Diyarbakır’da balık ölümlerinin artması nedeniyle DSİ 10. Bölge Müdürlüğü açıklama yaptı.
Diyarbakır’da, Dicle Barajı’ndan gelen suyun kesilmesi nedeniyle binlerce balık telef olmuştu. Yaşanan ölümlerin ardından DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Dicle Barajı enerji santralinde meydana gelen arızanın giderildiğini açıkladı. Açıklamada, nehir yatağındaki doğal yaşamın zarar görmemesi için dolusavak kapakları açılarak nehir yatağına 15 metreküp su bırakıldığı ifade edildi.
Dicle Barajı’nda enerji santralinde meydana gelen arızanın giderilmesi için baÅŸlatılan çalışmanın sona erdiÄŸi belirtildi.
DSi 10. Bölge Müdürlüğü, Dicle Barajı’nın, Diyarbakır’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacının, enerji üretilmesi sulama amacıyla kurumları tarafından inÅŸa edilerek iÅŸletmeye alındığını bildirdi.
EÜAŞ tarafından işletilen enerji santralinde 1 ünitenin revizyonda olduğu, diğer ünitede enerji üretimi devam ederken meydana gelen teknik arıza nedeniyle devre dışı kaldığını bildiren müdürlük, Dicle Nehri yatağındaki doğal yaşamın zarar görmemesi için dolusavak kapakları açılarak nehir yatağına 15 metreküp su bırakılmak suretiyle tedbir alındığını kaydetti.
Baraj enerji santralindeki arızanın EÜAŞ tarafından giderildiğini aktaran müdürlük, santralde rutin üretime başlandığını belirtti. Dicle Nehri kenarında kafeterya işleten Efendi Mehmetoğlu, nehirde birkaç gün suyun azaldığını, bu nedenle bazı noktalarda balık ölümlerinin yaşandığını savundu.
“Allaha şükür dünden beri suyu bıraktılar. Koku da bitti. Her zaman Dicle Nehri’nde suyun bu ÅŸekilde akmasını bekliyor ve istiyoruz. Suyu bıraktıkları için yetkililere teÅŸekkür ediyoruz.” diyen MehmetoÄŸlu, nehir suyunun her zaman belli bir seviyede bırakılmasını istediklerini belirtti.
Kafeteryada çalışan Mehmet Turan da nehirde su azaldığı için balık ölümlerinin meydana geldiÄŸini aktararak, “Su azaldığı için daha önce taÅŸlar üzerinden karşıya geçebiliyordun. Ölü balık kokuyordu. Suyu bıraktılar, artık balık ölümleri yok. Su temiz, güzel. Bunun için devlet yetkililerine çok teÅŸekkür ediyoruz. Sürekli su bu seviyede kalırsa böyle bir problem de yaÅŸanmaz.” diye konuÅŸtu.