enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
32°C
Diyarbakır
32°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
33°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
DİYARBAKIR HABERİ
Beritanlılar Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valiliklerince, göçerlerin yaylara yürüyerek gitmelerinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Yeşiltaş, Yasaklama kararı ile bölgeden hayvansal ürünlerin bulanamaz hale geleceğine işaret ederek, Kararı alan Valilerin üretimin ne kadar kıymetli olduğunu bilmediğini söyledi. DİYARBAKIR GAZETE- Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valilikleri tarafından, Beritanlılar...
28.04.2024
Sosyal medya platformlarındaki, belirsiz hesaplar üzerinden Diyarbakır esnafını karalamaya yönelik, gerçekle alakası olmayan hileli ürün satışı yapıldığı yönündeki paylaşımlar, Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanlığı’nı harekete geçti. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, sosyal medyada Diyarbakır kent merkezinde yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren bazı işyerlerinin isimlerinin...
28.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesinde yeni imara açılan yerlerde vatandaşların ulaşım sorunu yaşamaması amacıyla Teknokent arkasına yeni bir yol inşa ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, kazı ve alt yapı deplase çalışmaları bitirildi, taş dolgu işlemlerine başlandı. 2 bin 180 metre uzunluğuna...
27.04.2024
Diyarbakır’da bin 109 dernek olduğu öğrenildi. Dernek sayısının kentin nüfusunun yüzde 1,1’in oluşturuyor. 2023 yılına göre, Diyarbakır’da 50 bin kişinin bu derneklere üye olduğu öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE-  Diyarbakır İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Diyarbakır’da bin 109 derneğin olduğu öğrenildi. Bu sayısı Diyarbakır nüfusunun yüzde 1,1’ine tekabül ederken,...
27.04.2024

‘Kıtlık kapımızı çaldı’

‘Kıtlık kapımızı çaldı’
REKLAM ALANI

Tarımdaki girdi maliyeleri, küresel iklim değişikliği, pandemi ve döviz kurundaki artış nedeniyle tarım sektörünün desteklenmesi nedeniyle bir gıda krizi yaşanabileceği uyarısında bulunan Çifti Sen eski Genel Başkanı Abdullah Aysu, “Kıtlık kapımızı çaldı, şimdi eşikten içeri girecek” dedi.

Çiftçi ve tarım konularında aldığı yazılarla tanınan tarım yazarı Abdullah Aysu, pandemiyle birlikte gündeme gelen gıda krizini ve Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının pandemiyle birlikte üretim, tedarik ve fiyat artışlarının birleşmesiyle yaşanabilecek sorunları değerlendirdi.

Mevcut durumda birçok ülkede gıdaya erişmemeden kaynaklı bir gıda krizinin yaşandığını söyleyen Aysu, “Krizin nedeni gıdanın yeterli olmasına rağmen gıdaya ulaşılamamasıdır. Bir milyarı aşan aç insan var. Bir buçuk milyar da gizli açlık çeken insan var. Bir milyarın üzerinde de çok yiyen obez insanlar var. Bugünkü gıda krizinin aslında bir fotoğrafıdır bu. Dünya’da yüzde 110 civarında gıda varken, insanların açlık çekmesinin nedeni ortadadır: Adil bir dağıtımın olmaması. Bunun da nedeni dağıtımın devletler eliyle değil, şirketler eliyle yapılıyor olmasıdır. Şirketler de kar marjına göre hareket ettiği için bir ülkeden bir ülkeye giden bu ürünlerin ciddi maliyet artışı getirmesi ve bozulma sebebiyle fire vermesi gıdaya ulaşamama sorununu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

‘TARIM KRİZE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI’

Pandemiyle birlikte gıdaya erişememenin görünür bir biçim aldığını ve konuşulmaya başlandığını işaret eden Aysu, “Pandemi bunu görünür kıldı, tarım konuşulmaya başlandı. İnsanların bunun farkına varması çok önemlidir. Çünkü ülkeler gıda krizini ciddiye almıyordu bundan dolayı da tarım, bu krize çok hazırlıksız yakalandı” diye konuştu.

Türkiye’de dahil dünya ülkelerinin pandeminin ilk yılında ne yapacağını bilmediğini dile getiren Aysu, Türkiye’nin gıda krizini çözmek için stoklama, çiftçiyi destekleme bir çaba içerisine girmediğini bu durumun devam ettiğini belirterek, bununla birlikte yaşanan küresel iklim değişikliğinin bir belirsizliğe yol açtığının altını çizdi.

‘KISMİ BİR KITLIK YAŞANIYOR’

Türkiye’de gıdaya erişememenin yol açacağı olası bir gıda krizini, üretimde girdilerinde dışa bağımlılık, küresel iklim değişikliği ve pandeminin tetikleyeceğini vurgulayan Aysu, “Bütün bunları alt alta topladığınızda döviz kuru da gündeme geliyor. Döviz kuru her artışla çiftçiye maliyet olarak dönüyor. Orada yükselen her maliyet de insanlara maliyet olarak dönüyor. Bu da kıtlığı tetikliyor. Bu sene artan gübre fiyatları nedeniyle yüzde 10 civarında taban gübresi atılmadı. Esas önemli olan nisan-mayıs aylarında yaparak gübresi diye tabir ettiğimiz gübre var. Ne olacağı belli değil, bu fiyatlarla çiftçinin alıp atması mümkün değil. Çünkü çiftçi önünü göremiyor. Yani ürününü elde ettikten sonra kaça satacağını bilemediği için böyle bir sıkıntı söz konusudur. Kaldı ki, gübre atsa bile nisan-mayıs aylarında yağış rejimi düzenli gitmez ise bu sefer de ekinleri yakar. Zaten geçen yıl kuraklığa ek olarak gübreyi attı, attığı gübrede yaktığı için verim elde edemedi. Dolayısıyla yağış rejimini bilmeden bir kıtlıktan söz etmek mümkün değil, ama şunu söyleyebiliriz: Türkiye şuanda kendisine yeterli değil, yeterli olmadığı için de kısmi bir kıtlık yaşıyor. Ama çok büyük bir kıtlık dediğim koşullara bağlı.” şeklinde konuştu. 

‘KITLIK KAPIMIZI ÇALDI’

Türkiye’de gıdaya erişimde ciddi problemler yaşanabileceğini öngördüğünü ifade eden Aysu, şunları söyledi: “Çünkü yeterli değiliz. Bu pandemi koşullarında, küresel iklim değişikliği koşullarında üretim fazlası olan ülkeler gıda arsını yapmıyor. Arz olmadığı içinde gıdaya erişememe sorunu çıkacak. Gıda arzını yapanlar da bu arzı çok yüksek fiyatlardan yapacak. Bunun için de satın alma gücü önemli oranda düşecek. Onun için gıda kıtlığı daima kulağımızın dibinde tutmamızda yarar var. Kıtlık kapımızı çaldı şimdi eşikten içeri girecek.”

Aysu, çiftçinin, üreticinin desteklenmesi, üretimin devamlılığını sağlayacak üretim araçları ile gıda stokunu şimdiden yapılmasıyla atlatılabileceğini belirterek, “Ama maalesef Türkiye bunu yapmıyor. Bu ilerde çok ciddi problem olacaktır” diye ekledi.

Salih YEŞİL’in Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme