enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5249
EURO
34,8871
ALTIN
2.433,03
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
33°C
Diyarbakır
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda seçimleri Demokratik Hekimler Grubu listesi kazandı. 385 oyun kullanıldığı seçimlerde Demokratik Hekimler grubu yüzde 85 oy aldı. Demokratik hekimler grubu adlı listesi, Salı günü toplantı yaparak, yeni başkanı ve yönetim kurulu üyelerini belirleyecek. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Tabip Odası’nın Dün ve bugün yapılan olağan kongresi...
28.04.2024
Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un Soma karşısındaki galibiyeti Diyarbakır sokaklarını hareketlendirdi. Maçın bitimiyle birlikte araçlarla Cadde ve sokaklara çıkan Amedspor taraftarları şampiyonluk kutlamalarına başladı. Özellikle yeni yerleşim alanlarında araçları ile caddelere çıkan taraftarlar, ‘Şampiyon amedspor’ sloganları atarak, turlamaya başladı. Amedspor taraftarları, gece özel uçakla İzmir’den...
28.04.2024
Amedspor, Soma deplasmanından 3 puanla döndü, şampiyonluğa ‘Merhaba’ dedi. Matematiksel olarak şampiyonluk net olmasa dahi, Amedspor’un şampiyonluğu Soma’dan aldığı 3 puanla kesinleşti. Amedspor, puanını 80’e çıkardı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor özel uçakla iddialı gittiği soma deplasmanında, ilk yarıda istediğini alamadı. İki takımında karşılıklı ataklarına rağmen gol çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0...
28.04.2024
Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede, bin 475 doktor oy kullanmak için sandığa gitti. Tabip Odası’nın yeni başkanı 17.00’dan sonra belli olacak. 2 dönem Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, üye hekimlerden seçimlere yoğun ilgi olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR GAZETE- eski Başkanı Dr. Elif Turan’ın...
28.04.2024

Yenişehir’in 31 Mart’tan beklentisi çok büyük!

Yenişehir’in 31 Mart’tan beklentisi çok büyük!
REKLAM ALANI

50 yıl önce inşa edilen binaları tehlike arz eden, işsizlik, çarpık yapılaşma, otopark ve trafik sorunuyla boğuşan 206 bin nüfuslu Yenişehir’in belediye başkan adaylarından beklentisi büyük. Seçmenler, ilçenin, adına yakışır bir şekilde yeniden dizayn edilmesini bekliyor.

Diyarbakır’ın ilk yerleşim yeri olan ve Sur’dan sonra 1960’lı yıllarda yapılaşmaya açılan Yenişehir’in 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde belediye başkanlığı koltuğuna oturacak isimden beklentisi büyük.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında ilçe statüsüne alınan Yenişehir’in nüfusu 206 bin 793 (2018 verilerine göre). 43 mahalleden oluşan ilçenin 126 bin seçmeni bulunuyor. Bir ucu On Gözlü Köprü’ye diğeri ucu 22 kilometre uzaklıkta bulunan Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar uzanan ilçenin çok kozmopolit bir yapısı var.

Nüfusun yoğun olduğu Şehitlik ve Ben u Sen gibi semtler yoksul ve alt gelir grubundan oluşuyor. İlçenin en işlek yeri ise Ofis semti. İlçenin en belirgin sorunlarının başında işsizlik, çarpık yapılaşma, otopark ve duble yollarının çok az olması geliyor.

Yenişehir’in bir diğer sorunu ise 50 yaş üstü binaların sayıca fazla olması. Seçmenler, ilçenin yaşanabilir ve modern bir yer haline gelmesi için başkanlardan hizmet bekliyor.

Yenişehir sokaklarında seçmenlerin nabzını alıp, adaylara hayata geçirmeyi planladıkları projeleri sorduk.

 “1 NİSAN’DA KAYYIMLARIN BİLETİNİ KESECEĞİZ”

İlçe statüsü kazandıktan sonra yapılan yerel, genel ve halk oylaması seçimlerinde rakiplerine açık ara fark atan HDP, Yenişehir’de de iddialı. 31 Mart’ta Yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde HDP’den eşbaşkan adayları olan Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, ilçenin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirterek, geniş bir tarımsal araziye sahip olan Yenişehir’de kooperatifleşmeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Diken ve Çiçek, “Kooperatifleşme üzerine ciddi çalışmalar yapacağız. Büyük çiftlikler kurabiliriz. Hem hayvancılık açısından, hem de tarım açısından toprak yapısı buna çok uygun. Tarım politikalarının bu kadar dibe vurduğu bir süreçte küçük de olsa istihdam alanları açabilecek, çiftçinin kendine yetebileceği bir alan açma ve çiftçiye aracısız, komisyonsuz bir pazar yaratabiliriz. Yani üretenin direk tüketen ile buluşabileceği bir pazar yaratmayı düşünüyoruz” dedi.

“EKONOMİ DİNAMİKLERİ İLE ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTECEĞİZ”

200’ü aşkın fabrikanın faal olduğu Organize Sanayi Bölgesi’nin Yenişehir İlçesi sınırları içerinde olduğunu anlatan Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, istihdam sorununu çözmek için kentin ekonomi dinamikleri ile ortak hareket edeceklerini ifade etti. Diken ve Çiçek, şunları belirtti: “Yenişehir İlçesi sınırları içerisinde yine OSB’nin bizim alanda olması sebebiyle ilişkilerimizi daha güçlü kılacağız. Oradaki arkadaşlarımızla istihdam projeleri geliştirmek istiyoruz. Belediyeler iş kapısı değil ama insanlarımıza hizmet etmek için belli istihdam projelerimizi de hayata geçireceğiz. İnsanlarımızla birlikte karar verip, onlarla birlikte en doğrusunu yapmaya çalışacağız. Ekonomi alanında faaliyet yürüten kurumlarımızla eğitim ve meslek edindirme projeleri gerçekleştireceğiz. Genç seçmen nüfusun çok fazla olduğu Yenişehir bölgesinde bu projelerin ciddi hizmet sağlayacağını düşünüyoruz.”

“ESKİ YAPILAR MAĞDURİYET OLMADAN YENİLENECEK”

HDP eşbaşkan adayları, hizmeti salt kaldırım, yol, park yapmak olarak görmediklerini vurgulayarak, hayata geçirmeyi planladıkları projeleri şöyle sıraladı: “Bunlar zaten belediyenin görevidir. Arkadaşlarımız bu hizmetlerin birçoğunu zaten yapmıştır. Ama görüyoruz ki şu son 2.5 yılda kayyımla beraber bu hizmetler aksamıştır. Belediyelerimizi tekrar alırsak evrak, ihale incelemesi yaparak yolsuzluk iddialarını araştıracağız. İşçi, memur alımı hangi hususa göre yapıldığını tespit edip halkımıza sunacağız. İki hafta sonra kayyımların biletini keseceğiz. Talan etmişler, gasp etmişler. Halkımız da biz de bunu kabul etmiyoruz. Hatta AKP’ye bir dönem oy verenler bile kabul etmiyor. Bir halkın iradesini gasp etmek kolay değil. Paklarda kafe uygulamasını kaldırmıştık. Kayyımla birlikte cafe işletmeciliği geri geldi. Genel parti politikamızda yeniden dönüşüm projemiz var. Göçertme olmadan, insanları yerinden yurdundan etmeden onlarında faydasına olacak ölçüde bir yapılaşmaya gideceğiz. Eskiyen binaların dönüşümünü çok katlı otoparklara çevirme gibi bir projemiz var. Ama kimseyi mağdur etmeden. Sanat sokağının bugün ki durumundan biz de rahatsızız. Sanat sokağını rant veya para kazanma alanı olarak düşünülüyor. Fakat biz bunun önüne geçmek için bazı çalışmalar yapacağız.”

BELGİN DİKEN KİMDİR?

1969 yılında Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. İki dönem HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Halen HDP Kadın Meclisi’nde yer alıyor. Evli ve iki çocuk annesi.

İBRAHİM ÇİÇEK KİMDİR?

1981 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlkokulu merkeze bağlı Kuyusırtı Köyü’nde, orta ve liseyi merkezde tamamladı. 2004’te Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 12 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 2016’da KHK ile ihraç edildi. DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk babası.

CENGİZ: “SEVDAMIZ YENİŞEHİR; HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

AK Parti’nin 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimi’nde Yenişehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği isim Hüseyin Cengiz. AK Parti Gençlik Kolları’nda uzun yıllar yöneticilik yapan Cengiz, aslen Silvanlı. 1978 yılında Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili adayı olup rekor bir oyla (35 bin) Meclis’e girmeyi başaran Eşref Cengiz’in de torunu. Doğduğu ilçe olan Yenişehir’de büyüdüğünü ve halen bu ilçede işlerini yürüttüğünü ifade eden Cengiz, “Neden Yenişehir derseniz? Burası, çocukluğumun geçtiği bir yer. Diğer ilçelerde de adım geçti ama tercihimi Yenişehir’den yana kullandım” diye konuştu.

“HERKESİ KUCAKLAYAN BİR ANLAYIŞIMIZ OLACAK”

Göreve gelmesi halinde kentin tüm hassasiyetlerini gözeterek hareket edeceğini belirten Hüseyin Cengiz, “Ailem bu toplumda sürekli kanaat önderi olarak bilinirler. Bu bölgenin kanayan yaraları var. Özellikle kan davaları, barış gibi konularda öncü olmuşlardır. Siyasetin, partilerin devreye girip çözemediği noktalarda bu tür ailelerin olması memleket adına faydalıdır. Biz de bu bölgenin insanı olduğumuz için buraların sorununu iyi biliyoruz. Özellikle gençlerimizin farklı yapılara bürünmemesi elimizden geleni yapacağız. Bu gençler işsizse, aşsızsa, ötekileştirilmişse her şeyi yaparlar. Annelerimiz ağlamasın, gözyaşı olmasın. Ben her kesime hitap eden, her kesimi kucaklayan ve her kesimin değerlerine saygı duyan bir ailenin ferdi olarak belediye hizmetlerini de bu yönde yapacağım” dedi.

“Şahsi olarak mevki ve makam için değil memleket için bir şeyler yapmak istiyorum” diyen Cengiz, şunları belirtti: “Yaptığımız her işi kalben, aşkla yapacağız. Çünkü bizim bu memlekete sevdamız var. Gecemizi, gündüzümüze katarak elimizden geleni yapacağız. Milletin hizmetkarı olacağız, millete hizmet edeceğiz. Bazı siyasiler gibi seçim bittiğinde bu memleketi terk etmeyeceğiz. Seçilirsek de seçilmezsek de burada olmaya devam edeceğiz. Bu halka hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız. Takdir neyse bu takdire de saygım sonsuz, sonuçta halkın iradesi her şeyin üstündedir.”

“ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Hüseyin Cengiz, belediye başkanı seçilmesi halinde hayata geçireceği projeleri şöyle anlattı: “Yanı başımızda ofisin kalabalık yoğunluğunu biliyoruz. Sanat Sokağı var; adı sanat ama sanat dışında her şey yapılıyor. Bizler burayı sanatın ismine yakışır şekilde revize edeceğiz. Eski stadyumun yerini Millet Parkı adıyla hizmete açacağız. Genç bir aday olarak gençlerin elinden tutmak istiyorum. İş anlamında, istihdam anlamında çalışmalar yapacağım. Bayanlara yönelik mesleki kurslar ve kadın aile destek merkezleri açacağız. Sokak aralarındaki sebze pazarlarının yağışlı günlerde zorluklar çektiğini görüyoruz. Bunun için kapalı semt pazarları kuracağız. Trafik alanında ciddi sorunlarımız var. Çok katlı otoparklar açmayı planlıyoruz. Şehitlik, Ben u Sen gibi yerlerde kentsel dönüşümün olması için çevre ve şehircilik bakanımızla da görüştüm. Bunun için de gereken adımları atacağız. Dar sokakları daha geniş bir hale getirerek itfaiye, ambulans gibi araçların geçişinin sağlanabileceği, park etme alanlarının olabileceği bir ortama dönüştürmek istiyoruz. Ücretsiz okul öncesi eğitim merkezlerinin artması için elimizden geleni yapacağız. Üst ve alt yapısıyla güzel bir şehir yaratmak istiyoruz. Sevdamız Yenişehir; hep birlikte başaracağız.”

HÜSEYİN CENGİZ KİMDİR?

1982 yılında Diyarbakır’da doğdu. İngiltere’de Manchester South Trafford College ve London Bromley College (Ekonomi, finans ve yabancı dil) bölümünü bitirdi. Türkiye Gençlik Cemiyeti Güneydoğu Anadolu Federasyonu (TÜGEC) Başkanı. MÜSİAD ve TÜMSİAD üyesi. AK Parti Diyarbakır İl Örgütü’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. Evli ve 4 çocuk babası.

Fuat BULUT’un kaleminden SEÇİMİN NABZI…

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme