enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
19°C
Diyarbakır
19°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Gazi Caddesi’nde kırılan kent mobilyalarını yenileyerek yeşil alanlarda çalışma başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, tarihi Sur ilçesinde yer alan, yerli ve yabancı konukların yoğun ilgi gösterdiği Gazi Caddesi’nde peyzaj ve kent mobilyaları yenileme çalışması yürüttü. Ekipler, yurttaşların...
04.05.2024
Diyarbakır’ın Hani ilçesi kırsalında, hayvan otlatırken buldukları cismin patlaması sonucu 2 kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı. DİYARBAKIR GAZETE– Hani’nin kırsal Kırım mahallesine bağlı Ovalı mezrasında hayvan otlatan Ö.K. (18) ve kardeşi H.K’nin (16), dere kenarında bulduğu cisim patladı. Patlamada, Ö.K. olay yerinde hayatını kaybetti, yaralanan H.K. 112 Acil Sağlık ekiplerince...
04.05.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde kalp krizi geçiren Zühra Alsaç (82), ambulans helikopterle kente getirildi ve tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde, evindeyken fenalaşan Zühra Alsaç, yakınları tarafından Dr. Abdullah Biroğul Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Alsaç’ın hava yoluyla Diyarbakır’a sevk edilmesine karar verildi. Alsaç’ı alan ambulans helikopter Diyarbakır Kadın...
04.05.2024
Diyarbakır’da yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı Abdurrahman Karabat (80), hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, 30 Nisan Salı günü akşam saatlerinde Diyarbakır-Mardin karayolunda meydana geldi. Çarıklı mevki 9’uncu kilometresinde bulunan evinin önünden yolun karşısına geçmeye çalışan Abdurrahman Karabat’a, Y.A. idaresindeki 34 JD 0591 plakalı otomobil çarptı. İhbarla olay yerine sağlık...
04.05.2024

Elçi anmasında Adalet Bakanlığına çağrı

Elçi anmasında Adalet Bakanlığına çağrı
REKLAM ALANI

Bu hafta 157.’incisi yapılan Elçi anmasında Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Adalet Bakanlığına seslendi.

Diyarbakır Barosunun geçmiş dönem başkan ve yönetim kurulu üyeleri aleyhinde cumhuriyet savcılığınca başlatılan soruşturmayı eleştiren Aydın, Adalet Bakanlığına seslenerek,  “Şiddet çağrısı içermeyen düşüncelerle ve muhalif fikirlerle mücadele edeceğinize; bu enerjinizi, Tahir Elçi şahsında binlerce faili meçhul cinayete, yargısız infaza ve diğer insanlığa karşı suçları aydınlatmaya harcasaydınız, Türkiye şimdi olduğundan çok daha demokratik, saygın ve yaşanabilir bir ülke olacaktı” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin katledilişinin 157. Haftasında meslektaşları tarafından anıldı.  Bu hafta 157.’incisi yapılan anma etkinliğine Diyarbakır Barosu üyesi avukatlar ve HDP Siirt Milletvekili Av. Meral Danış Beştaş’ın katıldı.

Anmada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın şunları söyledi: “157 haftadır aynı şeyleri, soruşturma dosyasında bir gelişme yaşanmadığını söylemek zorundayız. Soruşturmaya ilişkin dosyanın takipçisiyiz. Umudumuz o ki bu konuda hızlı bir şekilde bir ilerleme sağlanması, fail veya faillerin hızlı bir şekilde yargı önüne çıkarılmasıdır. Bunun yanı sıra geçmiş dönem Baro Başkan ve Yönetim Kurulu hakkında Baromuzun rutin iş ve işleyişi, açıklamaları dolayısıyla bir soruşturma açıldı. Bu konulara ilişkin düşüncelerimizi de açıklamamızda aktaracağız.”

‘DEVLETİN ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞTIĞI SUÇLARI YARGI ÖNÜNE ÇIKARDIĞIMIZ İÇİN…’

Diyarbakır Barosunun geçmiş dönem başkan ve yönetim kurulu üyeleri aleyhinde cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlatıldığına değinen Aydın, “Soruşturmaya konu fiiller; Baromuzun yıllardan bu yana rutin olarak yaptığı ve bundan sonrada yapmaya devam edeceği insan hakları ihlallerini yerinde inceleme, izleme ve raporlama, kamuoyuna duyurma ve sorumlular hakkında şikayette bulunma çalışması olduğu; bunun yanı sıra devletin ilgili mekanizmalarının temel hak ve özgürlüklere yönelik yaklaşımlarına karşı kurumsal itirazlarımızı da avukatlık kanunu çerçevesinde kamuoyu ile paylaşmaktan ibaret olduğu açıktır. Yani devletin sorumlu olduğu ve bu nedenle de örtbas etmeye çalıştığı suçları ya da fiilleri araştırıp failleri yargı önüne çıkarmaya çabalamaktayız.  İşte Baromuz, bu yüzden hedef tahtasına konulmuştur” diye konuştu.

‘SORUŞTURMAYA KONU EDİLEN KAVRAMLAR RUTİN OLARAK KULLANILIYOR’

Baronun görevlerine atıfta bulunan Aydın şunları söyledi: “1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun ‘Baroların Kuruluş ve Nitelikleri’ başlıklı 76. maddesi Barolara; ‘hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak’ görevini yüklemektedir. Kurulduğu günden beri yasayla kendisine verilen bu önemli görevi her koşul ve şartta tarafsızlığından ve bağımsızlığından ödün vermeden yerine getiren Diyarbakır Barosu’nun, Hakkari ilinde gerçekleştirdiği incelemeler ve sunduğu rapor, Baromuzun ‘İnsan Hakları’ alanında yaptığı sayısız çalışmanın örneklerden biridir. Yine soruşturmaya konu edilen ‘1915 Ermeni Tehciri’ ve ‘Kürdistan’ kavramlarına ilişkin olarak ise benzerleri rutin olarak hem baromuz, hem de başka STK’lar ya da kişiler tarafından kullanılan kavramlardır.”

‘DİYARBAKIR BAROSU SORUŞTURMALARLA HİZAYA ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Diyarbakır Barosu’nun yıllardan beridir çok sayıda çalışmaya, görüş ve açıklamaya imza attığını belirten Aydın, “Baromuz ve üyeleri; sıkıyönetim, OHAL gibi olağanüstü yönetim dönemlerinin en ağır ve insanlık dışı uygulamalarına tanıklık etmekle kalmamış, aynı zamanda bunlarla mücadelede de etmiştir. Sayıları binlerle ifade edilen faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar, köy yakma ve boşaltma gibi ağır insan hakları ihlallerini her dönem raporlamış ve bu suçların soruşturulması için ulusal ve uluslar arası hukuk mekanizmalarına başvurmuştur. Kalın bir cezasızlık ve dokunulmazlık zırhı ile korunan failleri yargı önüne çıkarmayı hedeflemiş, bu şekilde ülkenin demokrasi ve hukuk standartlarının kısmen de olsa yükselmesine ciddi katkı sunmuştur. Temel hak ve özgürlüklerden yana bu tutumu nedeniyle, sürekli iktidarların hedefinde olmuştur. Son çeyrek yüzyılda yüzlerce üyesi hakkında cezai takibatlar yapılmış, üyeleri gözaltına alınmış, işkence görmüş, tutuklanmıştır. Yine başkanlarına yönelik suikast girişimlerinde bulunulmuş ve nihayet 28 Kasım 2015 tarihinde Baro Başkanımız Tahir ELÇİ, henüz faili bulunmayan bir cinayet sonucunda katledilmiştir. Hukukun esamisinin okunmadığı bu karanlık zamanlarda, iktidarın hoşuna gitmeyen söz söyleyen hemen herkes, ısmarlama soruşturma ve davalarla “hizaya” getirilmeye, yani tedip ve tenkile çalışılmaktadır. Bu soruşturmayı da, bu kapsamda değerlendiriyoruz” diye konuştu.  

DİYARBAKIR BAROSU 12 EYLÜL’E TESLİM OLMADI!

Soruşturmalarla baroların ve yönetim kurullarının baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yani amaçlanan, kurumsal ifade özgürlüğü ve elbette örgütlenme özgürlüğüdür.  Hedef ise otoriter ve totaliter bir yönetimdir, tek sesliliktir, çağdışılıktır. Ama şunun da bilinmesini istiyoruz. Diyarbakır Barosu, 12 Eylül darbesinin insanlık dışı uygulamalarına teslim olmadığı gibi benzer uygulamalara tanıklık ettiğimiz bu karanlık dönemde de teslim olmayacaktır. Soruşturmaya konu olan benzer faaliyetlerine bundan sonra da devam edecektir.”

ENERJİNİZİ FAİLİ MEÇHULLERİ AYDINLATMAYA VERİN!

Aydın son olarak Adalet Bakanlığına seslendi; “Şiddet çağrısı içermeyen düşüncelerle ve muhalif fikirlerle mücadele edeceğinize; bu enerjinizi, Tahir Elçi şahsında binlerce faili meçhul cinayete, yargısız infaza ve diğer insanlığa karşı suçları aydınlatmaya harcasaydınız, Türkiye şimdi olduğundan çok daha demokratik, saygın ve yaşanabilir bir ülke olacaktı.”

(Harun AYTULUN’un Haberi-Tigris Haber)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme