enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3060
EURO
34,8211
ALTIN
2.415,93
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
18°C
Diyarbakır
18°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
DİYARBAKIR HABERİ
SES Diyarbakır Şubesi, ebelerin “güvenceli istihdam, ebelik yasası, meslek özerkliği ve mesleki statü” taleplerinin karşılanmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Kadın Meclisi, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyla Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Şifacıyız, ebeyiz, iklim aktivistiyiz, yaşamak ve...
06.05.2024
Diyarbakır Tabip Odası’nın seçimlerinde göreve gelen yeni yönetim mazbatasını aldı. DİYARBAKIR GAZETE- 28 Nisan’da yapılan Diyarbakır Tabip Odası Olağan Genel Kurulu’nda Demokratik Hekimler Grubu’nun kazandığı yönetim mazbatasını aldı. Mazbatanın almasının ardından Diyarbakır Tabip Odası’nın yönetim kurulu da belirlendi. Buna göre, Başkan Mehmet Veysi Ülgen’in seçildiği DTO’nun yönetimi şu isimlerden oluştu:...
06.05.2024
Konut kira bedelleri, kiracıların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Son zamanlarda özellikle rekor seviyelere yükselen kira bedelleri cep yakmaya başladı. DİYARBAKIR GAZETE– Konut kira bedelleri, kiracıların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Son zamanlarda özellikle rekor seviyelere yükselen kira bedelleri cep yakmaya başladı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesi’nde bir ev...
06.05.2024
Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup’ta şampiyon olan Amedspor’un kupası Diyarbakır’a geldi. Kupanın ne zaman ve nerede verileceği ise yarın netlik kazanacak. DİYARBAKIR GAZETE– İkinci Lig Kırmızı Grup Şampiyonu Amedspor, 13 yıl arasında grubunda şampiyon olarak Trendyol 1’nci Ligi’ne yükseldi. Hafta sonu konuk ettiği Menemenspor ile 0-0 kalmasına rağmen şampiyonluğunu ilan...
06.05.2024

Malkoç: “Paniğe gerek yok vatandaş iki ay konut almasın yeter”

Malkoç: “Paniğe gerek yok vatandaş iki ay konut almasın yeter”
REKLAM ALANI

İnşaat Mühendisi, Konut yapım, İnşaat bilirkişisi ve Değerleme uzmanı Mehmet Veysi Malkoç, Diyarbakır’da bazı konut satıcılarının, fiyatları artırmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Devletin inşaat ve emlak piyasasını canlandırmak için banka faizlerini düşürmesini fırsat bilen bazı emlak spekülatörlerinin Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Diyarbakır’da da konut başına 50-80 bin lira arasında fahiş zamlar yaptığına dair yoğun şikayetler geldiğine işaret eden Malkoç, “Oysa banka faizlerinde çok büyük düşüşler yaşanmış değildir. Sadece aylık yüzde 0.85-0.90 olan faizlerde yüzde 0.10-0.15 oranında bir düşüş gerçekleşmiştir. Totalde baktığınızda 200 bin liralık bir kredide yaklaşık 10 bin liralık bir düşüş yaşanmıştır” dedi.

“FAİZ KARLARI ARTTIĞI İÇİN BAZI BANKALARIN İŞİNE GELİYOR”

İnşaat Mühendisi Mehmet Veysi Malkoç, bunu fırsat bilen bazı müteahhitlerin, emlak ofislerinin ve bir takım bankacıların bu fahiş ve suni artışın arkasında olduğuna dair bir takım bilgilerin kamuoyunda mevcut olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

“Zira konut fiyatı yükseldikçe bankaların kullandıracakları kredi miktarları ve dolayısıyla faiz karları arttığı için bu da bazı bankaların işine gelmektedir.

“VATANDAŞA BÜYÜK BİR HAKSIZLIK VE AYNI ZAMANDA ZULÜMDÜR”

Bunlara bakan bireysel konut sahipleri de aynı artışı gerçekleştirmektedir.. Bu süreçte ve yakın zamanda inşaat maliyet artışlarında herhangi bir artış olmadığı hatta maliyetlerde gerileme olduğu halde bu haksız kazanca yönelinmesi vatandaşa büyük bir haksızlık ve hatta zulümdür”

“DİYARBAKIR’DA MEVCUT KONUT STOKU YETERLİDİR”

Diyarbakır’da hali hazırda mevcut konut stokunun yeterliği olduğuna değinen Malkoç, “Sadece bu yıl Cumhurbaşkanlığı TOKİ idaresi tarafından Diyarbakır’da 2000 konut yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması ve mümkünse sadece iki ay için konut satın almaması bu fiyatları belki de eskisinden fazla aşağıya çekecektir.

“KONUT SATIŞI İLE SOĞAN SATIŞI ARASINDA TİCARİ BAKIMINDAN PEK FARK YOKTUR”

Konut satışı ile soğan satışı arasında ticari bakımından pek fark yoktur. Kişi nasıl geçmişte soğana hücum ettiğinde kilosu 10 liraya çıktıysa ve sonrasında bir liraya indiyse konutta da vatandaş paniğe kapılırsa doğal olarak arz ve talep dengesi gereği artar. Fakat vatandaş paniklemeyip sadece 2 ay idare ederse konut fiyatları hemen düşüşe geçer.

“BANKAZEDE VE KONUTZEDE YARATMA İHTİMALİ KAÇINILMAZDIR”

Bunun yanında vatandaşın gücünden fazla hareket ederek 10-15 yıl süreyle borçlanması ve ileriki süreçte kredilerini ödemekte zorluk yaşaması büyük oranda bankazede ve konutzede yaratma ihtimali kaçınılmazdır. Zira geçmiş dönemlerde aldıkları kredileri ödeyemeyen on binlerce vatandaştan ötürü  bankaların yüz bine yakın  icralık konut stoku bulunmaktadır. Böyle bir durum devam ettiği takdirde şimdi 350-450 bin liraya satılan konutlar 200-250 bine bile belki de alıcı bulamayacaktır.  Yeter ki, vatandaş biraz sabretsin ve paniğe kapılmasın. Göreceksiniz bunların oyunları boşa çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme