enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

“Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” başladı

“Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” başladı
REKLAM ALANI

Dicle Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” alanında birçok akademisyenin katılımıyla ilk oturumu gerçekleşti.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinin tarihi, kültürü, coğrafik ve sosyolojik durumunu araştıran Dicle Üniversitesi; Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ergani Kaymakamlığı ve Belediyesinin katlılarıyla “Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani” temasıyla sempozyum düzenledi.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Rıfat Ablay’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç’un üniversitenin çalışmaları, Ergani Kaymakamı Ahmet Karaaslan’ın Ergani’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri içerikli selamlama konuşmalarının yanında Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan, yapılan araştırmalar neticesinde Ergani ilçesinin kültürel zenginliklerine ilişkin elde ettikleri bilgileri paylaştı.

BOZAN: “ERGANİ, İPEKYOLU GÜZERGAHINDA STRATEJİK KAVŞAK ÖZELLİĞİ TAŞIYAN BİR YERDİR”

Diyarbakır ve çevresinin sahip olduğu coğrafi konumu, ekonomik potansiyeli ve toplumlar nezdindeki konumu nedeniyle dikkat çeken bir yer olduğunu belirten Bozan, bu özelliği nedeniyle Anadolu, Kafkaslar, Irak ve İran Merkezli imparatorluklar tarafından sürekli ele geçirilmek istenen bir yer olduğunun altını çizdi. Diyarbakır’ın, bünyesinde birçok medeniyetin kurulmasına beşiklik ettiğini, bir kültür ve medeniyet merkezine dönüştüğünü sözlerine ekleyen Bozan, bu yönüyle de aynı zamanda bir inanç ve irfan merkezine dönüştüğünü ifade ederek sempozyuma konu teşkil eden Ergani hakkında bilgi aktardı.

Bozan, “Ergani’ye baktığımızda eski çağ devletlerinin subartu dedikleri Yunan kaynaklarının Mezopotamya diye isimlendirdikleri ve İslam Tarihi kaynaklarının ise El-Cezire dedikleri hattın hemen Kuzey batısını oluşturmaktadır. Burası Güneydoğu torosların hemen kuzeyini oluşturan tarihi İpek Yolu güzergahında olan stratejik bir kavşak özelliği taşıdığını görüyoruz. Bu özelliği dolayısıyla tarihin dinamik merkezlerinden birisi olduğunu söylemek mümkündür.” dedi.

“ERGANİ, İYAZ BİN GANEM TARAFINDAN FETHEDİLEREK ANADOLU’YA VE KAFKASLARA AÇILAN FETİH ÜSSÜ HALİNE GELMİŞTİR”

Ergani’nin sahip olduğu birçok farklı ismi, kuruluşuna dair hikayeler, bağrında taşıdığı değerleriyle önemli bir yerleşim merkezi olduğunun altını çizen Bozan, “Sırtını Zülküf Peygamberin makamına dayayan ve ayaklarının altında Hilar ve Çayönü gibi önemli üretim devriminin gerçekleştiği münbit bir coğrafyada kurulduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda diriliş şairi ve İslam medeniyetinin önemli müdafilerinden Sezai Karakoç’a ilham veren bir şehirdir.” ifadelerini kullandı.

Ergani’de yapılan arkeolojik kazıların getirisini de ele alan Bozan, “Arkeolojik kazılar, her gün geçmiş kavimlerin hikayesi ve ayak izleri hakkında yeni bilgiler fısıldamaktadır. Muhtemelen bu konudaki çalışmalar ileriki zamanlarda tarihin yeniden yazılmasına ve bu anlamda yeniden okunmasına yeniden şekil verecek bir yer olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Ergani’nin tarihteki coğrafik konumunu aktaran Bozan, “Ergani Orta çağ’da Roma ve Bizans ile Sasani’nin mücadele ettiği, birbirine karşı kozlarını paylaştığı önemli bir sınır bölgesi olduğundan uzun süre büyük devasa imparatorlukların mücadele sahası olmuş ve savaş yorgunu düşmüş olan bir beldedir. Doğu-Batı çatışması içerisinde 7’nci yüzyılda Tevhid mesajı ile tanışacak bu coğrafya, Hazreti Ömer döneminde İyaz bin Ganem tarafından barış yoluyla elde edilmiş Anadolu’ya ve Kafkaslara açılacak fetih basamağı ve üssü haline gelmiştir.” diye belirtti.

“ERGANİ İÇİN YENİ BİR TASAVVUR VE YENİ BİR GELECEK OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Düzenlenen sempozyumun tarihe sunacağı manevi katkılara işaret eden Bozan, şu ifadelere yer verdi: “Bölgede hâkim olan milletlerin inanç ve değerlerini ortaya çıkarmak, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve Ergani ile ilişkilendirilen tevhit rehberlerinin hikayelerini ve onların mücadelesini anlamak ve bunları kuşanmak amacımız olduğunu söyleyebiliriz. Ergani’nin edebi ve kültürel kimliğini ortaya çıkarmak, bunun üzerinden yeniden kuşanmak ve gelecek nesiller için bir tefekkür imkânı oluşturmayı hedefliyoruz. Ergani’nin tarihsel birikimini, kültürel kimliğini, ekonomik potansiyelini ve turizm ile ortaya çıkarılıp böylece Ergani için yeni bir tasavvur yeni bir gelecek oluşturmayı hedeflemek istediğimizi söyleyebiliriz. Zira yapmak istediğiniz tarihi çalışmanın bir hafıza ortaya çıkarmayı hedeflediğini görüyoruz. Tarihin bir hatırlama olduğunu, tarihin bir pusula olduğunu ve tarih bir gelecek olduğunu dikkate alarak böylece Ergani için bu sempozyumun önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Bozan, “2 gün boyunca devam edecek olan “Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” hakikaten olağan üstü bir teveccühün olduğunu görüyoruz. Ergani’nin siyasi tarihinden idari yapısına, ekonomik potansiyelinden metfun olan Peygamberlerle ilgili bilgilere, halk sağlığından inanışlarına, vakıf geleneğinden nüfus kütüklerine ve Müslim ile gayrimüslim münasebetlerden kültür varlıklarına kadar birçok değişik alanda tebliğlerin sunulduğunu görmek mümkündür.” dedi.

Bozan’ın konuşmasının ardından sempozyum, programa katılan Yıldırım Bayazıt Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Kalkan’ın sunumuyla devam etti.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde başlayan sempozyum, 26 Kasım’da Ergani Fen Lisesi konferans salonunda düzenlenecek oturumla nihayete erecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme