Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, eşitsiz ek ödemelerin iş barışını bozduğunu söyledi.
Ek ödemelerdeki ücret farklarına ilişkin sendika üyeleriyle
birlikte Dağkapı Çocuk Hastanesi önünde basın açıklama yapan SES Diyarbakır
Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, pandemiyle birlikte sağlık çalışanlarının iş
yükünün arttığını söyledi. Hükümetin salgınla mücadelede attığı adımları yanlış
olarak değerlendiren Güldiken, bu yanlışların sağlık çalışanlarının iş yükünü
daha da arttırdığını ifade etti.
SaÄŸlık çalışanlarının iÅŸ yeri ve can güvenliÄŸinin saÄŸlanması, moral ve motivasyonlarının arttırılması için çeÅŸitli kurumlarla yazışmalar yaptıklarını ifade eden Güldiken, ilgili kurumların bu yazışmalara sessiz kaldığını dile getirerek, “SaÄŸlık Bakanlığı görüşme taleplerimize cevap bile vermezken yetkili sendika baÅŸkanlarıyla görüşmelerindeki samimi pozlarla tarafsız olmadığını ve tarafını belgelemiÅŸ, yetkili sendikadan umut bekleyen saÄŸlık emekçilerine de sorunların çözümü konusunda da net bir mesaj vermiÅŸtir.” diye konuÅŸtu.
‘İŞ BARIÅžINI BOZMAKTADIR’
EÅŸit iÅŸe eÅŸit ve adil ücret demekten asla vazgeçmediklerini dile getiren Güldiken, “Çalışanların eÄŸitim durumu, kıdemi, mesleki bilgi ve beceri düzeyi, tecrübesi, sorumluluk yüklenme kapasitesi, çalışma koÅŸullarının zorluÄŸu gibi etmenler gözetilerek benzer fedakârlıklara katlananlara eÅŸit ücret ödenmesi sosyal adalet yani nimet ve külfetlerin toplumda adil bir ÅŸekilde dağıtılması saÄŸlanmalıdır. Sosyal adalet ve sosyal denge ile çalışanlar arasında hakça paylaşım yapıldığı konusunda genel bir tutum oluÅŸturulması gerekmektedir. Åžimdiye kadar yapılan ek ödeme genelgeleri emekçilerin refahını ve kazancını çoÄŸaltmamakta, saÄŸlık emekçileri arasında iÅŸ barışını bozmaktadır.” ifadelerini kullandı.
‘HERKESE ÖDENMELİDİR’
SaÄŸlık çalışanlarının pandemiyle mücadelede görev yerlerine göre ödenen kat sayı oranlarını paylaÅŸan Güldiken, “Burada asıl vurguladığımız diÄŸer saÄŸlık emekçilerinin de alacağının insanca yaÅŸanacak, yoksulluk sınırı üzerinde, tek kalemde ücret politikasına geçilmesi, o vakte kadar saÄŸlık emekçileri arasındaki maaÅŸtaki açıklığı aÅŸmayacak tarzda ek ödeme almalarıdır. Ek ödeme adaletsiz davranmadan saÄŸlık iÅŸkolunda çalışan (hizmetli, idari hizmetler sınıfı, işçi, üniversite hastanesi çalışanları, saÄŸlık işçileri vb.) herkese ödenmesidir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.