enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5386
EURO
34,8715
ALTIN
2.444,12
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
33°C
Diyarbakır
33°C
Açık
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda seçimleri Demokratik Hekimler Grubu listesi kazandı. 385 oyun kullanıldığı seçimlerde Demokratik Hekimler grubu yüzde 85 oy aldı. Demokratik hekimler grubu adlı listesi, Salı günü toplantı yaparak, yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini belirleyecek. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Tabip Odası’nın Dün ve bugün yapılan olağan kongresi...
28.04.2024
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024
Amedspor, Soma deplasmanından 3 puanla döndü, şampiyonluğa ‘Merhaba’ dedi. Matematiksel olarak şampiyonluk net olmasa dahi, Amedspor’un şampiyonluğu Soma’dan aldığı 3 puanla kesinleşti. Amedspor, puanını 80’e çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor özel uçakla iddialı gittiği soma deplasmanında, ilk yarıda istediğini alamadı. İki takımında karşılıklı ataklarına rağmen gol çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0...
28.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede, bin 475 doktor oy kullanmak için sandığa gitti. Tabip Odası’nın yeni başkanı 17.00’dan sonra belli olacak. 2 dönem Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, üye hekimlerden seçimlere yoğun ilgi olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR GAZETE- eski Başkanı Dr. Elif Turan’ın...
28.04.2024

Diyarbakırlı vekil Üniversitelilerin çığlığını Meclis’e taşıdı!

Diyarbakırlı vekil Üniversitelilerin çığlığını Meclis’e taşıdı!
REKLAM ALANI

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Dicle Üniversitesi içerisinde bulunan İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Cupolo, Diyarbakır ve birçok ildeki KYK yurtlarında son dönem de yaşanan sorunlar için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

DİYARBAKIR GAZETE- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, KYK yurtlarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek Meclis’e araştırma önergesi verdi.

DİYARBAKIR’DA ÖĞRENCİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Cupolo, “27 Ekim 2023 tarihinde Diyarbakır Dicle Üniversitesi kampüsü içinde izbe bir yerde bulunan İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurdu’nda; yemeklerden fayans parçaları çıkışı, yurt mahalinin uzaklığı ve karanlığı nedeniyle geçmişte de pek çok sorun yaşayan öğrenciler bu defa da uğradıkları taciz nedenleriyle sokağa dökülmüştür.

“MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI ARZ EDERİM”

Devlet’e emanet edilen ve toplumun yüzde 10’unu oluşturan bu gençlerin yaşadığı sağlık, güvenlik, barınma, beslenme, eğitim ve yaşam masrafları sorunlarının asli muhatabı olan Devlet tarafından çözülmeyişi; yukarıda sıralanan örnekler ışığında kayıplarımızı maktul, intiharları cinayet yapar. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve TBMM’nin bu konuya dair derhal sorumluluk alması amaçlarıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.” İfadelerine yer verdi.

İşte Cupolo’nun Meclis’e sunduğu araştırma önerisi şöyle:

“Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve TBMM’nin bu konuya dair derhal sorumluluk alması amaçlarıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

GEREKÇE

Yükseköğretim Kurulu’nun en son yayınladığı istatistiklere göre 2022-2023 eğitim öğretim yılında 6.204.078’i devlet üniversitelerinde olmak üzere toplam 6.950.142 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu sayıya Haziran 2023’te yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile üniversitelere yerleşen 898.024 kişi de dahil edildiğinde 8 milyona yaklaşan üniversite öğrencisi sayısı Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una tekabül etmektedir. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine ivme kazandıran her on kişiden biri; henüz üretim ilişkilerine dahil olmamaları nedeniyle yüksek enflasyon ve ağır ekonomik krizden en çok etkilenen kesimdir. 6 Şubat depremlerinden sonra bu bölgedeki öğrenciler ile eğitim için kent değiştirmek zorunda kalanlar ise bu çok katmanlı dezavantajlılık kümesinde başı çekmektedir. Devlet eliyle ve yine Devlet güvencesi altında gerçekleştirilen eğitim alanında sadece son iki haftada yaşananların kabul edilebilir yanı yoktur.

“EN GÜZEL ŞEKİLDE YAŞAMAYA ÇALIŞIN”

– 15 Ekim 2023 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Resul Alan, arkasında borçlarından söz ettiği bir mektup bırakarak üniversite yemekhanesinde canına kıydı. Arkasında bıraktığı mektupta; “Üzerimdeki banka borçlarından pek kimsenin haberi yok ama zaten benim intiharımın onunla bir alakası yok. Artık bir şeylerin yoluna girmeyeceğini anlayınca iyice berbat etmek istemedim. Türkiye’de gençler çocuklar intihar ediyor her gün ve hiçbir şey değişmiyor. Haberi bile yapılmıyor artık. Herkes intihar eden kişiyi suçluyor. Benim hikayem de böyle olsun. Siz de kendinize iyi bakın. En güzel şekilde yaşamaya çalışın.” yazmıştır.

”BEN ATLAMAYAYIM DA KİM ATLASIN”

– 22 Ekim 2023 tarihinde Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü öğrencisi maddi ve sıkıntılar yaşadığı için sosyal yaşantıya adapte olmakta zorlandığı bilinen S.N.R., kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Mükrime Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nun 5 inci katından kendini boşluğa bırakmadan önce ”Ben atlamayayım da kim atlasın” diyerek canına kıymıştır.

ÇANAKKALE’DE DE İNTİHAR

– 25 Ekim 2023 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği 1 inci sınıf öğrencisi ve Ağrı/Patnoslu S.T., kaldığı yurdun 5’inci katından atlayarak canına kıymıştır. Geride bir not bırakan S.T’nin hem çalışıp hem okuduğu anlaşılmıştır.

BARTIN HACI İBRAHİM PAŞA KIZ ÖĞRENCİ YURDU

– 26 Ekim 2023 tarihinde Bartın KYK’ya bağlı Hacı İbrahim Paşa kız öğrenci yurdundaki öğrenciler “yurda su ne zaman gelecek? Musluklardan su akmasını istiyoruz” protestosuyla devlet yurdunda yaşadıkları su sıkıntısını dile getirmişlerdir. Bu arada Bartın Üniversitesi öğrencisi birinin yine Hacı İbrahim Paşa Kız Yurdu’nda kaldığı yurt odasında, ranzaya bağladığı iple intihar girişiminde bulunduğu da basına yansımıştır.

AYDIN GÜZELHİSAR KIZ ÖĞRENCİ YURDU

– 26 Ekim 2023’ün ilk saatlerinde, Aydın’da KYK’ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4’üncü Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş, arıza yapan asansörden çıkmaya çalıştığı sırada sıkışarak can vermiştir. Vali Yakup Canbolat’la görüşen Zeren Ertaş’ın babası, “Çocuğumu devlete emanet ettim ama devlet benim çocuğuma bakamadı” diyerek ihmallerin ortaya çıkarılmasını istemiştir.

DİYARBAKIR İYAZ BİN GANEM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

– Son olarak 27 Ekim 2023 tarihinde Diyarbakır Dicle Üniversitesi kampüsü içinde izbe bir yerde bulunan İyaz Bin Ganem Kız Öğrenci Yurdu’nda; yemeklerden fayans parçaları çıkışı, yurt mahalinin uzaklığı ve karanlığı nedeniyle geçmişte de pek çok sorun yaşayan öğrenciler bu defa da uğradıkları taciz nedenleriyle sokağa dökülmüştür.

Devlet’e emanet edilen ve toplumun %10’unu oluşturan bu gençlerin yaşadığı sağlık, güvenlik, barınma, beslenme, eğitim ve yaşam masrafları sorunlarının asli muhatabı olan Devlet tarafından çözülmeyişi; yukarıda sıralanan örnekler ışığında kayıplarımızı maktul, intiharları cinayet yapar. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle araştırılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve TBMM’nin bu konuya dair derhal sorumluluk alması amaçlarıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme