enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4316
EURO
34,8125
ALTIN
2.441,95
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
28°C
Diyarbakır
28°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Merkez sur ilçesine bağlı Sati Mahallesi ile birlikte 33 kırsal mahallenin ulaşımını sağlayan 11 kilometrelik yolun aradan geçen 1,5 yıla rağmen halen asfaltlanması tepkiye yol açtı. Kayyım yönetimi sırasında sadece mucur dökülerek, geçiştirilen yolu kullanan mahalle sakinleri, toz yutuyor. DİYARBAKIR GAZETE- Geçtiğimiz yıl Meclis gündemine taşınan Diyarbakır’ın merkez Sur...
29.04.2024
Diyarbakır’da somut olmayan kültürel mirasın tespit edilip kayıt altına alınması için yapılan çalışma sona erdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesince yapılan saha çalışmaları kapsamında somut olmayan 41 envanter kayıt altına alındı. Müze Müdürü Ercan Alpay, hedeflerinin Diyarbakır’ın somut olmayan kültürel mirasını, zenginliğini dünya mirası listesine koymak olduğunu söyledi. DİYARBAKIR GAZETE-...
29.04.2024
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davada savcı mütalaasında, tutuksuz yargılanan 3 polis için beraat istedi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te teröristler ile güvenlik güçleri arasında, tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde çıkan çatışmada öldürülmesine ilişkin davada, savcı mütalaasını verdi. Firari PKK’lı terörist Uğur Yakışır’ın...
29.04.2024
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanlığı, ÖSYM ve Açık Öğretim Üniversiteleri tarafından yapılan sınavlarda üniversitenin idari personellerine görev verilmemesi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Dicle Üniversitesinde basın açıklaması düzenleyen Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Yüksel Gümüş; ÖSYM, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi kurumların yapacakları...
29.04.2024

Prof. Denli: “Anız yakmak hem toprağa hem de çevreye ciddi zararlar vermektedir”

Prof. Denli: “Anız yakmak hem toprağa hem de çevreye ciddi zararlar vermektedir”
REKLAM ALANI

Hasat döneminin sona gelindiği bugünlerde artan anız yakma olayları üzerinden değerlendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, anız yakmanın toprağa ciddi zararlar verdiğini belirterek bir sonraki hasat döneminde girdi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR GAZETE- Tarlada biten hasat işleminden sonra çiftçiler tarafından verimliliği arttırma düşüncesiyle neredeyse her gün anız yakma olayları yaşanıyor.

Anız yakmanın verimliliği arttırmanın aksine toprağa ciddi zararlar verdiğini belirten Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, bu işlemin toprakla beraber doğaya verdiği zararı aktarırken yakmadan anızı topraktan uzaklaştırmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Anızı, bitkiler hasat edildikten sonra toprakta kalan gövde ve kök kısımlarına verilen genel isim olarak tanımlayan Prof. Denli, “Çiftçiler, tarlayı daha iyi sürebilmek ve kolay ekim yapabilmek için anız yakıyorlar. Ancak anız yakmak toprağa ciddi zararlar verebilmektedir. Çünkü toprak bünyesinde çeşitli organik maddeleri bulundurduğu gibi aynı zamanda bazı canlıları da bulundurur. Bulundurduğu bu canlı ve bitkiler toprağın verimliliğini arttırmakta, daha iyi ve kaliteli ürün almamızı sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“ANIZ YAKMA, YENİ EKİM DÖNEMLERİNDE DAHA FAZLA GİRDİ KULLANMAMIZA NEDEN OLMAKTADIR”

Anız yakma olayında verimlilikle beraber canlıların da yok edildiğine dikkat çeken Denli, “Bunların yok edilmesi demek çevreye çok çeşitli şekillerde zarar vermektedir. Birincisi toprağın verimliliğini azaltmakta ve niteliğini düşürmektedir. Yeni ekim dönemlerinde daha fazla girdi kullanmamıza neden olmaktadır. Bu da çevreye fazla miktarda kimyasal bırakılması anlamına gelmektedir. Anız yakılması sonucu birtakım gazlar çevreye yayılmakta, doğa ve atmosfere ciddi zararlar verdiğini görmekteyiz. Diğer bir önemli zararı orada yaşayan canlıların yok olmasına neden olmaktadır. Bazen endemik olarak bazı canlılar bazı yerlerde yaşayabiliyorlar. Bu da onların yok olması anlamına gelmektedir.” dedi.

Anızın değerlendirilmesi durumunda enerji kaynağına dönüştürülebileceğini söyleyen Denli, şu ifadelere yer verdi: “Aslında anız bir enerji kaynağıdır. İyi değerlendirilebilirse yani yakıt olarak kullanıldığında enerji kaynağına dönüştürülebilir ve enerji kazanımı sağlanabilir. Mekanizasyon çok gelişmiş durumundadır. Uygun alet ve ekipmanları kullanarak anızı topraktan uzaklaştırmak mümkündür. Yani anızı yakmadan da bu işlem rahatlıkla yapılabilir ve tarla daha iyi bir sürümle yeni verim dönemine hazırlanabilir.”

“CEZA KANUNUMUZDA ANIZ YAKMANIN BİR MÜEYYİDESİ VAR, BUNUN UYGULANMASI GEREKİR”

Anız yakmanın önüne geçilmesine yönelik yapılan çalışmaları değerlendiren Prof. Denli, “Çiftçilere, tarım il ve ilçe müdürlükleri ve gerekirse de fakülteler üzerinden bilinçlendirmenin tam anlamıyla reel bir şekilde yapılması gerekir. Ceza kanunumuzda anız yakmanın bir müeyyidesi var, bunun uygulanması gerekir. Bu cezalar zamanında uygulanılabilirse biraz daha caydırıcı olacağına inanıyorum. Ancak önce eğitim ile bilinçlendirme ve sonrasında toprakta da canlılarının olduğunun farkına varmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.

Toprak olmazsa yaşamın olmayacağına, gelecek nesillerinde yaşamının yine toprağa bağlı olacağına vurgu yapan Denli, toprağın kolay kolay oluşmadığını ve her yüzyılda belli bir düzeyde toprak oluşabileceğini bilinçlendirmesinin başta çiftçi ve üreticiler olmak üzere bütün insanlara kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

“ANIZ YAKMA, BAZI TÜR CANLILARA ZARAR VERDİĞİ İÇİN EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI ANLAMINA DA GELMEKTEDİR”

Bilinçli bir toplum oluşturarak bu tür olumsuzluklarının önüne geçilebileceğini kaydeden Prof. Denli, “Gelişmiş ülkelerde kesinlikle anız yakmak söz konusu değildir. Tarımı gelişmiş ülkelere baktığımızda modern teknikler kullanarak anızları topraktan uzaklaştırma, yeni sürüm uygulayarak üretim dönemine hazırlama teknikleri son derecede başarıyla uygulanmaktadır. Ülkemizde bu teknolojik altyapılar var, uygulanabilir ve uygulanması gerekir diye düşüyorum.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme