Tutuklu CHP’li Enis BerberoÄŸlu, 24 Haziran’da vekil seçilince davanın durdurulmasını talep etti. Yargıtay reddetti. Åžimdi gözler benzer durumda olan milletvekillerinde.
CHP İstanbul Milletvekili Enis BerberoÄŸlu, Haziran 2017’de dokunulmazlıkların kaldırılması nedeniyle yargılandığı davadan tutuklandı. Yargılama sürerken BerberoÄŸlu 24 Haziran’da yeniden milletvekili seçildi. Dokunulmazlık kazanan BerberoÄŸlu’nun avukatları Yargıtay 16. Daire’ye baÅŸvurup yargılamanın durdurulmasını istedi. Ancak talep reddedildi. Avukatlar 17. Daire’ye baÅŸvurup karara itiraz etti. Yargıtay’ın kararı, dikkatleri yargılamaları süren vekillere çevirdi.
VEKİLLİKLERİ DÜŞEBİLİR
Sözcü gazetesinden Veli Toprak’ın haberine göre, BerberoÄŸlu’nun durumu 50 CHP’li, 16 HDP’li toplam 66 milletvekilini ilgilendiriyor. Hukukçu milletvekillerine göre; bu dosyalarla ilgili baÅŸvurularda da BerberoÄŸlu ile ilgili Yargıtay kararı emsal alınırsa yargılamalar devam edecek. Bu da yargılama sürerken, tıpkı BerberoÄŸlu davasında olduÄŸu gibi bir tutuklamaya yol açabilir. Davalarda 1 yıldan fazla hapis cezası kesinleÅŸirse de vekillikler düşebilir. CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu hakkında 39, HDP EÅŸ BaÅŸkanı Pervin Buldan hakkında 48 dosya var.
MUHALEFET ELEŞTİRDİ
Meclis’te bulunan 66 milletvekilini ilgilendiren bu durum önceki gün TBMM BaÅŸkanlık Divanı’nda görüşüldü. HDP’li Meclis BaÅŸkanvekili Mithat Sancar ile CHP’li Meclis BaÅŸkanvekili Levent Gök, anayasadaki hükümleri anımsatıp Yargıtay kararını eleÅŸtirdi.
YILDIRIM: İNCELEYECEĞİM
CHP’li Levent Gök ise şöyle dedi: Yargı, yasama organının üyesinin faaliyetini engellemiÅŸtir. Bu, baÅŸka üyelerin de faaliyetlerinin engelleneceÄŸi anlamına gelir. Meclis BaÅŸkanı bu durumda yasama organı üyelerine sahip çıkmak zorundadır”
Meclis Başkanı Binali Yıldırım, konuyu inceleyeceğini söyledi.