enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Yağmurlu
25°C
Diyarbakır
25°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Açık
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Eğil Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında belediye işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme ile en düşü işçi maaşı 38 bin 500 TL’ye yükselirken, yılda iki ikramiye ve fazla çalışma ücreti de verilecek. DİYARBAKIR GAZETE- Eğil Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Eğil Belediye Başkanı Fırat...
20.09.2024
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, okullardaki temizlik sorununa dikkat çekmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eşbaşkan Serhat Kılıç, çocukların sağlığı ve hijyenin ihmal edildiğini vurgulayarak, kalıcı çözümler talep etti. DİYARBAKIR GAZETE- Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, okullarda artan temizlik sorununa dikkat çekmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın...
20.09.2024
Amedspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, Boluspor maçı için taraftarlarına çağrı yaptı, ‘stadyumda buluşalım’ dedi. Taraftara ‘Tek ses, tek yürek olalım’ çağrısında bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor, Süper Lig hedefi doğrultusunda Bolu spor ile oynayacağı kritik karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Amedspor, Teknik Direktör Ersun Yanal yönetiminde dinlenmeye çekildi. YANAL: GALİP AYRILMAK İSTİYORUZ Teknik...
20.09.2024
Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Narin Eren, 8 yaşındaki Narin Güran’ın katledilmesiyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporunu açıkladı. Raporda cinsel saldırı ve zehirlenme bulgularının bulunmadığı, ölümün boğulma nedeniyle gerçekleştiği belirtildi. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Narin Eren, Narin’in katledilmesiyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın raporunu kamuoyuyla paylaştı. Narin,...
20.09.2024

Prof. Şenyiğit: “Ülkemizde herhangi bir varyant olmasa da eylül ayı sonrasına dikkat edilmeli”

Prof. Şenyiğit: “Ülkemizde herhangi bir varyant olmasa da eylül ayı sonrasına dikkat edilmeli”
REKLAM ALANI

Bazı ülkelerde artan Eris ve BA.2.86 Varyantı vakalarının henüz Türkiye’de rastlanılmadığı bilgisini paylaşan Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, ancak okulların açılmasıyla beraber ülkemizde de bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimallerinin mevcut olabileceğini söyledi.

DİYARBAKIR GAZETE- İlk olarak 11 Mart 2020’de Türkiye’de Covid-19 vakasının tespit edilmesiyle başlayan pandemi süreci yaklaşık 2 sene devam etmesinin ardından şimdi de Eris ve BA.2.86 Varyantı vakaları başladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere vakaların gözlendiği bazı ülkelerde yaklaşık olarak yüzde 80 oranlarında artış göstermiş durumda. Türkiye’de Eris ve BA.2.86 Varyantı vakalarının durumu hakkında bilgi veren Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, an itibariyle herhangi bir vaka olmasa da Türkiye’de de eylül ayında okulların açılmasıyla beraber bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimalleri mevcut olduğuna dikkat çekti.

“BU VARYANTLAR COVİD-19 GİBİ AĞIR HASTALIK OLUŞTURAN TÜRDEN DEĞİLDİR”

Covid-19 sürecini özetleyen Şenyiğit, “Bilindiği üzere birkaç yıl önce Covid-19’la ilgili birtakım sıkıntılar oldu. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde ciddi kayıplar yaşandı. Aşılar yapıldı ve sonrasında da Covid-19’un değişik varyantlarına bağlı olarak hastalık düzeyinin azaldığını gördük. Dolayısıyla pandemi ortadan kalktı.” dedi.

Son zamanlarda dünya üzerinde Covid-19 vakalarında yüzde 80’lik bir artış tespit edildiğinin altını çizen Şenyiğit, “Özellikle iki varyant çok konuşulmaktadır. Biri Eris Varyantıdır ve bu Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka ile İngiltere gibi ülkelerde görülmüştür. Ülkemizde henüz tespit edilmiş bir Eris Varyantı yoktur. Aynı zamanda BA.2.86 Varyantı da değişik ülkelerde yayılmaya başlamıştır. Bu varyantlar Covid-19 gibi ağır hastalık oluşturan türden değildir.” ifadelerini kullandı.

Şenyiğit, “Ancak okulların açılmasıyla beraber ülkemizde de bu ve değişik varyantların görülebilme ihtimalleri mevcuttur. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de önemli görülmektedir. Fakat Türkiye’de önemli bir avantaj vardır. Bilindiği gibi Türkiye vatandaşlarına Hibrit aşısını önerdi. Halkımızda bu aşıyı yaptı. Bu aşının yeni varyantlara karşı etkinliği; İngiltere, alman, BioNTech aşılarına göre daha etkili olabilme ihtimali yüksektir.” şeklinde konuştu.

“BU VARYANTLAR, KRONİK HASTALIĞI OLANLARDA CİDDİ SIKINTILAR OLUŞTURABİLİR”

Risk faktörü olanların eylül ayı ve sonrasında daha dikkatli olmaları hususunda uyarıda bulunan Şenyiğit, şu ifadelere yer verdi: “Hafif derecede dahi olsa özellikle kronik hastalığı olanlarda Covid-19 ciddi alanlarda sıkıntılar oluşturabilir. Şu an ülkemizde bir sıkıntı söz konusu olmasa da okulların açılmasından sonra duruma göre gerekli tedbirlerin alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum.”

Şenyiğit, “Bu varyantların belirtileri Covid-19’la neredeyse aynıdır. Fakat akciğere inip de ciddi anlamda enfeksiyon oluşturma riskleri düşüktür. Şu an dünya yüzünde tespit edilen varyantlarda kişiyi 14 veya 5 günlük korumaya alma, izole etme ihtiyacı yok. Bulaş oranları yüksek. Özellikle Eris Varyantının çok yayıldığını biliyoruz. BA.2.86 Varyantı da yayılmaktadır ama bu varyantlar ağır hasar oluşturan varyantlar değildir.” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme