enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4966
EURO
34,9216
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Uyuşturucu Almış Başını Gidiyor!

Uyuşturucu Almış Başını Gidiyor!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin en kalabalık nüfusa sahip İskenderpaşa mahallesinin muhtarı isyan ediyor. Ali ürün 25 yıldan beri mahalle muhtarlığı yapıyor. Hiç bir zaman böyle bir dönem yaşamamış. Sur’da 3 yıl önce başlayan çatışmalardan sonra birçok mahallenin yok olması ve yine surdaki Ali Paşa mahallesinde başlayan yıkımlardan sonra, İskenderpaşa’ya göç başlamış. Hırsızlık, uyuşturucu ve Fuhuşun son 6 aydan beri başını alıp gittiğini söyleyen muhtar Ali ürün, ”Başımı yastığa koyunca, içim sızlıyor” diyor.

Sur denilince akıllara Diyarbakır gelir. Kentin en eski yerleşim yeri. Tarihi dokusuyla yerli ve yabancıların en uğrak yeri. Çatışmalardan çıkan Sur’un şimdiki hali nedir?

Muhtar Ali Ürün, ‘Uyuşturucu, hırsızlık, fuhuş’ başını almış gidiyor’ diye sözlerine başlayarak, ”25 yıldan beri İskender Paşa mahallesinin muhtarlığını yapıyorum. Hırsızlık, uyuşturucu ve fuhuş en büyük sorunumuz. 5 aydır sokak lambaları kırılarak ev ve iş yeri hırsızlığı yapılıyor. İskenderpaşa camisinin tunçları çalındı. Taziye evinin bütün muslukları klima kabloları çalındı. Uyuşturucu kullanan kişiler bunu yapıyor. Uyuşturucu parası için hırsızlık yapıyorlar.

Kaç yaşında bunlar, nerelerde uyuşturucuyu kullanıyorlar?

Parkların surların içinde kullanıyorlar. Çift kapı ile tek kapı arasındaki surlarda kullanıyor. Herkeste biliyor bunu. 13 ile 18 yaş arası çocuklar bunlar.

Kullananlar çoğunlukta mı?

Evet büyük çoğunluktalar. Ali Paşada geçenlerde uyuşturucu yüzünden birini öldürdüler. Karşı tarafta gidip evini yaktı. Son 5 aydır giderek artıyor.

Polis ne yapıyor?

Polis geldiği zaman kaçıyorlar. Ben adliyeden, savcılardan şikayetçiyim. Küçük yaşta olduğu için serbest bırakılıyorlar. Ve tekrar yapıyorlar. Bugüne kadar uyuşturucu ve fuhuş bu kadar yoğun değildi. Artmaya başladı. Eskiden gizli yapılırdı. Şimdi çekinmeden yapılıyor.

25 yıllık muhtarsın ne yapılmalı?

Dün Sur ilçesi Emniyet müdürlüğüne başvurdum. Hırsızlığın arttığını söyledim. Bir günlüğüne ekip geldi. Ama bu bir günlük durum değil ki. 13-15 yaşındaki çocuk uyuşturucu kullanıyorsa, bu çok kötü bir durumdur. Önü alınmazsa felakettir. Diyarbakır bir felakete uğramıştır şu an. Devletin öncelikle uyuşturucu kullananları serbest bırakacağına, takip ederek tedavi merkezlerinde tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Sur’daki Ziya Gökalp, Ali Paşa, İskenderpaşa mahallesi oturulamaz hale gelmiştir. Melikahmet buralar felakettir. Bildiğiniz gibi değil. Halk sokağa dökülebilir. Beni gece arıyorlar. ‘Evime girmişler’ diye. Ben ne yapabilirim ki tek başıma. Bunlara bir tedbir alınması gerekir. Devletten uyuşturucu ve hırsızlığın önünün alınmasını istiyorum. ‘Evde annemin konservelerini çaldım uyuşturucu aldım’ diyen gençler var.

Mahallenizde kaç çocuk tahminen uyuşturucu kullanıyor

Nereden baksan 200’e yakın çocuk kullanıyor. 12 ile 40 yaş arası grup. Esrar, Bonzai, eroin. Eroin bu çocukları zayıflatıyor. Hem maddi yönden hem psikolojik olarak. Ne yapacağımızı bizde şaşırdık. İşsizlikten dolayı makarnacı olmuşuz. Sabah sosyal yardımlaşmaya, PTT’ye, Kaymakamlığa gidiyorlar, yardım var mıdır? diye. Benim mahallemde 60 yakın dul yetim vardır. Mahallemde 2 kadın uyuşturucu taşırken yakalandı. Çoluk çocuk sahibi. 2 kilo makarna 50 Tl devlet yardımı ile olmaz. Bir koli vermekle olmaz.

Yoksulluk, uyuşturucu, hırsızlık neden arttı?

Önceden bu kadar yoktu. Surda çatışmalardan sonra artmaya başladı. Önlemi alınmadı. . Surun bir çok mahallesi çatışmalarda yok oldu. Ali Paşa mahallesi de boşaltıldı. Mahallemiz Suriyeli, romanların ve yıkıma uğrayanların mekanı oldu. Yoksullukla birlikte artmaya başladı. dediğim gibi 2 kilo makarna, dula yetime 400 tl vermekle olmuyor. 13 sokak bir caddemiz 6 çıkmaz sokağımız var. Sur’un en büyük mahallesiyiz. İmkânı olan terk ediyor. Kimse ev de almıyor.

Bu şartlarda muhtarlık yapmak nasıl bir duygu?

Nefret etmeye başladım muhtarlıktan. Ya postacı bir evrak getiriyor. Ya da fakirlik kağıdıyla uğraşıyorum. Gencecik çocukların bu durumunu görünce yüreğim sızlıyor. Gece eve gittiğimde uzanınca kafamda ne olacak diye düşünüyorum. Ne zamana kadar böyle gidecek diye.

(habercilerden.com)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme