enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Ergani ve Çermik’te 158 bin dekar arazi suyla buluşacak

Ergani ve Çermik’te 158 bin dekar arazi suyla buluşacak
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Ergani ve Çermik ilçelerinde 158 bin 80 dekar tarım arazisi suyla buluşacak.

Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Diyarbakır’da sulu tarıma geçişi sağlayarak yöre halkının refah seviyesinin yükseltilmesi için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen baraj ve sulama sistemlerinin yapım çalışmaları sürüyor.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,  yaptığı açıklamada, uyguladıkları projelerle Diyarbakır’ın verimli topraklarını su ile buluşturmaya, içme suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Son dönemde gerçekleştirdikleri su yapılarının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Aydın, DSİ olarak ülke genelinde çok sayıda modern sulama projesini uygulamaya koyduklarını aktardı.

Aydın, bu sayede tarımsal verimin artırılıp üretim deseninin çeşitlendirilmesiyle çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı iyileşme sağlandığını vurgulayarak, yoksulluğun azaltılarak yaşam standardının yükseltilmesinin kırsaldan şehre göçü önlediğini kaydetti.

“183 MİLYON METREKÜP SU BİRİKTİRME HACMİNE SAHİP”

Tamamlandığında 71 bin 110 dekar cazibe ve 68 bin 310 dekar pompaj olmak üzere toplam 139 bin 420 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Çermik ilçesindeki Kale Barajı’nın yapımının sürdüğünü dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Kaya dolgusu çalışmaları yapılan barajın inşaatının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor. 139 bin 420 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak barajda fiziki gerçekleşme yüzde 60’a ulaştı. Yukarışeyhler Mahallesinde yer alan, temelden 79 metre yüksekliğe ve 183 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip baraj ülke ekonomisine yıllık 85 milyon lira katkı sunacak. Barajın tamamlanmasıyla yörede yapılacak sulu tarımda hem verim artışı hem de ürün çeşitliliği sağlanacak.”

“ERGANİ BARAJI’NDA SU TUTULUYOR

Genel Müdür Aydın, temelden yüksekliği 54 metre olan ve 14,51 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Ergani Barajı’nda yaklaşık iki ay önce su tutulmasına başlandığını anımsatarak, biriken su miktarının bir milyon 200 bin metreküpe ulaştığını söyledi.

Barajda depolanacak suyla 18 bin 660 dekar tarım arazinin sulanacağına dikkati çeken Aydın, bu kapsamda basınçlı borulu sulama sistemi yapım çalışmalarının hızla sürdüğünü dile getirdi.

Aydın, sulu tarıma geçilmesiyle yöre çiftçisinin tarlasında yılda iki ürün yetiştirebileceğini belirterek, “Ergani Barajı 2019 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 12 milyon 800 bin lira katkı sunacak. 158 bin 80 dekar araziyi suyla buluşturacak iki baraj ekonomiye yılda 97 milyon 800 bin lira katkı sağlayacak.” bilgisini de paylaştı. (Kaynak: AA)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ergani ve Çermik’te 158 bin dekar arazi suyla buluşacak

Ergani ve Çermik’te 158 bin dekar arazi suyla buluşacak
REKLAM ALANI
13.12.2019
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme