enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
33°C
Diyarbakır
33°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesinde yeni imara açılan yerlerde vatandaşların ulaşım sorunu yaşamaması amacıyla Teknokent arkasına yeni bir yol inşa ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, kazı ve alt yapı deplase çalışmaları bitirildi, taş dolgu işlemlerine başlandı. 2 bin 180 metre uzunluğuna...
27.04.2024
Diyarbakır’da bin 109 dernek olduğu öğrenildi. Dernek sayısının kentin nüfusunun yüzde 1,1’in oluşturuyor. 2023 yılına göre, Diyarbakır’da 50 bin kişinin bu derneklere üye olduğu öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE-  Diyarbakır İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Diyarbakır’da bin 109 derneğin olduğu öğrenildi. Bu sayısı Diyarbakır nüfusunun yüzde 1,1’ine tekabül ederken,...
27.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki ana arterlerde kırılan ve eksik olan yerlere çöp kovaları yerleştirmeye başladı. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesince başlatılan temizlik kampanyası kapsamında çöp kovası montaj ekibi oluşturuldu. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, başlattığı çalışma ile 136 ana arter, cadde ve bulvarlarda kırılan ve eksik olan yerlere çöp...
27.04.2024
Amedspor teknik direktörü Mesut Bakkal, Soma maçı için hareket etmeden son mesajını verdi. Bakkal, “Bir hafta geciktik. Talihsiz bir haftayı geride bıraktık. Diyarbakır’a şampiyon olarak döneceğiz” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor teknik direktörü Mesut Bakkal, Soma maçı için hareket etmeden son mesajını verdi. Bakkal, “Bir hafta geciktik. Talihsiz bir haftayı geride...
27.04.2024

Doç. Dr. Asena’dan ‘güneş çarpması’ uyarısı

Doç. Dr. Asena’dan ‘güneş çarpması’ uyarısı
REKLAM ALANI

Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Muhammet Asena, Diyarbakır’da güneş çarpmalarına karşı uyardı. Asena, “Yaşamı tehdit edebilir” dedi.

DİYARBAKIR GAZETE– Asena, sıcaklığın 40 dereceyi aştığı Diyarbakır’da özellikle bebek ve çocuklarda oluşabilecek güneş çarpmalarına karşı uyardı. Güneş çarpması sırasında vücut sıcaklığının 40 derece ve üzerine çıkabileceğini belirten Asena’nın şu uyarılarda bulundu;

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güneş çarpması, yüksek sıcaklığa maruziyet nedeniyle meydana gelen vücuttaki aşırı ısınma halini ifade eder. Sıcak maruziyetinin en ciddi seyrinde vücut sıcaklığı 40 derece ve üzerine çıkar. Güneş ve sıcak maruziyeti sonrasında vücutta su ve tuz kaybı meydana gelir. Bu durum sonucunda da halsizlik, güçsüzlük ve kas krampı gibi sıcak kaynaklı bitkinlik hali meydana gelebilir. Bulantı ve kusma, Ciltte kırmızı renk değişikliği, Çarpıntı ve baş ağrısı görülür.

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Güneş çarpması neden olur sorusunun yanıtları, temel olarak iki kategoriye ayrılarak incelenebilir. Efor ilişkili güneş çarpması olarak ifade edilen ilk durumda, güneş çarpmasının oluşmasında sıcak ortamlarda yapılan yoğun fiziksel aktivite etkilidir. Bu şekilde oluşan güneş çarpması özellikle sıcak ortamlarda çalışmaya alışkın olmayan bireylerde gözlenir.

Efor ilişkili olmayan klasik güneş çarpması olgularında ise bu durumun gelişimindeki temel neden sıcak ortam maruziyetidir. Nem düzeyinin de yüksek olduğu havalarda uzun süre zaman geçirilmesi klasik güneş çarpması meydana gelmesinin temel sebebini oluşturur. İleri yaştaki bireylerde ve kronik hastalığı bulunan kişilerde klasik güneş çarpması gelişimine karşı bir yatkınlık söz konusu olabileceği için dikkatli olunması gerekir.

GÜNEŞ ÇARPMASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Güneş çarpması tedavisinde temel olarak bireyin vücut sıcaklığının düşürülmesini ve böylelikle başta beyin olmak üzere hayati organların hasar almasının önüne geçilmesi hedeflenir.

GÜNEŞ ÇARPMASINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Güneş çarpması yaşamı tehdit edici bir seyir izleyebileceği için bilinçli olunması gereken bir durumdur. Özellikle sıcak yaz dönemlerinde serin kalmak ve sıvı tüketimine özen göstermek gerekir. Günde en az 2,5-3 lt. sıvı tüketilmeli. Giysilerin hafif ve rahat seçilmesi, dışarıda geçirilecek zaman aralığının doğru şekilde ayarlanması ve güneş yanıklarından kaçınılması, güneş çarpmasını önlemek adına yapılabilecek uygulamalar arasında yer alır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak adına şapka, güneş gözlüğü ve yüksek koruyucu faktör içeriğine sahip kremlerin kullanımı fayda sağlayabilir.

DİYARBAKIR’DA GÜNEŞ ÇARPMASI

Bu yıl için ilimizde ve bölgemize baktığımızda özellikle acil polikliniklerimize güneşten etkilen, yeterli sıvı alamamış çocuk hastalarımız başvurabilmektedir. Lakin kliniklerini etkileyecek düzeyde laboratuar bozukluğu ve organ hasarı oluşturacak bir etkilenme ile karşılaşmadık.

YENİDOĞANLARA DİKKAT!

Yenidoğan bebekler su dahil tüm besinlerini anne sütünden karşılayabilir. Dolayısıyla sıcak yaz günlerinde artan su ihtiyaçlarını karşılamak için daha sık emzirilmek ister. Bu normaldir ve sadece anne sütü alan bebekler için ek olarak su verilmesi gerekmez. Ancak tıbbi gereksinimlerle mama desteği uygulanıyorsa ve beslenmenin yüzde 50’den fazlası mama ise çok sıcak yaz günlerinde bebeğe su verilebilir.

BEBEKLER NASIL GİYDİRİLMELİ?

Bebeklerin kıyafetlerine dikkat etmeliyiz. Yaz aylarında bebeklere gündüz tek kat, penye, kısa kollu bir giysi giydirmek yeterli olur, akşam saatlerinde hava serin olursa yine tek kat, ancak uzun kollu ve bacaklı giysilere geçilebilir. Giysilerin yüzde 100 pamuklu, nefes alabilen dokumaya sahip, bol, hafif, açık renkli ve boyasız olmasına dikkat edilmelidir.

BEBEKLERİ HANGİ SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKARMALIYIZ?

Güneşe çıkma saatleri olarak tüm yaş grupları için olan önerinin yenidoğan bebekler için de geçerlidir. Güneş ışınlarının en dik olduğu saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmamalıdır. Bu saatlerde bebeklerin gölgede kalması, baş, yüz ve boyun bölgelerini koruyacak şekilde geniş kenarlı şapka giydirilmesi, vücut bölgelerinin de UV ışınlarından korunacak şekilde giydirilmesi gerekir.

YENİDOĞAN SARILIĞI NEDİR?

Büyük bir heyecanla beklenilen doğumdan sonra aileleri en tedirgin eden durumlardan biri bebekte ortaya çıkan yenidoğan sarılığı dediğimiz hastalıktır.

FİZYOLOJİK SARILIK NEDİR?

Bebeklerin büyük bir bölümünde hafif veya belirgin olarak görülür. 24 saatten sonra başlar. Termlerde yani zamanında doğanlarda 3-5. günlerde, erken doğanlarda, 5-6. günlerde en yüksek seviyelere ulaşır. Termlerde 2-3 gün, prematürelerde daha uzun sürede normale döner. Tedavi gerektirmez.

PATOLOJİK SARILIKLAR HANGİLERİDİR?

İlk 24 saatte ortaya çıkan, Bilirubin yükselme hızı fazla olan, Total Bilirubin seviyesi fizyolojik sınırın üstünde olan, Geç başlayıp, uzayan(2 haftadan 3 aya kadar) sarılıklardır. İimiz ve bölgemizde de sıcak yaz aylarında yenidoğan bebeklerimizin sarılık nedeniyle hastanemize başvurusu oldukça fazla ve bu da genellikle bebeğin az ve yetersiz beslenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Çünkü yetersiz beslenen bebeğinin kanında artan bilirubin, vücuttan temizlenemiyor ve kana karışıyor.

YENİDOĞAN BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

Yenidoğan benekler 2-3 saatte bir beslenmeli ve her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.

Kaynak: Amida Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme