enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Barış Elçisi, vurulduğu yerde anıldı

Barış Elçisi, vurulduğu yerde anıldı
REKLAM ALANI

Tahir Elçi, ölümünün 4. yıldönümünde Diyarbakır’da Dört Ayaklı minare önünde anıldı.

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 4.’üncü yılında eşi, meslektaşları, STK’lar ve sevenleri tarafından vurulduğu Dört Ayaklı Minare önünde anıldı.

Yürüyüş öncesi adliye önünde polis güvenlik önlemi aldı. Diyarbakır adliyesi önünde bir araya gelen kitle Tahir Elçi için yürüyüşe geçti.  Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı minare önüne kadar yürüyen kitle, “Tahir Elçi Burada, katiller nerede” sloganını haykırdı.

Tahir Elçi’nin tarihi dört ayaklı minarenin yanı başında vuruluşunun ardından 4 yıl geçmesine rağmen hala Elçi cinayeti soruşturma dosyasında bir milim ilerleme yok. Elçi, ölümünün 4. yılında da yakınları, sevenleri ve meslektaşları tarafından anıldı.

Ölümünün 4. yıldönümünde yapılan Elçi anmaya Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Baro yönetim kurulu, Elçinin meslektaşları, bölge baroları, STK temsilcileri, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkılu, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ebru Günay da katıldı.

Dört Ayaklı Minare önünde yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada, Tahir Elçi’nin vurulmadan önce yaptığı açıklamanın ses kaydı dinletildi.

Ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın bir açıklama yaptı. Aydın, sözlerine şair Ahmed Arif’in dizeleriyle başladı.

“Vurulmuşum/ Dağların kuytuluk bir boğazında /Vakitlerden bir sabah namazında / Yatarım  / Kanlı, upuzun… / Vurulmuşum / Düşüm, gecelerden kara / Bir hayra yoranım çıkmaz / Canım alırlar ecelsiz / Sığdıramam kitaplara / Şifre buyurmuş bir paşa / Vurulmuşum hiç sorgusuz, yargısız… “

Elçi cinayeti soruşturma dosyasında bir arpa boyu yol alınmadığı gibi delillerin de karartıldığını belirten Aydın şöyle konuştu: “SevgiliTahir Elçi, Seni tanıyan tanımayan herkes, senin iyi bir hukukçu, yılmaz bir insan hakları savunucusu;  dürüst barış savunucusu, savaş karşıtı bir adalet savaşçısı olduğunu iyi bilirler. Bu nedenle de meslek hayatını, mağdurların yanında onların yoldaşları olarak, tam da bu dört ayaklı minarenin önünden noktaladın.  Yaşamını noktaladığını sanma; yürekleri yumruklarından büyük meslektaşların ve dostların tarafından yaşatılıyorsun, yaşatılacaksın. Mücadelenle yaşatılacaksın, insanlığınla yaşatılacaksın, savaş karşıtlığın ve barışseverliğinle yaşatılacaksın.”

Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için meslektaşları olarak çaba harcadıklarını ifade eden Aydın’ın konuşmasından satırbaşları şöyle: “Tam da burada haince vuruluşunun üzerinden dört yıl geçti. Sana bugün bir yanımız buruk da olsa, iyi haberlerle gelmek istiyorduk, ne yazık ki yine olmadı. Bu ülkede insan hakları, bıraktığın günden daha iyi bir durumda değil.

Faili meçhul cinayetler mi? Bildiğin ve mücadelesini verdiğin gibi.   Faili meçhul cinayetlerin tamamı yoldaşlarınca takip edilse de, idarenin ve yargının elbirliğiyle üzeri örtülmeye, aynı kararlılıkla devam etmektedir. Sanma ki arkadaşların olarak takipsiz bırakıyoruz; takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.

Bir de senin barış hayalin vardı. Ne yazık ki esamisi okunmuyor hala. Ama üzülme, barışseverlerin sayısı, bıraktığın yerden daha fazla. Bu puslu havada da susmuyor barışseverlerin sesi. Tüm baskılara rağmen barış kelimesini ve BARIŞ fikrini memleketin her karışına, hatta tüm dünyaya yaymak konusunda her zamankinden daha azimliler.      

Ya savaş. Savaş kışkırtıcıları tarafından toplumsal yaşamın bir parçası haline getirmeye çalışıldığını söylemeye gerek bile yok. Sen zaten bunu biliyorsun.

Savaş sınırları aştı. Ülkenin güneyi ateş topu… Sana Afrin’i mi anlatalım, Azez’i mi, Cerablus’u mu? Ya Kobani. Qamışlo’da hala insanlar uyuyamıyor. Gıre Spi, Serekaniye’de ise yaşam adeta bir can pazarı.  Nusaybin ve  Akçakale’de de katledilenler oldu. Yani Sevgili Başkan,  sınırın altındakiler de üstündekiler de tedirgin, öfkeli ve kederli.

 Yoksulluk mu? Tam da bildiğin gibi diz boyu. Yoksunluk ve yoksulluk birilerinin adeta halklarımıza dayatmaya çalıştığı  cehennem azabı gibi.

Hani demiştin ya…”bu mekanda çatışma, savaş istemiyoruz” diye. Ne yazık ki bu konuda da sana iyi bir haber veremeyeceğimizin mahcubiyetini yaşıyoruz. Son anını yaşadığın mekanın hemen bitişiği, aradan 4 yıl geçmesine rağmen hala kapalı… Senin bir ayağından vurulmasına bile tahammül edemediğin kültürel mirasımız dümdüz edildi. Orada yaşayanların; yıkılmış, yerle bir edilmiş düşleriyle yüzleşmesine bile izin verilmiyor.

Evet, kent çatışmaları bitti ama kaç kişinin yerinden yurdundan edildiğini hala bilmiyoruz. Yaşamını yitirenler mi? Sayısı bilinmiyor ve bilinmesi de istenmiyor.

Dosyana gelince sevgili başkan,

Meçhule gönderilmek isteniyor yetkililer tarafından. Tam da senden edindiğimiz miras ve deneyim ile takipçisi olmaya devam ediyoruz.

Failleri tespit etmek için tamamen bilimsel yöntemlerle bir uzmanlık raporu hazırlattık. Bu raporda olası üç fail tespit edildi. Savcılığa sunduk. Ne yaptılar dersin? Kocaman bir hiç.   Soruşturma,  faillerini bulmaktan çok, adeta saklamaya odaklanmış durumda. Katledilişinle ilgili içişleri bakanlığı müfettişleri bir rapor hazırlamışlar. Bu raporu istiyoruz, tıpkı senin takip ettiğin dosyalardaki gibi bizden de saklıyorlar.

Bir de şunu öğrendik Sevgili Başkan; failleri gösteren bazı deliller adli tıp yetkilileri tarafından ortadan kaldırılmış. Suç duyurusu yapıyoruz bu konuda, verecek cevapları yok. Yazdığımız dilekçelerin haddi hesabı yok. Ama tam da senin yazdığın dilekçeler gibi şimdilik cevapsız.

Saklayabileceklerini mi sanıyorlar? Milyonlarca göz üzerlerinde, saklayamazlar.

Sanma ki takipsiz bırakacağız, takip edeceğiz, direneceğiz ve faillerini bulacağız. Şiarımızı bilirsin; imkânsızı başarmaya kenetlendik. Mutlaka başaracağız.

Cinayetin kameralar önünde işlendi. Amaç sadece senin yaşamına son vermek değildi, senin yoldaşlarına da gözdağı vermek istediler. Ama biliyorsun ki korkmayacağız, direneceğiz ve kazanacağız.

Sevgili Başkan,

Sen rahat uyu. Biliyoruz gittiğin yerde de yalnız değilsin, yanında Ape Musa, Şevket Epözdemir, Medet Serhat, Metin Can, Yusuf Ekinci ve daha niceleri var. Ama unutma! Bizi bırakıp gittiğin bu yerde de büyük yürekleriyle direnen meslektaşların ve dostların var.

Hani meşhur bir söz var ya: “bu dünyayı büyük yürekler değiştirecek”. Bilesin, bu konuda sözümüz var, bu dünyayı değiştireceğiz.     

Bir kez daha seni sevgiyle, saygıyla, özlemle anıyoruz.”

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Barış Elçisi, vurulduğu yerde anıldı

Barış Elçisi, vurulduğu yerde anıldı
REKLAM ALANI
28.11.2019
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme