Ayrıca yap sat sektöründe de ciddi sorunlarımız var. Belediyelerle, diğer kurumlarla yaptığımız görüşmelerde çok olumlu tepkiler alıyoruz. Önümüzdeki süreçte bizim sorunlarımızın önemli bir kısmını çözeceğimizi düşünüyorum. Plan notlarından tutun, arsa planlamalarından tutun, yeni imar alanlarından tutun biz bu noktada herkes, devlet kurumu, belediyeler dahil bizi muhatap almak zorunda kalacaklar. Bizimle çalışmak için gereken desteği de sunacaklar, sunmak zorundalar. Bu şehri imar ediyor, yeniden yapıyorsak bizim de taleplerimizi almak zorundalar. Ve alıyorlar da bundan emin olun. Geldiğimiz noktada bizleri belediyelerin, kurumların kapısından içeri alırken tereddütle bakan kurum, kuruluşlara rüştümüzü ispat etmemize gerek yok. Rüştümüz yaptığımızdır. Bütün kimlikli binalarımızdır. Yaptıklarımız, emeğimiz ortada. Bizim anlımız ak, başımız diktir. Her gittiğimiz yerde bunu savunacağız ve sonuçlarını alacağız. Bize bu anlamda çok pozitif ayrımcılıklar yapılacak.”

‘İSTANBUL’DAKİ YAPI DENETİM ÜCRETİ İLE BİSMİL’DEKİ AYNI OLMAMALI’

Diyarbakır’da arsa oranlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Elaldı, şunları söyledi: “Bunun sebebi ne benim ne benim müteahhit arkadaşımdır ne de bir arsa sahibidir. Bunun sebebi imar planlaması, şehir planlaması yapanlardır, kurumlardır. Eğer bize yeteri derecede imar alanları açılsa, yeteri derecede planlamalar yapılsa bu arsa oranları da bu seviyelere gelmez. Artık eski plan notlarını değiştireceğiz, yeni plan notları ile yol yürüyeceğiz. Artık yaptığımız devasa masrafları süslemeye değil mimari alana yapacağız.”

Yapı denetimde bölgesel farklar olması gerektiğine vurgu yapan Elaldı, “İstanbul’un yapı denetim ücreti ile Bismil’in, Ergani’nin yapı denetim fiyatı aynı olmamalı” dedi. Elaldı, son olarak iş insanlarının Amedspor’a sahip çıkması gerektiği ve kulübün şampiyon olması için ellerinden gelen desteği sunmaları gerektiğini ifade etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme