enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4635
EURO
34,7814
ALTIN
2.440,49
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Öğrenciler depremin tahribatını yerinde gördü

Öğrenciler depremin tahribatını yerinde gördü
REKLAM ALANI

İMO Diyarbakır Şubesi öncülüğünde, Şubeye bağlı Malatya, Elazığ, Batman, Şanlıurfa temsilcilikleri ve İMO Adana Şubesi’ne bağlı Adıyaman Temsilciliği, Dicle, Batman, Fırat, Adıyaman, İnönü ve Haran üniversitelerinin İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrencilere yönelik 24 Nisan 2018’de 5,1 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Adıyaman’ın Samsat ilçesine teknik gezi düzenledi. İMO Şube Eşbaşkanı Nihat Noyan, depremlerde yaşanan tabloyu tersine çevirebileceklerini belirtirken, Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise depremlerden ders çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu da barajların deprem fay hatlarını tetikleyebileceğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi, mühendis adaylarının eğitimi ve mesleki tecrübelerini geliştirmek amacıyla teknik geziler düzenlemeye devam ediyor. İMO Diyarbakır Şubesi’nin öncülüğünde, Şubeye bağlı Malatya, Elazığ, Batman, Şanlıurfa temsilcilikleri ve İMO Adana Şubesi’ne bağlı Adıyaman Temsilciliği, Dicle (Diyarbakır), Batman, Fırat (Elazığ), İnönü (Malatya), Adıyaman ve Haran (Şanlıurfa) üniversitelerinin İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrencilere yönelik 24 Nisan 2018’de saat 03.34’te 5,1 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Adıyaman’ın Samsat ilçesine teknik gezi düzenlendi. Teknik geziye, İMO Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Nihat Noyan, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hümeyra Şahin, İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İMO Malatya Temsilci Yardımcısı Vehbi Aluçlu, İMO Diyarbakır Şube Sekreteri Mahsum Çıya Korkmaz,  İMO Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, İMO Malatya Temsilcisi Bedir Özten, İMO Adana Şubesi’ne bağlı Adıyaman Temsilcisi Özgür Tunç ile Dicle, Batman, Fırat, İnönü, Adıyaman ve Haran üniversitelerinde okuyan 150’yi aşkın mühendis adayı katıldı. Otobüslerle Samsat ilçesine gelen öğrenciler, baretlerini takarak depremde yıkılan ve hasar gören yapıları gezdi. Öğretim görevlileri, yapıların 5.1 büyüklüğündeki bir depremde neden yıkıldığı veya hasar gördüğü konusunda öğrencilere teknik bilgiler verdi. Öğrenciler, yapıları gezerken öğretim üyelerine sorular yöneltti.

‘TABLOYU TERSİNE ÇEVİREBİLİRİZ’

Öğrencilere bilgi veren İMO Şube Eşbaşkanı Nihat Noyan, teknik geziye katılan öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkür ederek, depremle ilgili bir algı oluşturmak ve mühendislere çalışma yaşamlarında nasıl bir tablo ile karşılaşabileceklerini hissetmek istediklerini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası’nın öğrenciler için ikinci bir üniversite olduğunu kaydeden Noyan,  “Mesleğine, halka, kamu kaynaklarına en çok sahip çıkacak insanlar olacaksınız. Kontrollerinizle, vicdanınızla, bilginizle kamu kaynaklarının heba olmasına izin vermemeniz gerekiyor. Bu sürekli karşılaştığımız bir tablodur. Biz bu tabloyu tersine çevirebiliriz. Hatta 7 büyüklüğündeki depremlerde bile  yapılarımızı  bir çatlak dahi görmeden atlatabilir seviyesine çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

‘DERS ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR’

Doç. Dr. Bedirhanoğlu, deprem mühendisliğinin, deprem bölgelerinin incelenerek geliştiğini, deprem yerlerinin laboratuvarlar olduğunu belirterek, geçen yıl 2 Mart’a meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin inceleme yapıp, rapor hazırladıklarını ve uyarılarını yaptıklarını söyledi. Depremlerden ders almadıklarını kaydeden Bedirhanoğlu, ilk depremlerin ardından Japonların ders çıkardığını, ikinci kez aynı kuyuya düşmediklerini hatırlattı. Samsat’ta bir yılda iki depremin meydana geldiğini ve yıkıma neden olduğuna işaret eden Bedirhanoğlu, deprem bölgesini inceleyen öğrencilerin bundan sonra yapacakları faaliyetlerde, iyi bir beton ve demir çalışması yapmadan yapılara izin vermemesi ve buna vicdanen karar vermeleri gerektiğini dile getirdi. Bedirhanoğlu, teknik geziyi organize eden İMO Diyarbakır Şubesi’ne teşekkür etti.

‘BARAJLAR FAY HATLARINI TETİKLEYEBİLİR’

Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Türkiye olarak yer kırıkları açısında Japonya’dan bir farkları olmadıklarına dikkat çekerek, “Samsat’taki deprem hareketliği, Bozova deprem fay hattında fazla göremiyoruz. Büyük su kütleleri bazı ufak tefek deprem fay hatlarını harekete geçirebiliyor. Samsat tarafındaki hareketliliği, büyük su kütlelerine bağlıyoruz. İzlemeye devam edeceğiz. Buradaki sismik hareketliliğin kontrol altına alınması gerekiyor. Ilısu Barajı şu an yapılıyor. Barajda su tutulduktan sonra Hasankeyf ilçesinden geçen fay hattını tetikleme durumu olabilir. Biz bunu izleyeceğiz” dedi.

İMO Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, depremlerin tarih boyunca olduğu, olmaya devam edeceğini hatırlatarak, inşaat mühendisleri olarak yapılacak yapıların sağlam olmasına dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Kaya, teknik gezi amacının öğrencileri yapıların depremden nasıl etkilendiğini yerinde görerek bundan sonra hazırlanacak statik projelerde hangi önlemler almalarını öğretmek olduğunu ifade etti.

İMO Malatya Temsilcisi Bedir Özten ise bölgede meydana gelen deprem yerlerini incelediklerini kaydederek, öğrencilerin, depremde doğan sonuçları yerinde gördüklerini söyledi. Özten, “Meslektaşlarımız inşallah bundan sonra daha dikkatli davranacaklardır” dedi.

İMO Adıyaman Temsilcisi Özgür Tunç da depremlerin engellemenin mümkün olmadığını belirterek, depremlerden ders çıkarmak gerektiğini kaydetti. Öğrencilerin burada yıkılan yapıları incelemesinin önemli olduğunu belirten Tunç, öğrencilerin bu durumu görerek gelecekte yapacakları binalarda bu tür eksiklere dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Öğrenciler, ilçede yıkılan ve hasar gören yapıları yerinde inceledikten sonra geldikleri kentlere döndü.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme