enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5371
EURO
34,8354
ALTIN
2.443,65
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
33°C
Diyarbakır
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda seçimleri Demokratik Hekimler Grubu listesi kazandı. 385 oyun kullanıldığı seçimlerde Demokratik Hekimler grubu yüzde 85 oy aldı. Demokratik hekimler grubu adlı listesi, Salı günü toplantı yaparak, yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini belirleyecek. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Tabip Odası’nın Dün ve bugün yapılan olağan kongresi...
28.04.2024
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024
Amedspor, Soma deplasmanından 3 puanla döndü, şampiyonluğa ‘Merhaba’ dedi. Matematiksel olarak şampiyonluk net olmasa dahi, Amedspor’un şampiyonluğu Soma’dan aldığı 3 puanla kesinleşti. Amedspor, puanını 80’e çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor özel uçakla iddialı gittiği soma deplasmanında, ilk yarıda istediğini alamadı. İki takımında karşılıklı ataklarına rağmen gol çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0...
28.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede, bin 475 doktor oy kullanmak için sandığa gitti. Tabip Odası’nın yeni başkanı 17.00’dan sonra belli olacak. 2 dönem Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, üye hekimlerden seçimlere yoğun ilgi olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR GAZETE- eski Başkanı Dr. Elif Turan’ın...
28.04.2024

‘Kıtlık kapımızı çaldı’

‘Kıtlık kapımızı çaldı’
REKLAM ALANI

Tarımdaki girdi maliyeleri, küresel iklim değişikliği, pandemi ve döviz kurundaki artış nedeniyle tarım sektörünün desteklenmesi nedeniyle bir gıda krizi yaşanabileceği uyarısında bulunan Çifti Sen eski Genel Başkanı Abdullah Aysu, “Kıtlık kapımızı çaldı, şimdi eşikten içeri girecek” dedi.

Çiftçi ve tarım konularında aldığı yazılarla tanınan tarım yazarı Abdullah Aysu, pandemiyle birlikte gündeme gelen gıda krizini ve Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının pandemiyle birlikte üretim, tedarik ve fiyat artışlarının birleşmesiyle yaşanabilecek sorunları değerlendirdi.

Mevcut durumda birçok ülkede gıdaya erişmemeden kaynaklı bir gıda krizinin yaşandığını söyleyen Aysu, “Krizin nedeni gıdanın yeterli olmasına rağmen gıdaya ulaşılamamasıdır. Bir milyarı aşan aç insan var. Bir buçuk milyar da gizli açlık çeken insan var. Bir milyarın üzerinde de çok yiyen obez insanlar var. Bugünkü gıda krizinin aslında bir fotoğrafıdır bu. Dünya’da yüzde 110 civarında gıda varken, insanların açlık çekmesinin nedeni ortadadır: Adil bir dağıtımın olmaması. Bunun da nedeni dağıtımın devletler eliyle değil, şirketler eliyle yapılıyor olmasıdır. Şirketler de kar marjına göre hareket ettiği için bir ülkeden bir ülkeye giden bu ürünlerin ciddi maliyet artışı getirmesi ve bozulma sebebiyle fire vermesi gıdaya ulaşamama sorununu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

‘TARIM KRİZE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI’

Pandemiyle birlikte gıdaya erişememenin görünür bir biçim aldığını ve konuşulmaya başlandığını işaret eden Aysu, “Pandemi bunu görünür kıldı, tarım konuşulmaya başlandı. İnsanların bunun farkına varması çok önemlidir. Çünkü ülkeler gıda krizini ciddiye almıyordu bundan dolayı da tarım, bu krize çok hazırlıksız yakalandı” diye konuştu.

Türkiye’de dahil dünya ülkelerinin pandeminin ilk yılında ne yapacağını bilmediğini dile getiren Aysu, Türkiye’nin gıda krizini çözmek için stoklama, çiftçiyi destekleme bir çaba içerisine girmediğini bu durumun devam ettiğini belirterek, bununla birlikte yaşanan küresel iklim değişikliğinin bir belirsizliğe yol açtığının altını çizdi.

‘KISMİ BİR KITLIK YAŞANIYOR’

Türkiye’de gıdaya erişememenin yol açacağı olası bir gıda krizini, üretimde girdilerinde dışa bağımlılık, küresel iklim değişikliği ve pandeminin tetikleyeceğini vurgulayan Aysu, “Bütün bunları alt alta topladığınızda döviz kuru da gündeme geliyor. Döviz kuru her artışla çiftçiye maliyet olarak dönüyor. Orada yükselen her maliyet de insanlara maliyet olarak dönüyor. Bu da kıtlığı tetikliyor. Bu sene artan gübre fiyatları nedeniyle yüzde 10 civarında taban gübresi atılmadı. Esas önemli olan nisan-mayıs aylarında yaparak gübresi diye tabir ettiğimiz gübre var. Ne olacağı belli değil, bu fiyatlarla çiftçinin alıp atması mümkün değil. Çünkü çiftçi önünü göremiyor. Yani ürününü elde ettikten sonra kaça satacağını bilemediği için böyle bir sıkıntı söz konusudur. Kaldı ki, gübre atsa bile nisan-mayıs aylarında yağış rejimi düzenli gitmez ise bu sefer de ekinleri yakar. Zaten geçen yıl kuraklığa ek olarak gübreyi attı, attığı gübrede yaktığı için verim elde edemedi. Dolayısıyla yağış rejimini bilmeden bir kıtlıktan söz etmek mümkün değil, ama şunu söyleyebiliriz: Türkiye şuanda kendisine yeterli değil, yeterli olmadığı için de kısmi bir kıtlık yaşıyor. Ama çok büyük bir kıtlık dediğim koşullara bağlı.” şeklinde konuştu. 

‘KITLIK KAPIMIZI ÇALDI’

Türkiye’de gıdaya erişimde ciddi problemler yaşanabileceğini öngördüğünü ifade eden Aysu, şunları söyledi: “Çünkü yeterli değiliz. Bu pandemi koşullarında, küresel iklim değişikliği koşullarında üretim fazlası olan ülkeler gıda arsını yapmıyor. Arz olmadığı içinde gıdaya erişememe sorunu çıkacak. Gıda arzını yapanlar da bu arzı çok yüksek fiyatlardan yapacak. Bunun için de satın alma gücü önemli oranda düşecek. Onun için gıda kıtlığı daima kulağımızın dibinde tutmamızda yarar var. Kıtlık kapımızı çaldı şimdi eşikten içeri girecek.”

Aysu, çiftçinin, üreticinin desteklenmesi, üretimin devamlılığını sağlayacak üretim araçları ile gıda stokunu şimdiden yapılmasıyla atlatılabileceğini belirterek, “Ama maalesef Türkiye bunu yapmıyor. Bu ilerde çok ciddi problem olacaktır” diye ekledi.

Salih YEŞİL’in Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme