enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3419
EURO
35,0873
ALTIN
2.238,86
BIST
8.893,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
14°C
Diyarbakır
14°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Gök Gürültülü
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Az Bulutlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
DİYARBAKIR HABERİ
AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, Diyarbakır’ın hizmetine talip olduğunun altını çizerek, seçildiğinde Diyarbakır’ı bir dünya kenti yapmak için dev projelerini hayata geçireceğini söyledi. DİYARBAKIR GAZETE AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, 31 Mart Yerel seçimlerin 11 gün kala seçim ziyaretlerini ve...
19.03.2024
Diyarbakır’da Bağcılar mahallesinde bulunan Newroz alanında 21 Mart’ta gerçekleşecek olan Newroz kutlamaları için hazırlıklar devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’da Bağcılar mahallesinde bulunan Newroz alanında 21 Mart’ta gerçekleşecek olan Newroz kutlamaları için hazırlıklar devam ediyor. Alanda misafirlerin ağırlanacağı, konuşmaların yapılacağı platformun kurulması çalışmaları devam ederken, alana giden güzergâhta güvenlik ağı ile...
19.03.2024
Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, deplasmanda oynadıkları ve 4-2 kazandıkları Etimesgut maçı sonrası yaptığı açıklama ile camiaya güven verdi. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor’un tecrübeli Teknik Direktörü Bakkal, takımın şampiyonluk yolunda emin adımlarla yürüdüğünü belirterek, yeşil-kırmızılı taraftarların da kendileri için itici güç olduğunu söyledi. Rehavete kapılmadan kazandıkları bu motivasyon ile kalan maçlarına...
19.03.2024
DEPSAŞ Enerji Ampute Futbol Takımı, deplasmanda oynadığı 21. hafta maçında Şişli Yeditepe Engelliler Spor Kulübü’nü 3-1 mağlup ederek ligdeki çıkışını sürdürdü. Puanını 23’e çıkararak 8’nci sıraya yükseldi. DİYARBAKIR GAZETE- Bitexen Ampute Futbol Süper Ligi 21’nci hafta maçında DEPSAŞ Enerji Ampute Futbol Takımı, deplasmanda Şişli Yeditepe Engelliler Spor Kulübü’ne konuk oldu....
19.03.2024

Deniz: ‘Turizm potansiyeli yüksek tanıtım az’

Deniz: ‘Turizm potansiyeli yüksek tanıtım az’
REKLAM ALANI
20.11.2019
0
A+
A-

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Komisyon Başkanı Mehmet Ali Deniz, Diyarbakır’da düzenlenen ‘Gurme 2019 Gıda ve Lezzetler Fuarı’nı değerlendirdi.

Deniz, kentte turizm potansiyelinin yüksek olmasına karşın tanıtımında yetersizlikler olduğuna dikkat çekti.

Bu sene fuar nasıl geçti?

Diyarbakır Gurme Fuarının bu sene ikincisi yapıldı. 45 ilden üreticiler geldi. İlgi çok yüksek oldu. Fuarda 172 firma yer aldı, ürünlerini tanıttı. Çevre illerden ve Diyarbakır’dan halkın ilgi çok güzel oldu. Aynı zamanda bu sene onur konuğumuz Malatya fuar boyunca Diyarbakırlı hemşerilerine kendilerini yemekleri, kültürleri ve folkloruyla tanıttılar. Diyarbakır’da diğer illerden gelenlerle iyi bir kaynaşma oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret Odası gibi 15-16 ye yakın şehirden Oda ve Borsalar Birliğinden katılım sağlandı. Fuara 170 bin civarında katılım oldu.

Fuar geçen seneye göre düzenlemesinde daha bir oturmuşluk görülüyor. Önümüzdeki Fuarda ne tür yenilikler düşünüyorsunuz?

Geçen sene iki holümüzü açmıştık bu sene üç holü açtık. Hatta 4-5 katılımcımız dışarıda ürünlerini tanıttılar. Erzurum’dan gelen Cağ kebapçıları, Diyarbakır’dan ciğerci katılımcılarımız dışarıda yer aldılar. Yakın zamanda coğrafi işareti alacağız. Bu fuarın bir amacı da coğrafi ürünlerimizin tanıtımıdır.

Bizim karpuzumuz, örgü peynirimiz, kadayıfımız ve Karacadağ pirincimiz coğrafi işareti almış durumdadır. Şu an müracaatını yaptığımız kırmızı mercimeğimiz, perdeli ciğerimiz, yöresel yemeğimiz meftune ve kaburga dolması var. Bunları da en kısa zamanda Diyarbakır’a coğrafi işareti olarak kazandıracağız. Şimdiden gelecek Fuar için onur konuğu olmak isteyen Çanakkale ilimizden teklif geldi. Sağ olsunlar bizi onurlandırdılar. Bizde kabul ettik. Burada Fuara katılmak isteyen Akdeniz, Karadeniz’den de katılma yönünde izlenimler ediniyoruz.

Şu an gelecek yıl için rezervasyon yapan 24 firma var. Bu da 13-14 ile tekabül ediyor. Farklı illerden de fuara katılmak için talepler geliyor. Şu an Fuara katılan 172 firmanın 145’i şehir dışından. Diyarbakır kent orijinli 25-26 firmamız var. Bu sayının hem kent içinden hem de kent dışından gelenlerle beraber şimdiki alanımızı zorluyor. Burası artık önümüzdeki senelerde ihtiyacı ve talebi karşılamaya yetmeyeceği görülüyor.

Diyarbakır turizm açısından da büyük bir potansiyel taşıyor. Sadece kültür, inanç, doğa, sağlık turizmi açısından değil gastronomi açısından da ciddi bir potansiyel gösteriyor. Özellikle yöresel tatlara ve doğal gıdalara karşı ilgi gelişiyor…

Geçenlerde gastronomi çalıştayı oldu. Dünyanın tanınmış gastromi yıldızları geldi. Tanınmış şefler geldi. Bölgeyi gezdiler. En iyi yemeklerin ve yemek çeşitliliğinin Diyarbakır’da olduğunu söylediler. Tur operatörlerini getirdik onlardan da aynı söylemleri duyduk. Gastronomide de bizim ön planda olmamız lazım. Diyarbakır çok güçlü sosyal yapıya sahip bir kenttir. Etkinliklere, müsabakalara, ilgi gösteriyorlar.

Diyarbakır’da gezilecek görülecek çok yer var. Bu yüzden bir gün yeterli değildir. Diyarbakır merkezinin dışında; Eğil Peygamberler şehri. Dokuz Mekân üç peygamber kabri var. Ergani’de Makam Dağı, madenin ilk işlendiği, ilk tarımın, ilk hayvanların evcilleştiği Çayönü var. Zerzevan Kalesi, 3500 doğal ve yapılmış mağaralarıyla ünlü Hasuni mağaraları, Büyük İskender’in konakladığı Birkleyn var. Çermik’de Peribacalarını aratmayan Gelincik Dağı gibi görülecek birçok tarihi mekânı var. Sağlık açısından şifa bulunacak kaplıcaları var. Çok bakir doğası var.

Kimsenin haberi yok. Buraların tanıtım eksikliğinden ve turistik alt yapının yetersizliğinde kaynaklanıyor. Diyarbakır’ın her alanına dokundukça bilinmeyen birçok şey ortaya çıkıyor. Diyarbakır Dünyada eşi benzeri olmayan zenginlikler sahip bir şehir.

Bu kadar yoğun bir potansiyel taşıyan kenti görmeye gelenleri daha da artacağı gözüküyor. Nasıl hazırlanıyorsunuz?

Biz 2015-16 yıllarında bazı sebeplerden dolayı fuar yapılmadı. 2017 yılında TÜYAP yöneticilerine bir fuar yapalım diye öneri götürdük. Bizim bir fuar yapalım teklifine onlar iki fuar yapalım şeklinde karşılık verdiler. 2018 yılında biz bunu altı fuara çıkardık. 2019 yılında yediye, 2020 yılında biz bunun sayısını 8 veya 9 ‘a çıkarmayı düşünüyoruz. Her ay bir fuar yapma şeklinde artırmayı düşünüyoruz.

Konaklama konusunda yatırımcılarımızı Diyarbakır otel zincirlerimiz iyidir.  Bölgede en kaliteli hizmetlerin verildiği şehir Diyarbakır’dadır.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

33 bin kişilik bir stadımız var. Mili takımlar direktörü Diyarbakır’da milli maç yapabiliriz şeklinde açıklama yaptı. Buradan çağrıda bulunuyorum. Gelsinler yapsınlar. İki süper Kupa finali Diyarbakır’da oynandı. Olaysız geçti. Bu tip karşılaşmaların yapılması devam ettirilmelidir.

Bu kadar yoğunluk içinde bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Bende size Diyarbakır’ın tanıtımım konusunda duyarlı yaklaştığınız için teşekkür ederim.

Özel Röportaj / Mümin AğcakayaTigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme