enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
33°C
Diyarbakır
33°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda seçimleri Demokratik Hekimler Grubu listesi kazandı. 385 oyun kullanıldığı seçimlerde Demokratik Hekimler grubu yüzde 85 oy aldı. Demokratik hekimler grubu adlı listesi, Salı günü toplantı yaparak, yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini belirleyecek. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Tabip Odası’nın Dün ve bugün yapılan olağan kongresi...
28.04.2024
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024
Amedspor, Soma deplasmanından 3 puanla döndü, şampiyonluğa ‘Merhaba’ dedi. Matematiksel olarak şampiyonluk net olmasa dahi, Amedspor’un şampiyonluğu Soma’dan aldığı 3 puanla kesinleşti. Amedspor, puanını 80’e çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor özel uçakla iddialı gittiği soma deplasmanında, ilk yarıda istediğini alamadı. İki takımında karşılıklı ataklarına rağmen gol çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0...
28.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede, bin 475 doktor oy kullanmak için sandığa gitti. Tabip Odası’nın yeni başkanı 17.00’dan sonra belli olacak. 2 dönem Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, üye hekimlerden seçimlere yoğun ilgi olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR GAZETE- eski Başkanı Dr. Elif Turan’ın...
28.04.2024

Ebedinoğlu: ‘Her kesimin elini taşın altına koyması gerekir’

Ebedinoğlu: ‘Her kesimin elini taşın altına koyması gerekir’
REKLAM ALANI

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Son bir aydır dövizin dalgalanması ve yükselmesi Türkiye genelinde olduğu gibi kendilerinde de ciddi bir kaygı yarattığına işaret ederek, “Elbirliğiyle mutlaka bu krizi atlatmak zorundayız. Sadece bizi yönetenler değil, bizlerinde gerekirse tabiri yerindeyse elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor” dedi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Dövizin ekonomiye yansımalarını www.diyarbakirgazete.com’a değerlendirdi.

Geçmiş yıllarda bölgede ekonomik anlamda çok ağır tahribatlar yaşandığını hatırlatan Ebedinoğlu, “O süreçte lokal de olsa bazı İl ve ilçelerimizde halkın mağduriyetinin yanı sıra en büyük mağduriyeti ise esnaf ve sanatkarımız yaşadı. Birçoğu işyerini kapatmak zorunda kaldı, birçoğu iflas etti. Birçoğu borç batağına girdi, birçoğu Bankalar nezdinde sicilli ve sabıkalı duruma düştü. Esnafların toparlanabilmesi İlgili Bakanlıklar ve kuruluşlarda birçok girişimlerimiz oldu. Bu çalışmalarımız neticesinde o tahribatta zarar gören esnaflarımızın vergileri, sigorta ve Bağ-Kur prim borçları ile esnaf kredisi borçları ertelendi. Ve bir kısım esnafımız da faizsiz kredi aldı. Esnafın toparlanması adına önemli adımlar ve olumlu gelişmeler de yaşandı.

SON 3 YILDA 2 BİN ÜZERİNDE İŞLERİ KAPANDI

Bunun yanı sıra o süreçlerde yine girişimcilerimizin yeni işyerleri açabilmesi için büyük çalışmalarımız ve eğitimlerimiz oldu. Ve son 3 yılda binin üzerinde yeni işyerleri açıldı. Tabi son 3 yılda ise 2 binin üzerinde işyeri kapandı. Ama dediğim gibi bir toparlanma söz konusuydu.” diye konuştu.

CİDDİ KAYGILAR YARATTI

Ebedinoğlu, Son bir aydır dövizin dalgalanması ve yükselmesinin Türkiye genelinde olduğu gibi kendilerinde de ciddi bir kaygı yarattığına işaret ederek, “Gerek biz ve gerekse de Ülkedeki tüm ticaret adamlarının, esnaf ve sanatkârımızın hassas davranması lazım. Muhakkak ticaretini dikkatli bir şekilde yapması gerekiyor. Adımlarını dikkatli atması gerekiyor. Bunlar yapılırken yine Hükümetin atması gereken önemli adımlar var. Bu adımlarla birlikte esnaf ve sanatkârımız ile tüccarımız mutlaka tedbirini alması gerekiyor. Çünkü eğer önlem alınmazsa son bir ayda yüzde 30 ile 40 üzerinde dövizde yükseliş var. Bu yükselişin etkileri 4-5 ay sonra ortaya çıkar. Bu yansıma sadece esnafa olmayacak, tüccara ve iş yapan ülkedeki her kesime yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

“KAYGIMIZ BU TAHRİBATIN BÜYÜMESİDİR”

Kaygılarının tahribatın büyümesi olduğunu belirten DESOB Başkanı Ebedinoğlu “Kaygımız, bu tahribatın büyümesidir. Umarız ve diliyoruz ki; Hükümetimiz tarafından biran önce tedbirler alınır, bu tedbirlerle birlikte döviz yükselişin durdurulması, bundan sonra şayet inmezse bile buna göre pozisyonlar alınması, işadamlarımıza, esnaf ve sanatkârımıza buna göre bankaların tutumunun değişmesi gerekiyor. Çünkü bankalar bu noktada çok önemli. Verdikleri kredilerin faiz oranlarına en azından bu tahribattan etkilenen işadamı ile esnaf ve sanatkârımız mutlaka bankaların düşük faiz ile bunlara düşük faizli krediler açması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili TESK Genel Merkezine taliplerimizi ileteceğiz. Mutlak suretle bir tedbir paketinin hazırlanması gerekiyor. Çünkü bir önlem alınmazsa yine iflaslar ve kapanmalarla karşı karşıya kalabiliriz. Esnaf ve sanatkârlarımıza ciddi anlamda katkı sunulması gerekir. Çünkü esnaf ve sanatkârlar kesimi ve iş dünyası ciddi bir istihdam yaratıyor. Yani bu tahribat sadece bunları ve işyerlerini değil istihdama da ciddi anlamda bir tahribat yaşatacaktır” şeklinde konuştu.

“BAYRAM ÖNCESİ HAREKETLİLİK ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR”

Bayram öncesi alışverişine de değinen Ebedinoğlu, “Bayram öncesi hareketlilik esnafı olumsuz yönden etkileyecektir. Çünkü insanlarımız alışveriş yapmaktan kaçınıyor. Bir kaygı ve tedirginlik var. Temel ihtiyaçların dışında bir alışveriş yapılmıyor. İki gündür esnaf ve sanatkârımızı geziyoruz. Bu ziyaretlerdeki gözlemlerimizde Bayram masraflarıyla ilgili temel ihtiyaçların dışında hiçbir alışveriş yapılmıyor” dedi.

“TEDBİR PAKETLERİ BİRAN ÖNCE ALINMALI”

Ebedinoğlu, Sorunların çözümü ile ilgili tedbir paketinin hazırlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi: “Şimdiden bunlarla ilgili düzenlemeler yapılması gerekiyor. DESOB olarak esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını içeren bir rapor oluşturmayı düşünüyoruz. Ancak şuan beklemedeyiz. Son iki günde dövizde bir düşüş yaşandı bu bizi sevindirmişti ama bugün yine bir hareketlilik yaşanıyor. Bu yükseliş yine kaygılarımızı artırıyor.

“HERKESİMİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”

Kalıcı bir tedbirin alınması gerekiyor. Tabi bu sadece hükümetimizin tek başına yapacağı bir düzenleme olmaz. Halkımızın da, esnafımızın da tüccarımızın da destek olması gerekiyor. Elbirliğiyle mutlaka bu krizi atlatmak zorundayız. Yoksa bireysel olarak sadece bizi yönetenler değil bizlerinde gerekirse tabiri yerindeyse ‘elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor”

(Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme