enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
33°C
Diyarbakır
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
DİYARBAKIR HABERİ
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024
Amedspor, Soma deplasmanından 3 puanla döndü, şampiyonluğa ‘Merhaba’ dedi. Matematiksel olarak şampiyonluk net olmasa dahi, Amedspor’un şampiyonluğu Soma’dan aldığı 3 puanla kesinleşti. Amedspor, puanını 80’e çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor özel uçakla iddialı gittiği soma deplasmanında, ilk yarıda istediğini alamadı. İki takımında karşılıklı ataklarına rağmen gol çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0...
28.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede, bin 475 doktor oy kullanmak için sandığa gitti. Tabip Odası’nın yeni başkanı 17.00’dan sonra belli olacak. 2 dönem Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, üye hekimlerden seçimlere yoğun ilgi olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR GAZETE- eski Başkanı Dr. Elif Turan’ın...
28.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Opera Sanatçısı Pervin Chakar’ın kentte düzenlediği konsere katıldı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Opera Sanatçısı Pervin Chakar’ın, Çand Amed Salonu’nda verdiği konseri izledi. Çok sayıda kişinin izlediği konserde Eş Başkan Bucak ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)...
28.04.2024

Sur ilçesine bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Fetih oldu!

Sur ilçesine bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Fetih oldu!
REKLAM ALANI
12.06.2022
0
A+
A-

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adı Sur Belediyesi tarafından Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Karar meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla gerçekleşti.

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’a bağlı Kıtılbil mahallesinin adının Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesine tepki gösteren mahalle sakini Prof. Dr. Aziz Yağan, yer isimlerinin kent hafızası için önemli olduğunu belirterek, “Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir” dedi.

Mahallenin adının değiştirilmesine tepki gösteren Prof. Dr. Aziz Yağan “Diyarbakır’da tarihi bölge isimleri değiştirilmemeli”  diye çağrıda bulundu.

‘TARİHİ YER ADLARININ KORUNMASI, TARİHİ MEKANLARIN KORUNMASI KADAR ÖNEMLİDİR’

Kıtılbil Mahallesi sakinlerinden olan Prof. Dr. Aziz Yağan, mahallenin isminin değiştirilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Kıtılbil Diyarbakır’ın Sur ilçesinde artık olmayan bir köyün ve alanının adıdır. Sur belediyesi tarafından Kıtılbil adı Fetih Mahallesi olarak değiştirildi. Kıtılbil’in Ermeni ya da Süryani köyü olduğuna dair görüşler var ve bu, Kıtılbil’in tarihsel bir isim olduğu konusunda titiz olmamızı gerektiriyor. Tarihi yer adlarının korunması, tarihi mekanların korunması kadar önemlidir. Diyarbakır’da özellikle tarihi kalenin dışındaki bazı sokak ve caddelerin isimleri değiştiriliyor. Bu yerler yeni yerleşim yerleri olduğu için buraların isimlerinin değiştirilmesi olağan karşılanabilir. Ancak tarihi yerlerin isimlerinin korunması kent ve dünya mirası açısından önemlidir.”

‘İSİM DEĞİŞİKLİĞİNDE MAHALLE SAKİNLERİNİN RIZASI ALINMALI’

Mahalle muhtarının konu ile ilgili bilgilendirildiğini ancak bu yönde bir taleplerinin olmadığını aktaran Yağan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıtılbil mahallesi muhtarı mahalle adının değiştirilmesinde bilgilendirildiğini ancak ve kendilerinin isim değişikliği talepleri olmadığını ifade etti. Sur Belediyesi gerekçeli kararına göre meclis başkanı ve iki üyenin onayıyla bu değişiklik gerçekleşmiştir. Tarihi olsun olmasın bir yerin ismini değiştirmek için yasa uygulanırken mahalle sakinlerinin rızasını almak kapsayıcılık, ortak karar ve demokratik toplum gelişimi açısından önemlidir.”

‘KITILBİL İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Eski yerleşim yeri isimlerinin değiştirilesinin kent hafızasını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yağan, şunları dile getirdi: “Kıtılbil mahallesinde bir bulvara, caddeye ya da kentin yeni oluşan bir mahallesine Fetih ismi verilebilir. Tarihindeki ve günümüzdeki dilsel ve kültürel çoğulluğuyla övünen Diyarbakır’ın binlerce yıllık geçmişini, mirasını günümüzde de korumak zorundayız. İsimlerin korunması da kent hafızasının, geçmişin mirasının korunmasının gereğidir. Diyarbakır’da tarihi mekan ve bölge adlarının korunması prensip olmalı, değiştirilmiş olsa bile asıl adın iadesi sağlanmalıdır. Bu nedenle, tarihi bölgeyi işaret eden Kıtılbil isminin değiştirilmesi kararı yeniden gözden geçirilmelidir.”

MAHALLE MUHTARININ TALEBİ YOK

Kıtılbil Mahallesi muhtarı Mustafa Korkmaz ise isim değişikliğiyle ilgili Sur Belediyesi tarafından bilgilendirildiğini ancak kendisinin isim değişikliği konusunda bir talebinin olmadığını söyledi.

‘KITIBIL İSMİNİN TELAFFUZUNUN ZOR OLMASI NEDENİYLE…’

Kıtılbil Mahallesi’nin isminin değişmesiyle ilgili Belediye Meclis kararında isim isim değişikliğinin telaffuz zorluğundan kaynaklandığı belirtildi. Sur Belediyesi Meclis kararında isim değişikliğine dair şu ifadelere yer verildi: “Belediyemiz meclisince mevzunun yapılan müzakeresi neticesinde; Meclis Başkanı Abdullah Çiftçi’nin Diyarbakır ilinin 639 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbıl isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (n) bendinde mahalle isimlerinin değiştirilme yetkisi Belediye Meclisinin görevleri arasında sayıldığından Kıtılbıl Mahallesinin isminin Fetih Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu onaylanarak; toplantıya katılan 3 üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi.”

Kaynak: Surajans

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme