enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Yerbilimci İmamoğlu Yedisu hattına dikkat çekti!

Yerbilimci İmamoğlu Yedisu hattına dikkat çekti!
REKLAM ALANI

Yerbilimci ve Jeoloji Mühendisleri Odası Şube II. Başkanı M. Şefik İmamoğlu, Diyarbakır ve bölgeyi etkileyecek depremlere karşı toplumda bir deprem bilinci oluşturulmasının altını çizerken, Erzincan Karlıova arasındaki Yedisu hattına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

DİYARBAKIRGAZETE- Diyarbakır ve bölgeyi etkileyecek depremlerin hangi fay hatlarında olduğunun bilince çıkarılması ve toplumun bu konuda aydınlatılmasını amaçladıklarını ifade eden İmamoğlu, proje dışına çıkan her adımın binayı depremlere karşı dayanıksız hale getirdiğine dikkat çekti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube II. Başkanı M. Şefik İmamoğlu “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Tektoniği ve Yaşanan Son Depremler” konulu sunum yaptı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde yapılan sunumda İmamoğlu, deprem bilincinin oluşması ve depreme dayanıklı yapı inşasının önemine dikkat çekti. En büyük depremi 1939 yılında Erzincan’da yaşadığımızı hatırlatan İmamoğlu, resmi kayıtlara göre, 33 bin, sahadaki tabloya göre 40 bin can kaybının yaşandığını kaydetti.

‘TÜM YAŞADIKLARIMIZA RAĞMEN BİR DEPREM BİLİNCİ OLUŞTURMADIK’

Depremlerde yaşananları çabuk unuttuğumuza ve yeterli bir deprem bilincinin oluşmadığına işaret eden İmamoğlu, “Tüm yaşadıklarımıza rağmen bir deprem bilinci, afet bilinci oluşturmadık. Bizde normal bir doğa olayı bile afet haline geliyor. 99 depreminde devlet 3-4 gün bazı noktalara dahi ulaşmamdı. Bırakın enkazları herhangi bir yardım götüremedi. Çünkü yolların çoğu göçmüştü, üst geçitler çökmüştü ve yollar kapalı durumdaydı. Özellikle Çınarcık’ta denizi doldurup üzerine binalar yaptıkları için mahalle komple denize göçmüş durumdaydı. Bu depremden sonra zemin etidü yapılmadan binaların yapılmayacağına dair yönetmelikler çıkarıldı. 99 bu anlamıyla bir milat oldu.” diye belirtti.

Gevşek zemin üzerinde inşa edilen binaların depreme dayanıksız olacağına dikkat çeken İmamoğlu, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Mevlanahalit Mahallesi’ndeki binaların hasar gördüğünü belirtti.

DİYARBAKIR’I ETKİLEYECEK DEPREMLER

Diyarbakır’ı etkileyen deprem fayların bilinmesi gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Diyarbakır’ı etkileyen depremlere baktığımızda 280 kilometre uzaklıktaki depremlerin bile burada 6 büyüklüğünde sarsıntılar oluşturduğunu gördük. Madem ki, bu kadar uzakta olan depremler bile bu gölgeyi tamamen etkileyebiliyor ve ciddi hasarlara neden olabiliyor” dedi.

‘HER EVİN BİR YAPI DOSYASI OLMALI’

Maraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili bilirkişi raporlarını göz önünde bulunduran İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilirkişi raporlarında bazı yerlerde kolon kesildiği belirtiliyor. Proje dışı etkilenmeler olduğu zaman çok büyük sıkıntılara neden olabiliyor. Sadece kolon kesme değil, belli yerlerde fazladan kat çıkma, projede belirtilenin dışına çıkıp büyük balkonlar yapma vs… yani projeden sapıldığında ciddi hatalara neden olabiliyor. Nasıl ki, araçları belli aralıklarla kontrole götürüyoruz, aslında binaların da belli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bir nevi her evin en başından bir dosyasının tutulması lazım. Zeminden tutun evin ne şekilde yapıldığına, hangi özellikte beton döküldüğüne, ne tür demir kullanıldığına kadar her şeyin bu dosyada bulunması gerekiyor.”

YEDİSU HATTINA DİKKAT!

Diyarbakır çevresinde oluşacak 7 büyüklüğündeki bir depremin kenti etkileyeceğine dikkat çeken İmamoğlu, “Şuanda bir sismik boşluk olarak Erzincan Karlıova arasındaki Yedisu hattının ciddi bir hat olduğunu ve çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.” dedi.

Kaynak: SurAjans

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme