enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
37°C
Diyarbakır
37°C
Açık
Cumartesi Açık
36°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
38°C
DİYARBAKIR HABERİ
Eski Devlet Bakanı Salih Sümer’in (73) cenazesi memleketi Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde toprağa verildi. DİYARBAKIR GAZETE– Ankara’da tedavi gördüğü özel bir hastanede dün vefat eden Sümer’in cenazesi, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen törenin ardından Bismil’e getirildi. Tepe Mahallesi’ndeki Çarşı Camisi’nde kılınan namazın ardından Sümer’in cenazesi aile mezarlığında defnedildi. Cenazeye, Sümer’in ailesi...
26.07.2024
Bismil Belediyesi 5 yıllık Stratejik Plan Hazırlıkları kapsamında Mahalle Muhtarları ile bir araya geldi.  Bismil Belediye Eş Başkanları Muhtarların talep ve önerilerini kayıt altına aldı. Bismil Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı Çalışmaları çerçevesinde halkla buluşmaya devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Bismil Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Bismil Belediye Eş Başkanları...
26.07.2024
Diyarbakır’ın Hani ve Kulp ilçelerinde 177 bin 20 kök kenevir, 65 kilogram esrar, 475 kök skunk ve 2 ruhsatsız av tüfeği ele geçirilen operasyonda, 2 şüpheli yakalandı. DİYARBAKIR GAZETE– Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca bölücü terör örgütü ile yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasındaki bağı somut...
26.07.2024
Eğil’deki Peygamber naaşlarının gizli bir operasyonla taşınması 29 yıl sonra belgesele aktarıldı DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Eğil ilçesinin bir kısmı 1995 yılında Dicle Barajı göl suları altında kalmaya başladığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı, ilçedeki Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl Peygamberlere ait türbelerin taşınmasını talep etti. Bu türbelerin, baraj sularının altında kalmaması...
26.07.2024

Öger: “Uyuşturucuyla mücadele seferberlik ilan edilmeli”

Öger: “Uyuşturucuyla mücadele seferberlik ilan edilmeli”
REKLAM ALANI

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla  Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, bağımlılıkla mücadele, birilerinin insafına bırakılacak kadar basit bir olay olmadığına işaret ederek, “Gelecek kaygısı olanların, çok daha geç olmadan ciddi manada önlem alması gerektiğine inanan biriyim. Bu mücadelenin hakkıyla yürütülmesi için “Seferberlik ilanı yapılmalıdır” diye konuştu.

DİYARBAKIR GAZETE- (ÖZEL)- 2013 yılından bu yana aktif olarak sahada bağımlıkla mücadele eden, çok sayıda eğitim, konferans veren isimlerden biri olan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Diyarbakır’da Uyuşturucu ile mücadelenin hakkıyla yürütülmesi içink Seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

‘Bağımlılık dünyanın başına gelen en büyük felakettir’

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının Diyarbakır Gazete’ye değerlendiren Genel Başkan Öger, Bağımlılığın, dünyanın başına gelen, asrın en büyük felaketi olduğunu savunarak, Bireysel hastalıktan öteye toplumsal bir hastalık olan madde bağımlılığının birçok ülkede boş vermişliğin neticesi olarak ortaya çıktığını belirtti.

Öger, İnternetin yaygınlaşması, maddeye ulaşımı kolaylaştırırken, birçok gencin tacirlerin kirli tuzaklarından dolayı mahkum olduğunu ifade ederek, “Son merhalede her şeyini yitirmiş, dip yapmış kimi kullanıcının kendi içtiğini, merdiven altında kendi ürettiğini de görebiliyoruz. Türkiye’de, özellikle sigara karşıtlığı ile nam salan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dönem dönem çıkışları bürokraside bir telaş başlatır. Siz o zaman görün curcunayı. Havada kağıtlar uçuşur. Sunumlar hazırlanır, rakamlar en üst basamaktan telaffuz edilir. Üst mercilere, yapılmayan çalışmalar, ziyadesi ile yapıldığı şeklinde takdim edilir.

‘Alkol Kullanımı hayat tarzı olarak kabul edilir’

Alkol kullanımı hayat tarzı olarak kabul edilir. Alkolle mücadele, hayat tarzına müdahale şeklinde algılanır. Laik anti laik meselesine döner tartışmalar.  Alkole bu kadar büyük bir değer biçen, zihin tutulması yaşayanlara karşı çalışmalar yürütmek neredeyse imkânsızdır. Kumar bağımlılığı, bağımlı birey sadece ekonomik anlamda değil her konuda tükenmişlik yaşıyor. Artık tombalacı aramak, kahve köşelerine gidip batak oynamaktan öteye yasallaştırılan ve meşrulaştırılması için milli kelimesi gölgesine sığdırılan kumar sitelerine çok rahatlıkla giriş yapıp oynayabiliyor. Ülkemizde kamu kurumuna ait olarak bilinen basın yayın kuruluşlarında bile reklamları bangır bangır yapılıyor. Kumarın pazarlığını yapan ama vergi alıyorum diyerek göz yumanların unuttuğu bir şey var. 9-10 yaşındaki çocuklarımızın bu online bahis sitesinin yüzlerce kumar çeşidinin birkaçını oynadığını söylersem, her şeye parmak sallayan kimi zevat kızsa dahi, inanıyorum ki siz şaşırmazsınız” ifadelerini kullandı.

‘Gönüllü çalışanlar küstürülüyor!’

Öger, Mücadelede alanda gönüllü çalışanların küstürülüp, var olan bütçenin büyük bir kısmı sayılı birkaç kuruma veya yandaş STK’lara peşkeş çekilirse, mücadele değil rant kapısı çalışmaları ayyuka çıkacağına işaret ederek, “Dostlar görsün diyerek oluşturulan, kurumsal iletişim, amir memur arasındaki görev dağılımından öteye gitmez. Kendi çalışmalarına dahi inanmayıp, üstüne pembe tablo takdim edenlerin başarısız olacağı herkesçe bilinir. Yasal boşluktan kaynaklı denetim yetersizliğini, toplumsal dinamikleri oluşturanlar arasında koordinasyon bozukluğunu şimdilik bir kenara bırakıyorum. İhbar edenin kimliğinin(adamını bulanlar için) ifşa edildiği, kolluk kuvvetlerinin yakalayıp adliye saraylarında iş yoğunluğundan dolayı arka kapıdan gönderilen kabarık dosyalı kullanıcı ve satıcıların varlığından bahsetmek bile artık zul gelmeye başladı” diye konuştu.

Öneriler

Öger, mücadelede başarılı olması için, şu önerilerde bulundu:

Cumhurbaşkanlığına bağlı “Bağımlılıklarla Mücadele Başkanlığı” kurulmalıdır.

Dürüstçe bir alan taraması yapılmalıdır.

Önleyici eğitim çalışmaları bir STK üzerinden değil ‘Eğitici Eğitimleri’ verildikten sonra birçok bileşen alana sürülmelidir.

Hukuki, güçlü bir alt zemin oluşturulmalı gerekirse bununla ilgili savcılar atanmalı ve mahkemeler kurulmalıdır.

En büyük caydırıcı kuvvet olan, kolluk kuvvetlerinin alan hakimiyeti sağlanmalı, kolluk kuvvetinin çalışmaları teşvik edilmelidir.

Ekonomik kaygılar yaşayanlar için alternatif üretimler teşvik edilmeli, sanayileşmede kullanılan hint keneviri başta olmak üzere diğer kimyevi maddelerle ilgili de ciddi düzenlemeler getirilmeli ve denetlenmelidir. Ve birçok ile, ilaç ve sanayide kullanılan bu tür maddelerin izinleri verilmelidir.

Medikal tedavi ucuzlamalı, özellikle para tuzağı olan umut tacirlerinin alandan bertaraf edilmesi sağlanmalıdır.

Bir din veya bir mezhep üzerinden ziyade, kullanıcının dini inanışına göre manevi rehabilitasyon, sosyal uyum programları öncelikle gönüllü gruplar tarafından yürütülmelidir

Bağımlılık girdabına giren bireylerin tedavisi basamaklandırılmalı,  kullanılan madde türevlerine, kullanma sıklığına göre sınıflandırılmalı, ayrı yerlerde ve ayrı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bağımlılığa götüren sebeplerin ortadan kaldırılması için çaba sarf edilmelidir.

Kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan başta sigara, kumar,alkol ve uyuşturucu müeyyidelerin ekonomik getirisi tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine aktarılması sağlanmalı ve en üst limitten cezalar kesilmelidir.

Alkol testleri gibi uyuşturucu testleri zorunlu hale getirilmeli, kamu hizmetini sunan personele sürpriz testler yapılarak kullanıcı kamu hizmetinden men edilmelidir.(Servis şoförleri,kantinciler, toplu taşıma çalışanları güvenlik personelleri gibi)

Zorunlu tedavi kararının uygulanabilirliği  noktasında çalışmalar hızlanmalıdır.

Kadın kullanıcılarının tedavi olabileceği müstakil tedavi merkezleri oluşturulmalıdır.

Satıcı ve kullanıcıya (mahalle torbacısına) kolluk kuvvetleri müdahale etmiyor algısı yıkılmalıdır.

Her mahallede var olan Aile Hekimliği gibi Bağımlılıkla Mücadele birimleri de oluşturulmalı, burada sadece kamu personeli değil aynı zamanda mahallenin diğer dinamikleri de gönüllü olarak çalışmalara katılmaları teşvik edilmelidir. (Muhtarlar, imamlar öğretmenler gibi)

Denetim mekanizmasının her alanda olduğu gibi bu alanda da zaafiyete uğramaması gerekmektedir.

Yerel yönetimlerin elleri güçlendirilmeli, yerel yönetimlerin finanse edeceği rehabilitasyon ve tedavi merkezlerinin oluşması tekrar teşvik edilmelidir.

7/24 alanda mobil servisler oluşturulmalı ve bu mobil ekipleri içerisinde işin uzmanı olan narko polisler dışında uzmanlar görev almalıdır”

(Haber Merkezi-Özel)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme