enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2555
EURO
37,4708
ALTIN
2.899,79
BIST
8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
29°C
Diyarbakır
29°C
Çok Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’ya “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını hukuka uygun bularak onadı. DİYARBAKIR GAZETE – Daire, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2020’de verilen hükmün “eksik araştırma” nedeniyle 2022’de bozulmasının ardından...
10.10.2024
Kayapınar Belediyesi’nin ücretsiz spor kurslarına katılan öğrencilerin gerçekleştirdiği spor şöleni, 3000 kişinin katılımıyla coşkulu bir etkinliğe sahne oldu. DİYARBAKIR GAZETE-  Kayapınar Belediyesi Spor Müdürlüğü ve Spor Kulübü tarafından düzenlenen spor şöleni, 3000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğe Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Cengiz Dündar, spor kulübü eş başkanları, belediye meclis üyeleri ve...
10.10.2024
Diyarbakır’da pamuk üreticileri, artan maliyetler ve düşen kazançlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Üretimi bırakma noktasına gelen çiftçiler, geçim sıkıntısı çekiyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da pamuk hasadı başlarken, üreticiler artan maliyetler ve düşen gelirler nedeniyle zor günler geçiriyor. Pamuk üreticisi Şeyhmus Kaya, son yıllarda zarar ettiklerini ve bu durumun kendilerini bitme noktasına...
10.10.2024
Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen, Diyarbakır’daki Ulu Camii’nde çekilen moda filmi eleştirerek, “Mabedler podyum değil!” dedi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen, Diyarbakır’ın tarihi Ulu Camii’nde gerçekleştirilen moda filmi çekimlerine sert tepki gösterdi. Evsen, “Diyarbakır’da çekilen reklam filmi izleyenleri büyüledi,” başlığıyla yayımlanan haberlere karşı çıkarak, bu tür...
10.10.2024

Öğrencilerden ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ eTwinning projesi

Öğrencilerden ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ eTwinning projesi
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Selahaddini Eyyübi Anadolu Lisesi’nce, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Proje Danışmanı Nevim Kaya gözetiminde hazırlanan projede amaç, dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak olduğu belirtildi.

DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Uçkuyular mevkiinde bulunan Selahaddini Eyyubi Anadolu Lisesi tarafından, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Dünyanın değişiminde rol oynayan ‘Benazir Butto, Hürrem Sultan, Rosa Parks, Sabiha Gökçen, Emmeline Pankhurst, İndira Gandi, Florence Nightingale, Marie Currie’ kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak amacıyla hazırlanan projenin danışmanlığını Nevim Kaya, projenin öğrencileri ise, Zilan Lehi, Kemal Can, İlayda ve Muhammed Yusuf oldu.

Proje Türkiye ve Portekiz okullarının işbirliği ile yapıldı

“Women Who Changed The World”(Dünyayı Değiştiren Kadınlar Projesi) adlı eTwinning Projesi Türkiye ve Portekiz okullarının işbirliği ile yapıldığına değinilerek, Viriato Secondary School(Viseu-Portekiz) Selahaddini Eyyubi Anadolu Lisesi  ve Bismil Anadolu Lisesi (Diyarbakır-Türkiye), Karakoyun Ortaokulu, Argıl İmam Hatip Ortaokulu ve Şanlıurfa Sosyal Bilimler Lisesi (Şanlıurfa-Türkiye) öğrencilerinin birlikte yaptığı proje ile dünyada iz bırakmış kadınlar hakkındaki çalışmalarını Esep platformunda yükleyerek teknoloji ve kültürel etkileşimi sağladı.

Öğretmen, öğrenci ve içeriği gören kişilerin çeşitli etkinliklerle dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların değişim sürecine ilgi duymasını sağlamak için projeyi hazırlandığına işaret edilerek, “Biz dünyaya yön veren bu kadınları (Benazir Butto, Hürrem Sultan, Rosa Parks, Sabiha Gökçen, Emmeline Pankhurst, İndira Gandi, Florence Nightingale, Marie Currie)okulumuzda pano hazırlayarak sosyal medyada paylaşımlar yaparak, çeşitli web2 araçları kullanarak onlar hakkında bilgilendirici metinler yazıp destekleyici görseller kullanarak tanıttık” denildi.

Marie Curie: asıl adı Manya Skłodowska olan ve Madam Curie olarak da tanınan, Polonya asıllı Fransız fizikçi ve kimyagerdir. 1903 Nobel Fizik Ödülü’ne ve 1911 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Curie, tarihte iki Nobel Ödülü’ne sahip ilk kişidir. Paris Üniversitesi’nde eğitim gördü ve radyoaktivite alanında önemli çalışmalar yaptı. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti ve radyum elementini ayrıştırdı. Marie Curie’nin çalışmaları, bilim dünyasında büyük bir çığır açmış ve kadın bilim insanları için ilham kaynağı olmuştur.

İndira Gandhi: 19 Kasım 1917 tarihinde Allahabad, Hindistan’da doğdu ve 31 Ekim 1984 tarihinde Yeni Delhi, Hindistan’da suikast sonucu hayatını kaybetti. İndira Gandhi, Hindistan’ın ilk kadın başbakanı olarak 1966-1977 yılları arasında ve 1980’den suikastına kadar olan dönemde başbakanlık yapmıştır123. Babası eski Hindistan başbakanı Jawaharlal Nehru’nun kızı olan İndira Gandhi, tarım alanındaki gelişmeler ve Pakistan savaşındaki başarısıyla geniş halk desteği kazandı.

Sabiha Gökçen: 22 Mart 1913 tarihinde Bursa, Türkiye’de doğdu ve 22 Mart 2001 tarihinde Ankara, Türkiye’de vefat etti. Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın havacısı olarak bilinen Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. 1996 yılında, havacılık tarihine yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından “Adını Dünya Tarihine Yazdıran 20 Havacıdan Birisi” olarak seçilmiştir123. Gökyüzüne bağlı anlamına gelen Gökçen soyadı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine 19 Aralık 1934 tarihinde verildi. Hayatı boyunca Türk havacılığına büyük katkılarda bulunan ve Türk kadınının dünyadaki statüsünü yükseltmek için çalışan Sabiha Gökçen’e başarılarından dolayı T.H.K, Uluslararası Havacılık Federasyonu, Romanya Ordusu, A.B.D. dahil olmak üzere çeşitli ordu, dernek ve kuruluşlardan toplam 30’un üzerine nişan, liyakat madalyası, plaket ve bröve takdim edildi.

Benazir Butto: 21 Haziran 1953 tarihinde Karaçi, Pakistan’da doğdu ve 27 Aralık 2007 tarihinde Ravalpindi, Pakistan’da vefat etti. İki kez Pakistan başbakanlığı yapmış bir siyasetçiydi. 1999-2007 yılları arasında yurt dışında sürgünde yaşadı. 18 Ekim 2007’de seçimlere katılmak üzere Pakistan’a geri döndü ve başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi’nin seçim mitinglerine katılmaya başladı. Ancak Ravalpindi’de katıldığı bir seçim mitinginden ayrılırken düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetti.

Emmeline Pankhurst: 15 Temmuz 1858 tarihinde Manchester, İngiltere’de doğdu ve 14 Haziran 1928 tarihinde Londra’da vefat etti. İngiliz kadın hakları savunucusu olarak bilinen Pankhurst, kadınların seçme ve seçilme hakları için mücadele etti.

Rosa Parks: 4 Şubat 1913 tarihinde Alabama, ABD’de doğdu ve 24 Ekim 2005 tarihinde Michigan, ABD’de vefat etti. İngiliz kadın hakları savunucusu olarak bilinen Pankhurst, kadınların seçme ve seçilme hakları için mücadele etti.

Florence Nightingale: 12 Mayıs 1820 tarihinde Floransa, İtalya’da doğdu ve 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra, İngiltere’de vefat etti. İngiliz hemşire, istatistikçi ve sosyal reformcu olan Florence Nightingale, modern hemşireliğin temel filozofuydu. Kırım Savaşı sırasında İngiliz ve müttefik askerlerin bakımından sorumlu tutuldu. Yaralılara kişisel bakım vererek geçirdiği gece nöbetleri, onun “Lambanın Hanımı” olarak anılmasına yol açtı. Hemşirelik eğitimini resmileştirmek için ilk bilimsel temellere dayalı hemşirelik okulunu kurdu: Londra’daki St. Thomas Hastanesi’nde açılan Nightingale Hemşirelik Okulu (1860). Ayrıca iş yurdu hastanelerinde ebelik ve hemşirelik eğitimi verilmesini sağlamada da etkili oldu. O, Order of Merit (1907) ile ödüllendirilen ilk kadındı. Her yıl 12 Mayıs tarihinde kutlanan Uluslararası Hemşireler Günü, doğum gününü ve hemşirelerin sağlık hizmetindeki önemli rolünü anmak için düzenlenir.

Hürrem Sultan: Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı ve 89. İslam Halifesi I. Süleyman’ın nikâhlı eşi olarak bilinir. Renkli hayatı, entrikaları, zekası, cesareti ve ihtiraslarıyla ün salmış bir hanım sultandır. Siyasette ve devlet işlerinde aktif rol oynayarak, Osmanlı İmparatorluğu’nda “kadınlar saltanatı” denilen devri başlattığı rivâyet edilir. Aynı zamanda Osmanlı tarihinin en güçlü ve etkili kadın sultanlarından biri olarak kabul edilir1234. Hürrem Sultan, 1500 (bir rivayete göre 1506) yılında Lehistan’a bağlı olan Rutenya’da doğdu. Güzelliği nedeniyle genç yaşta kaçırıldı ve daha sonra Kırım Hanı tarafından Osmanlı sarayına sunuldu5. Hayatı romanlara, filmlere, tiyatro oyunlarına ve opera eserlerine konu olmuştur. Hürrem Sultan’ın etkileyici hikayesi, tarih boyunca ilgi çekmeye devam ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme